tirsdag 2. september 2025

BYO Savennières

 BYO Loire smaking Restaurant STOCK 26. august 2025



Savennières Clos de la Hutte 2020, Thibaud Boudignon

Blank, transparent, syrerik og fersk. Steinete, ren fjellbekk, mineralsk, Granny Smith epler, saftig og stram. En super elegant vin som trenger noen år til på langs. 92 poeng


Savennières Clos de la Hutte 2021, Thibaud Boudignon

Ikke den samme stramheten som 2020. Mer gylden i glasset, mer moden frukt og mangler intensiteten til 2020. Litt utvannet og vegetal. 90 poeng


Fra vintageandwine.com;

Situated in the commune of La Possonnière, the Clos de la Hutte is an ancient religious site of 7 hectares, of which 2.6 are planted with vines. At the heart of this ancient monastery are vines produced from a massal selection of Chenin Blanc coming from the best domaines of the Loire. Five different selections of Chenin were planted together so as to best express the intensity and singularity of this special place.

There is also a small part of this vineyard planted on its own roots, i.e. ungrafted vines, which gives rise to the micro cuvée Franc de Pied, first produced from the 2020 vintage.

Clos de la Hutte is vinified 50 % in oval demi muid, 25 % in 320 litre cigars, and 25 % in 500 litre puncheons. The ageing lasts one year in wood and a minimum of 3 months in stainless steel. Clos de la Hutte is a great terroir with the solid schist mother rock close to the surface.

'Matured with 30% new oak, the 2021 Savennières Clos de la Hutte was made with grapes grown in clay topsoil with schists. It exhales a perfumed, precise bouquet with aromas of pineapple, lemon oil, spring flowers and spices. The full-bodied, seamless and layered, crystalline and pure, concentrated and mineral palate has a delicate core of fruit and a tense, saline finish. This pristine wine represents the essence of this great terroir. Drink 2023-2053


Savennières Clos de la Coulèe de Serrant 2021, Nicolas Joly

Overraskende frisk farge med typisk overmoden frukt. Men relativ lett og elegant for å være denne vinen. 84 poeng


Savennières Clos de la Coulèe de Serrant 2009, Nicolas Joly

Mørk Sauternes farge med tropisk og uren frukt. Stilen til produsenten i kombinasjon med en varm årgang blir ikke bra. 81 poeng 

torsdag 28. august 2025

BYO Rød Saumur & Bourgueil

 Restaurant STOCK 26.8.25



Chateau Yvonne "Le Beaumeray" 2019, Saumur Champigny

Kumøkk på nesa i en fragrant rød burgundersk stil. Men etterhvert urtete og grønt bladverk samtidig snill og varm i stilen. Bør prøves i en annen årgang. 90 poeng  


Clos Rougeard Le Bourg 2018, Saumur Champigny

Jeg fikk syrah og Rhone på nesa, bra dybde og tetthet i en kjølig stil. Også her litt grønt, men dette er elegant ! Lakris, god lengde og eik fornemmes som den svelger godt unna. 92 poeng.

Fra Vinforum.no;

Clos Rougeard ble driftet av Foucault-brødrene Jean-Louis (kalt Charlie) og Bernard (kalt Nady) siden 1969. De var åttende generasjon bønder på eiendommen, som hadde vært i familiens eie siden 1600-tallet. De startet tidlig med økologisk dyrking og eiendommen ble en pioner på dette området. Og vinene, såvel som brødrene, fikk kultstatus, med sine lave avlinger, opp mot hundre år gamle vinstokker, lett hånd på vinmakingen og lang lagring i nøytrale fat. Vinmakeren Charles Joguet fra domainet med samme navn i nabokomunen Chinon skal ha ytret at "Det finnes to soler. Den ene skinner ute for oss alle. Den andre skinner inne i Foucaults kjeller".

Men etter at Charly Foucault døde i 2015 og hans sønn Antoine tok over i tospann med onkel Nady, ble familieforholdene trøblete og til slutt ble Clos Rougeard solgt til brødrene Martin og Olivier Bouygues. De har tjent sine milliarder innen telecom og eiendom, og har også eid bordeauxslottet Ch. Montrose siden 2006.

Clos Rougeard har vært Saumur-Champignys store stjerne, og har sammen med Ch. Cheval Blanc i Saint Emilion, Bordeaux (som har en spesielt høy cabernet franc-andel og som forøvrig har vært leverandør av brukte eikefat til Clos Rougeard) vært den som har vist hvor elegant og lekker cabernet franc har kunnet bli. Ryktene på byen knyttet til det nye eierskapet er litt blandet og dessverre ikke bare flatterende, men det kan man kanskje vente seg når en lokal familiebedrift overtas av styrtrike fremlinger. Det er ikke første gang man hører den låta. Vi får se!

Det var vinen Le Clos vi smakte, som motsigende nok til navnet er laget av druer fra flere plotter. Vinmarkene i området er preget av kalkholdig leire. Høyere opp på stigen og enda mer utilgjengelig er enkeltmarksvinene Le Poyeaux og spydspissen Le Bourg. De lager også en hvitvin på chenin blanc kalt Brézé fra bakketoppen med samme navn, fortsatt i Saumur. 


Domaine Guiberteau Les Arboises 2019, Saumur Champigny

Rød bordeauxaktig stil med fioler på nesa. 80% ny eik uten tanniner (!?) Ung vin i en varm årgang. Litt hul frukt, myk, litt kommerz, men dette er godt og det er en meget vellaget vin. Kan fortsatt lagres. 91 poeng



Bourgueil Clos Nouveau 2017. Domaine du Bel Air

Mørk farge med et snev av purpur. Klassisk Cabernet Franc med grønn finish. Vegetal i stilen med moderat kompleksitet. Juicy og delikat vin. Tåler ytterligere lagring. Parker ga den 97 poeng (!) 87 poeng




Bourgueil Grand Mont 2017. Domaine du Bel Air

Mer snill i formatet, syrlig stil med en elegant tanninstruktur. Innslag av sopp, urter, denne litt mindre vegetal og nesten silkemyk i stilen. En frisk og flott vin. 88 poeng


 

BYO Vouvray

 Restaurant STOCK 26.8.25



Francois Chidaine Montlouis Les Bournais 2014

Oksidativ, tørr i finish. Ikke en optimal flaske. NR

Domaine François Chidaine is located in Montlouis-sur-Loire , in the Loire Valley . The vineyard covers 37 hectares; 20 hectares of Montlouis and 10 hectares of Vouvray . The vines are divided into around fifty plots which have been organically grown since 1992 and certified biodynamic since 1999. The remaining 7 hectares produce wines under the Touraine appellation. Looking to the future, François Chidaine began an adventure in Murcia, a province in southern Spain in 2010, where he produces a white wine and a red wine made from local grape varieties.

Les Bournais is made from Chenin Blanc harvested manually in Montlouis-sur-Loire with successive sorting, on a 4-hectare plot whose age of the vines varies from 5 to 21 years. After pressing in a pneumatic press, the alcoholic fermentation is carried out by indigenous yeasts in 600-litre demi-muids. It can last up to 6 months. Malolactic fermentation is not sought. The aging lasts 11 months , in demi-muids and on fine lees . The wine is bottled with 0.9 g/L of residual sugars.


Vouvray Clos du Bourg Sec 2011, Domaine Huet

Fremstår trang, skrinn og streng. En ørliten streng av sødme redder den mot en ostetallerken. 83 poeng


Vouvray Le Mont Demi Sec 2007, Domaine Huet

Fremdeles en lys farge, saltaktig, men denne også med et stikk av batterisyre. Noe mere sødme i munnen, men det blir litt motsetninger i ubalanse. 84 poeng


Vouvray Le Haut Lieu Moelleux 1989, Domaine Huet

Gylden lys cognac farge. Uren kjellernote med innslag av botrytis. Lett oksidativ med tørket frukt. Vi hadde denne også på BYO Centropa. 85 poeng

tirsdag 29. juli 2025

Barolo & Barbaresco 2001

Vinmøte Øyvind 7. november 2024

Årgangen 2001 i Piemonte var den sjette gode årgangen på rad (!) etter 1996,1997,1998,1999 og 2000. Og selv om årgangen ble etterfulgt av to rare årganger 2002 og 2003, ballet det igjen på seg med syv nye gode årganger i 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 og 2010 ! I løpet av disse 15 årene skjedde det mye med vinstilen for mange produsenter i området, spesielt siden en global oppvarming bidro til en høyere modningsgrad på druene.

Årgangen 2001 må sies å være en klassisk årgang både for Barolo & Barbaresco. Varme dager og kalde netter er en god kombinasjon for nebbiolo, samtidig som innhøstingen skjedde sent pga. en litt trøblet oktober måned. Men dette bidro til at druene ved innhøsting både var modne og freshe i frukten. Vinklubben har drukket mange viner fra årgangen som har vist en god intensitet med en tydelig mineralitet, et floralt klassisk blomsterpreg på nesa og en kledelig klassisk jordlig aroma. De fremstår med medium intensitet, en sylskarp kant og syre, men tanninene er pene og varer overraskende lenge.

På minussiden har det vært endel kork på noen viner, etter 15 år fikk noen viner for tydelige tanniner og frukten tørket ut. Men det viktigste med årgangen er nok god balanse og eleganse. De har ikke fremstått som fruktbomber som flere senere årganger og de er moderate i et klassisk snitt. Men det kan virke som flere flasker nå er slitne og denne smakingen kan være et bevis på det. 




Barbaresco 2001, Produttori del Barbaresco 
Anonym på nesa, medium ruby farge, clean i frukten, god flaske. Veldig bra balanse i vinen og dette var jo et megakjøp i sin tid (< kr. 200,- ?) Medium intensitet, men for en kvalitet for prisen ! 92 poeng


Barbaresco Montestefano 2001, Produttori del Barbaresco 

Mørkere frukt, med et aromabilde som standard Barbaresco`en ikke hadde. Nype i en mer utviklet stil. Kanskje litt sliten på nesa, men vinen har en større kompleksitet. 91-93 poeng


Barolo Gran Bussia 2001, Aldo Conterno 

Bra trøkk med mye energi, igjen en ikke helt optimal Gran Bussia. Men bedre flaske enn tidligere ! Lett volatil med litt lim og kjemi på nesa. Men flasken kommer fra en kjølig kjeller iht. Øyvind og det kan være grunnen til en bedre flaske. 88-90 poeng.


Barolo Pie Rupestris 2001, Cappellano 

Nype med slepne tanniner, leskende finish, deilig harmonisk vin i en klassisk stil. Nype, lett tjærebåt, litt sliten på nesa. Men veldig Cappellano eleganse. Kan fremdeles lagres. 92 poeng.


Barolo Cascina Francia 2001, Giacomo Conterno 

Har mistet frukten med snev av Casco lim. Sliten. NR


Barolo Monprivato 2001, G. Mascarello 

Korket. NR. Men Øyvind hentet en ny flaske !


Barolo Monprivato 2001, G. Mascarello 

Kjølig stil med fremdeles solide Serralunga kraftige tanniner. Men samtidig elegant og floral med innslag av modne jordbær. Fragrant, deilig vin og en god flaske. 94 poeng 


SN september 2015:

Barolo Vigna Rionda Massolino 2001God balanse og harmoni. Årgangen drikker godt nå, men kan fortsatt lagres. Har fremdeles stramheten og den er ultratypisk og litt "tight". Parfymert og deilig vin. 93 poeng

SN januar 2016:

Barolo Gran Bussia 2001 Aldo Conterno; Overraskende myk og tilgjengelig, litt snill og varm, ekstrem fruktmoden, lett å drikke. Men setter seg litt i glasset og har en langt intens ettersmak. Men overraskende tilgjengelig og god å drikke nå. 92 poeng


mandag 28. juli 2025

La La`s Cote Rotie 1998, Guigal

 Vinmøte Øyvind 7. november 2024



La Mouline er en lieu-dit i Cote Blonde som skal være den mest feminine vinen av La La`ene med jordsmonn av glimmerskifer, gneiss, leire og kalkstein. Gjennomsnittlig alder på vinstokkene er 65 år og det finnes vinstokker fra 1800-tallet i vinmarken ! Med alder får vinen en silkeaktig struktur mye grunnet druen Viognier som er innblandet med hele 11%. Lagres på nye eikefat i 42 mnd ! Første årgangen var i 1966. Det lages kun ca. 400 kasser i året.


                                                                             La Mouline


La Landonne er en veldig bratt skråning i Cote Brune med en betydelig tøffere struktur, mørksvart i fargen og trenger 20år+ lagring. Det er mye jernoksid i vinmarken som gir den kraftige stilen. Første årgangen var 1978 og det er en 100% syrah basert vin. Denne får også 42mnd i ny eik. Dobbel produksjon vs. La Mouline; 800 kasser.


La Landonne 


Vinmarken La Turque er en lieu-dit med første årgang i 1985. (Marcel Guigal kjøpte vinmarken i 1980)  Den ble fullstendig replantet og smaksmessig skal den gi viner som er en blanding av den kraftfulle La Landonne og den feminine La Mouline. Ca. 7% Viognier. Pga. relative unge vinplanter vil intensiteten og kompleksiteten på denne vinen bli bedre med årene.


                                                                             La Turque


Det produseres nå en La-La vin nr. 4; La Reynard som ble plantet i 2015 og første årgang er 2022.  


Cote Rotie La Landonne 1998, E. Guigal
Mørk vin i en overraskende kjølig stil for årgangen. Kraftig og solid struktur, varme villkirsebær, moden og drikker godt nå. Mørk og litt tilbakeholden, vinen kan fortsatt lagres. Litt spicy og røkt tone, men mangler litt for en toppkarakter. 93 poeng

Cote Rotie La Turque 1998, E. Guigal
Syrlig og volatil med snev av eple/eddik. Ikke en optimal flaske. NR

så da hentet Øyvind en ny flaske !


Cote Rotie La Turque 1998, E. Guigal
Denne var renere i stilen, kjølig, syrlig og frisk. En veldig karakterfull vin, ikke fatpreg, rik, men denne også kanskje litt på den syrlige siden. Lukket, tettvevet og bør fortsatt lagres.  91 poeng


Cote Rotie La Mouline 1998, E. Guigal
Mørk vin, sursøt, skogsbunn og tydelig syrah. Endel stilk, og en overraskende nådeløs stil. Bør fortsatt lagres. Jeg oppfattet en litt hard kant på vinen, men det var uenighet om det. Litt skuffende mht. rykte. 92 poeng.

Fra vinmøte hos Øistein i april 2025:

Cote Rotie Le Mouline 1998, Guigal 

Tydelig syrah på nesa, klar og solid vin. Syrlig og perfekt balansert. Endel fat og superelegant eika vin. Ekslusiv munnfølelse, super smooth i munnen, En fabelaktig årgang. Stor vin. 95 poeng.


Det ble også servert noen 1998 røde Bordeaux`er hos Øyvind:

Chateu Calon Segur 1998, St. Estephe
Rik rød frukt i en fet aromatisk sigarinfluert stil. Deilig fragrant, litt brett, klassisk lær og fjøs. Floral, elegant, litt volatil og kan drikkes nå. Man får mye vin for pengene i rød Bordeaux ! 91 poeng

 
Chateu Montrose 1998, St. Estephe
Mørk eika vin med surt bitt, kaffe og endel grønn stilk. Mild melkeaktig, overraskende snill for en Montrose, hul frukt og snev av gjødsel på nesa. 87 poeng.





onsdag 23. juli 2025

Hvit Coche 2007

 Vinmøte Øyvind 7.11.24



Årgangen 2007 er en mellomårgang for hvit burgund, innhøstingen var tidlig (2003 var tidligere) i klart fint septembervær og flere kunne nok ha ventet noen uker for å oppnå bedre modning og dybde i vinene. I tillegg var det endel hagelbyger i en kald sommer og variabel varme bidro til en ujevn modning av druene. Vinene har god syre, medium kropp og er slankere i stilen enn 2005 og 2006. De er rene og mineralske i stilen og vinmakere som ventet med innhøstingen har laget bedre viner. Vinene fra 2007 synes jeg har holdt seg overraskende godt med mindre innslag av premox enn andre årganger på 2000 tallet. Spesielt synes jeg Chablis fra gode produsenter har prestert godt. Vinklubben har drukket mye av årgangen, og spesielt må nevnes de hvite fra Domaine Leflaive og Coche Dury når de ikke er oksidert...


Chassagne Montrachet Les Vergers 2007, Domaine Ramonet
Klassisk Ramonet på nesa med slør av ny eik, svovel og litt reduksjon. Relativ enkel i munnen, mangler kompleksitet og flere var på en enkel Chablis eller Bourgogne Blanc. God presis finish, sitrus, men mangler litt trøkk. 91 poeng


Meursault 2007, J.-F. Coche Dury
Oksidert. NR


Bourgogne Chardonnay 2007, J.-F. Coche Dury
Grand Cru på nesa, saftaktig citrus, men samtidig uhyre elegant. Røyktoner, eik og en intens og god balansert vin. Slår i en betydelig høyere vektklasse enn etiketten tilsier. 94 poeng


Vouvray Clos du Bourg Sec 2007, Domaine Huet
Mørkere utviklet vin med snev av gummi, treverk og med en sødmetone i finish. Aprikos med innslag av malt ølbrygg, men vinen har en bra snert i finish og fremdeles frisk. Parfymert, litt slækk i stilen og ikke en vin for alle. 89 poeng.



Bourgogne Blanc 2007, Domaine Comte Georges de Vogue 
Strågul og frisk med innslag av vitaplex og medisinal. Litt uren med gjærtoner og grov. Grønn smak med bladverk og snev av krydder. Vinen mangler endel og flater ut. Er aldri blitt imponert av denne. 87 poeng. Selges nå fra produsenten som monocru Grand Cru Musigny Blanc til kr. 9 000,- pr flaske (22)


Chablis Premier Cru Butteaux 2007, Domaine Raveneau 
Korngul og en eldet vin. Rik i stilen for vinmarken med et snev av oksidasjon. Eple, citrus, bra konsentrasjon. Jeg likte nok denne bedre enn de andre. 89 poeng


Tidligere erfaringer med 2007 hvit burgund:


Batard Montrachet 2007, Domaine Leflaive
Ikke antydning til premox, superb dyp og intens nese.  Bra syresnert, citrus med en fantastisk bra energi. Stor vin ! 95 poeng

Håvard J:  Dyp rik nese - samtidig er duftene litt subtile. Parfyme, sitrus, kritt/kalk og spice. Fresht.
Rik munnfølelse med flott fylde. Stor konsentrasjon og intensiteten brer seg godt rundt i munnhulen.
God friskhet. Meget lang med vibrerende mineralitet. 95p

Lars W;  Complex and wonderful nose, very deep, yet fresh and interesting in the mouth, big bodied, impressive. (95 pts.)



Batard Montrachet 2007, Domaine Ramonet
Uren stil, oksidative epler men ikke blodoxa. Mer en Selosse uten bobler ! Ikke vurdert.


Bienvenues Montrachet 2007, Domaine Leflaive 
Relativ lys til å være premox. Jeg prøvde å være positiv, men vinen mangler løft av frukt i munnen. Den har tydelig lys brun frukt i munnen og dette er ikke en optimal flaske. Men jeg var på grensen  til å gi den poeng. Ikke vurdert.


Bienvenues Montrachet 2007, Domaine Ramonet 
Tydelig eik med fløtekarameller og en deilig voluminøs vin. Men samtidig uelegant US chardonnay. Men en god flaske Ramonet har extra dimensjon på dette nivået. 94 poeng


Montrachet 2007, Henri Boillot 
Eple, premox. Ikke vurdert. Fikk retur på flasken Aker Brygge




mandag 14. juli 2025

Champagne Josselin

 Vinmøte Øyvind 7. november 2024



Champagne Jean Josselin Aux Origines 2017
Ung og vital champis med god mousse. Delikat og elegant med en solid bitter og kraftfull finish. Høy syre, mangler litt bredde og kropp i midtparti. Gogget i august 2023. 3 g/l dosage. Kritikerrost av "eliten". Hyggelig priset, men vanskelig å få tak i. 90 poeng.


Champagne Les Grandes Terres Blanc de Blancs 2013, Colin
Litt mer modning enn forrige champagne. Eple; Blanc de Blancs ? Frisk, lys og elegant i stilen. God mousse og konsentrasjon. Overraskende moden til å være 2013. En elegant champagne. 8 år på bunnfall. 7g/l dosage. Kr. 800,- på VP (2015)  91-92 poeng


Champagne Vallèe Extra Brut NV, Domaine Les Monts Fournois
Mørkere farge mot strågul/gylden med kjellerpreg, Klassisk med endel autolyse og brioche, men litt tom og hul i frukten. Bitter vanskelig finish i en komplex og interessant stil. 130mnd på bunnfall/i kjeller. 85% Pinot Noir. Kr. 796,- på VP. 89-90 poeng.






Bollinger Grande Annè 2002

 Vinmøte Øistein 3. april 2025



Champagne Eric Rodez Ambonnay Blanc de Noirs Brut
Frisk og overraskende smal og stram Pinot champis. Eplekart i munnen, tydelig autolyse i en klassisk stil. Citrus med brødaroma. Kan og bør fortsatt lagres. Gogget i april 2023. 89 poeng. Kr. 900,- på VP


Champagne Bollinger La Grande Annèe 2002 Brut
Gylden moden og utviklet. Brioche, appelsinskall i en imøtekommende og generøs stil. En deilig champis, men mister litt mousse i glasset. Kanskje ikke lagre ytterligere ? Kjøpt i sin tid på Philipson Wines i Kokkedal til en hyggelig pris ! Gogget i februar 2011. 93 poeng


Sartarelli Milletta Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva 2021
Strågul med pen dybde, rik på alkohol og krydret fethet i munnen. Honningmelon, noe fat, litt tung og aromatisk utfordrende. Kr. 329,- på VP. 82 poeng


Pazo Senorans Albarino 2023 Rias Baixas 
Kjølig stil, god aromatikk og frisk på nesa. Slank og presis. Floral og enkel i munnen. Alltid et godt kjøp på VP til < kr. 300,-. 85 poeng 


Assyrtiko Thalassitis 2023, Gaja Wines
Blomster, floral, grønn og transparent. Rik på nesa, blir litt varm i stilen og mangler kompleksiteten, mineraliteten og skarpheten til en god Assyrtiko. Kr. 340,- på VP (2024)  83 poeng


 


onsdag 18. juni 2025

White Wine of the Year 2025

 Nevlunghavn 23. mai 2025


Morgen Long Hills X Omni Vineyard Chardonnay 2022

Ung vin med grønnskjær og klart yngst i flokken. Anonym nese i en kjølig og disiplinert stil. God balanse med mye citrus og lime. Frisk syre med steinete fine nyanser. Thight, fremstår litt enkel i dette selskapet. Åpner seg i glasset , men mangler litt frukt ? Bør fortsatt lagres. Kr. 1 635,-  fortsatt på bl.a. VP Aker Brygge. Medtatt av Kim. 92 poeng

Hør intervju med Seth Morgenlong på podcast Vinforum; https://open.spotify.com/episode/4myWgPr3uA6zyaFXtkKyC4


Meursault 1cru Perrières 2017, Domaine Heitz-Lochardet

Også denne med litt grønnskjær i en kjølig stil. Men med en mer utviklet aroma på nesa. Høy konsentrasjon fra en god vinmark. Lime med bitter finish. Kan fremdeles lagres. Reduktiv start, men utvikler stor kompleksitet i glasset. 2ndre vinen til Knut. 94 poeng.


Corton Charlemagne 2000, Louis Jadot

Gylden eldet hvit burgund med lett oksidasjonspreg og bruised apples. Touch av ananas/ hermetikkjuice og kongen av Danmark. Briljant farge, elegant og pent balansert. Ikke en helt optimal flaske. Mangler endel fruktkonsentrasjon. Epleskrotten blir ikke borte over tid i glasset. Medtatt av Are. 91 poeng.


Montrachet 2008, Lucien LeMoine

Matt briljant med en tydelig og fet frukt. Rik og juicy med innslag av moden aprikos, honning og marmelade. Høy konsentrasjon, breial og snev av botrytis. Men samtidig et eldet gammelt preg. Stor munnfølelse og mye energi. Medtatt av Roar. 95 poeng


Meursault Les Rougeots 2002, J.F. Coche Dury

Et friskt spearmintslør av eik på nesa. Ganske typisk for produsenten. Noe sødmetouch, sylta lime med høy konsentrasjon. Citrus, ren i stilen med en flott balanse. Kraftfull energi med et godt steinete jordsmonnspreg. Grand Cru stil med en laaang ettersmak. En strålende vin. WHITE WINE OF THE YEAR 2025 ! Medtatt av Jon. 96 poeng. 


Puligny Montrachet Clavoillon 2010, Domaine Leflaive

Tydelig oksidasjonspreg. Selv om noen mente denne ble bedre. 1ste vinen til Knut. NR


Batard Montrachet 2006, Etienne Sauzet

Rik Grand Cru sentralburgund fra en mye oksidert årgang og produsent. Overraskende flott vin, fabelaktig konsentrasjon og en stor vin. Xtra vin fra Roar. 94 poeng 



mandag 2. juni 2025

Red Wine of the Year 2025

 Stavern 24. mai 2025



Chateau Figeac 1985, St. Emilion

Utviklet tawny farge mot Cola. Sniff av kork og kjeller. Lyse bær, moden merlot med fioler og pent fatbruk. Snill vin, typisk for årgangen. Parfymert og lett munnfølelse. Behagelig og elegant. 94 poeng. Medtatt av Are.

Vi har hatt denne noen ganger tidligere i vinklubben. Bl.a i vimøte hos Jon i april 2014 og Are tok den med på GF i 2014:

Chateau Figeac 1985, St. Emilion
Myk, bretty, løs og lys frukt. Myk, sliten og varm. Endimensjonal, paprika, utvikler kork og mer brettomyces i glasset. Snev av råttent stillestående myrvann. Ikke vurdert og retur til Vinmonopolet.

Denne har prestert bra tidligere: 

GF 2014; Rød med vandig kant. Colafarge. Klassisk med bra struktur. Led nok endel under av at det var pop`n pour. 94 poeng. Medtatt av Are.

Vinmøte Roar 22.9.11: Oversjøisk burgund i nesa mente Kim ! Jeg gjettet både på Felton Road og tysk spâtburgunder ! Men flere var på østside i Bordeaux. Bjørnebær, tobakk, 5-spice, en utrolig spennende vin. Sømløs og flott. Nå helt uten tanniner og vinen drikker usedvanlig godt. Viser at Figeac fremdeles er en spesiell vin i denne klubben ! Kjøpt på spesialslippet Vika november ifjor ? 96 poeng.


Chateau Lafite Rothschild 1996, Pauillac

Mørkere vin med et tydelig innslag av solbær, krekling og Cabernet Sauvignon (83%). 1995 ? Kompakt og solid, bør fortsatt lagres. Ikke så elegant lafittish med en mineralsk sursøt finish. Litt rar duft med cidertoner (Øistein). En frisk og elegant vin med laang ettersmak. Den første årgangen for Lafite med "anti-fraud" merket flaske. 93 poeng. Medtatt av Jon.


Hermitage "La Chapelle" 1990, Jaboulet

Ruby med vandig kant, ikke alle var i Rhone, men alle kom dit etterhvert. Utviklet sur-søt flaske med litt mye krekling på den syrlige siden. Syltet frukt, usikker på fortsatt lagring. Tror det finnes bedre flasker av denne. Mangler litt god balanse. Skal være en av beste Chapelle`ne ved siden av 1961 og 1978. 94 poeng. Kims flaske.


Chateau Cos d`Estournel 1989, St. Estephe

En rik og frempå rød bordeaux med en litt typisk grønn 1989 touch. (en veldig varm sommer modnet druene for raskt og tanninene ble ikke fullt modne) Tørker litt i finish, men en solid semi-moden vin. Dypt fatkrydret, viser godt slottets rike vinstil. Jeg gjettet 1990. 95 poeng. Medtatt av Knut


Chateau Cheval Blanc 1989, St. Emilion

Floral og lekker nese med innslag av merlot. Jeg gjettet 1990 Chateau Margaux. Gode integrerte tanniner, smooth og pent eika. Kledelig kjellerpreg på nesa. Også her litt grønn stilk, men det gjør vinen friskere. 95 poeng. Roars vin


Chateau Cheval Blanc 1989, St. Emilion

Øivinds 1ste bidrag. Blodkork deluxe.


Chateau Leoville Lascases 1982, St. Julien

Utviklet med vandig kant. Elegant moden frukt som viser at Lascases trenger 40 år horisontalt. Tørrer litt på finish. Mer mot kirsebær/bjørnebær enn solbær. Sursøt og litt Rhone-aktig. Parker ga den 100 poeng tvert i sin tid. 94 poeng. Medtatt av Øistein


Chateau Montrose 1990, St. Estephe

Utviklet vin, uklar med brett, gjødsel og kumøkk. Jeg var rask på Montrose 1990. En av de beste røde viner Are har smakt og ga den 98 poeng ! Innslag av liljekonvall, sommerblomster, sigar og dypt eksotisk. Rik og elegant, samtidig dyp med en intens konsentrasjon. Lang smeltende ettersmak og igjen en fabelaktig flaske Montrose 1990 !  RED WINE OF THE YEAR 2025 ! 96 poeng. 2ndre vinen til Øivind !  

Fra GF 2019:

Chateau Montrose 1990, St. Estephe
Eksotisk og dyp nese. Litt brettanomyces, men mer ren rødbærsfrukt enn 1989. Lag-på-lag-vin, krydrede liljer, jordlig, går av seg hesteparfymen etterhvert. Ren og fin flaske etter 1 time, litt uenighet om stall/brett, men alle var enig at det var en fantastisk vin. Alle tok denne som en St. Estephe unntagen Knut. Are og Øistein ga den 98 poeng. 97 poeng.




tirsdag 27. mai 2025

Champagne of the Year 2025

 Stavern 23.5.25



Charles Heidsieck Millesimè "La Collection Crayères" 1990

Tydelig eldet lett kobberfarget champagne med innslag av autolyse, brioche og hardt brent kaffe. Kremet i munnen med treverk og karamell. En klassisk aroma på nesen. Mister litt fizziness og friskhet over tid i glasset. Gogget i 2021. 800 flasker. 65% PN/35% C. 96 poeng. Knuts bidrag.


Champagne Krug 2000

Yngre stilfull champis med citrus, appelsinskall og lime. Safran, lettbrent lys kaffe og sniff av møbelpolish. Burgundersk dyr ny eik, klassisk stil med frisk zest av appelsin. Karamell og en innsmigrende delikat champagne. Kan nok fortsatt lagres. Flere trodde dette var en DP. 95 poeng. Medtatt av Øyvind.


Champagne Salon 1996

En stram og rettlinjet klassisk Salon. Bra snert i syra og en typisk Bl.d.bl. 96 stil. I munnen litt krevende med bitter finish. Mangler endel fruktsødme og dybde i frukten som den vel har hatt tidligere. Kan fortsatt lagres, men denne flasken vil nok ikke bli bedre. 93 poeng. Medtatt av Jon.

Salon 96 på GF i 2020 (Kim):

Transparent syrlig og ungdommelig. Smal og lite utviklet. Bør lagres. Kompleks munnfølelse med whiff av myrvann og citrus. Tørr i stilen, stram, delikat og veldig forfriskende. Medtatt av Kim.  93 poeng


Fleur de Passion 2008, Diebolt-Vallois 

Lys farge med en anonym sky nese. Bitter og stram, steinete med innslag aprikos. Bør fortsatt lagres, slank og lekker, men mangler kompleksitet og elde. Non malo i stilen med mye citrus. Kr. 3 775,-. Fremdeles tilgjengelig på VP. 93 poeng. Kims bidrag.


Krug 1990 

Gylden farge med innslag av honning og marsipan. Eldre champis med mye aroma og faktisk litt skrinn i frukten med 88 syre. Mager, ikke typisk Krug, men har dog klassisk dyr vanilje og eik på nesa. Elegant og kompleks med innslag av appelsinskall og mandarin. 95 poeng. Medtatt av Øistein

GF i 2019;

Krug 1990
Gylden og moden med snev av appelsinskall og bitt av citrus. Sursøt snert, spenstig i munnen, frisk med deilige små bobler. Syltet tørket frukt, ingefær, stålstreng linje samtidig utholdelig spicy og sexy. Korrekt bitterhet, full gass her, har et superdrag i finish du sjelden opplever. Hvorfor ikke 100 ?   
99 poeng !

Øistein serverte denne i sitt vinmøte oktober 2013;

Krug 1990

Syrlig og slank og ikke helt ulik Deutz`en.  Mye autolyse, epleskrott og med snev av pæresprit på nesa. Litt uharmonisk, frisk bris av appelsinskall, slank og elegant. Lite utviklet fedme til å være Krug. Mye Mesnil-frukt ? Kalkrik, mye terroir, en optimal flaske. En intens fokusert klokkeklar, kjølig og kompleks nese, med et fenomenalt munngrep og suveren fokus i munnen, fremdeles en ungdommelig vin som har en voldsom energi og intensitet i seg. 95 poeng.


Blanc des Millenaires 1985, Charles Heidsieck 

Gylden farge med bittert og kledelig appelsinskall. En kraftplugg av en champagne ! Høy konsentrasjon, innslag av aprikos og honning. En stor vin med mye karakter. Mister litt mousse, men kommer seg igjen ved påfyll. 96 poeng. CHAMPAGNE OF THE YEAR 2025 ! Medtatt av Are.

Denne champagnen ble også Champagne of the Year både i 2013 og 2016 !


Champagne Brut Blanc des Millènaires 1985, Charles Heidsieck 
Strågul mot mer gylden, sjøbris med en helt annen mineralitet og saltaktighet enn 83. Fat, kompleks, skogsbunn, kantarell og floral. Moden frukt med frisk zesty avslutning. Rik munnfølelse med god balanse. Noe bittert og lenge på bunnfall ? Enorm champis. 98 poeng. CHAMPAGNE OF THE YEAR 2016 ! Gratulerer til Roar som hadde med denne !

Are vant med denne i 2013: 

Champagne Blanc des Millenaires Brut 1985, Charles Heidsieck

Kraftfull champagne i en mere opulent og rik stil. God mousse med en fantastisk innsmigrende munnfølelse. Mere eik, mere kraftessens og den oozer Cuvee-kvalitet. Fløtekarameller. Gylden, middels dyp, klar og balansert. Stor aromaintensitet med kalk og brioche. Fyldig og delikat og champagne blir ikke så mye bedre enn dette. En  karakterfull champagne som fortjener tittelen CHAMPAGNE OF THE YEAR 2013. Medtatt av Are og den fikk 97 poeng.


Dom Perignon 1996 

Kompleks semimoden champagne med mye energi. På nesa tydelig brioche med en rik dosage. Litt vanskelig finish i munnen. Finner ikke så mye kaffe. Litt skuffende vs. tidligere flasker. 94 poeng. Medtatt av Roar. 


søndag 13. april 2025

Meursault 1998 & 2011

Vinmøte Øistein 3. april 2025




Riesling Privat 2001, Weingut Nigl
Gylden utviklet cognac farge med whiff av marsipan og badeball. Tørr stil med innslag av botrytis og kledelig sødme. Lett oksidativ, men har klart seg godt. 91 poeng



Riesling Rauental Nonnenberg Rheingau 1996, Georg Breuer
Gylden mot korngul farge. Stram syre, stor forskjell mellom nese og smak. Syrlig og anemisk med spinkel frukt. Steinete, men litt anonym og nedpå i stilen. Drikk opp. 87 poeng 


Meursault 1cru Porusot 2011, Domaine Roulot

Grønnskjær, noe gjær og ull. Bra stofflighet, stram og vanskelig i munnen. Mangler litt dybde i frukten som nok er årgangen. Steinete, snev av medisinskap. Usikker på videre lagring. 90 poeng

Haaland i NFWF i 2022;

En ekstremt intens kraftpakke på nesen med krutt, røyk, lime og generelt mye mineralitet. Slank og veldig presis nese, men samtidig med en veldig kraft. Sjelden man får den kombinasjonen av kraft og presisjon. Helt utrolig bra. I munnen er det mer av det samme. Svært intens og konsentrert. Heftig mineralsk med en salinitet som er veldig tiltalende. Veldig lang finish med markant saltsmak, hvor syren pirrer og gir friskhet og bitt. Samtidig er det en presisjon og et fokus her som er imponerende. Det er mange viner som har mye kraft og trøkk, men bare de aller beste produsentene får til en slags linearitet i smakskurven hvor alt fremstår så utrolig presist fra anslag til finish. Dette er en stor vin, jeg gir ikke poeng når jeg smaker vin, men hadde jeg gjort det hadde nok dette vært 98.


Meursault 1cru La Pièce Sous le Bois 1998, Robert Ampeau

Honningfarget vin med moderat syre. Snev av TCA som whiffer av. Men den har et kjellerpreg som skjemmer litt. Sopp, botrytis, kandisert stein og noe urent. Fremdeles på VP kr. 1 349,- ! 89 poeng

lørdag 12. april 2025

Cote Rotie La Mouline 1998

 Vinmøte Øistein 3. april 2025



Volnay Les Mitans 2002, Domaine de Montille

Mørk med transparent kant. Lett og fragrant Volnay stil med toner av jordbær og rustikk jord. Elegant og clean på nesa, mangler litt konsentrasjon og tørrer litt på finish.  Stilen på Montille før 2010 er ganske krevende. 92 poeng

Kim serverte denne i vinmøte august 2014:

Volnay Les Mitans 2002, Domaine de Montille

Utviklet og helt åpen i nese og struktur. Eksotisk og forførende med et sjarmerende fatbruk. Nesten oversjøisk fatbruk i stilen og mangler strukturen til en god klassisk burgund. Men deilig å drikke nå. Usikker på om denne blir bedre ved lagring. 90-92 poeng.

Les Mitans is a 3.98-hectare Premier Cru climat in Volnay. The vineyard  downhill, just to the southeast of the Autun Road (RN73)   between Premiers Crus Les Brouillards and En L’Ormeau. “Mitans” means “between”. The vineyard is mostly clay-limestone, very stony, and enjoys an elevation of 250-260 meters and an exposition of east, southeast


Chateau Beaucastel 1996, Chateau Neuf du Pape

Lysere farge mot garnet. Hestemøkk, 5-spice, brett på nesa. Enorm nese 98 poeng. Rik, transparent, delikat og burgundersk. Moderat smak med medium konsentrasjon, nesa er best. Men en veldig innsmigrende vin. 93 poeng


Clos de Lambray Grand Cru 1999, Morey St. Denis 

Lettere vin i en chambolle-aktig stil. Klassisk med et frisk bitt av kirsebær og bladverk. Rustikke skogsbær, bra struktur, men vil nok ikke bli bedre med lagring. LVMH kjøpte eiendommen og vinmarken for over 1 milliard kroner i 2014 ! 92 poeng.


Cote Rotie Le Mouline 1998, Guigal 

Tydelig syrah på nesa, klar og solid vin. Syrlig og perfekt balansert. Endel fat og superelegant eika vin. Ekslusiv munnfølelse, super smooth i munnen, En fabelaktig årgang. Stor vin. 95 poeng.




onsdag 9. april 2025

Det nye Spania

 Vinmøte Øistein 3. april 2025



Matallana 2020 Ribera del Duero, Telmo Rodriguez
Mørk vin med ruby kant i en halveis tradisjonell stil. Stor smaksbredde i munnen med endel grove tanniner og mørk lakris. Mix av div druer, kompleks smak, rik og vellykket eikebruk. 88-90 poeng.

Since its origin, the main purpose of Compañia de Vinos Telmo Rodriguez  is the use only of native varieties from original areas. This philosophy contrasts with the boom of the implantation of foreign varieties, practically throughout the Spanish vineyard. Another of the initiatives to which the project wants to pay special attention, also from its origins, is the recovery of forgotten vineyards.

Matallana is composed of Tinto Fino (mass selection of the best vineyards in Ribera), Navarro, Valenciano, Albillo and other indigenous grape varietals. It goes through fermentation in oak vats and tanks, with native yeasts and is aged for 14 months in French oak barrels.

96 Points Wine Advocate

There is a change in the 2020 Matallana, as they have included Jean-Guillaume Prats (ex-Cos d'Estournel, ex-Lafite...) in the Ribera del Duero project, and the wine is going to be sold for the first time with this vintage through the négociant system of La Place de Bordeaux. The grapes from the five villages (mentioned but then crossed out on the label) were picked between the sixth and 18th of October and fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. The wine matured in French oak barrels for 14 months. This is a little riper than the 2019 I tasted next to it, despite both being 14.5% alcohol (at least on the label). It follows the path of seriousness and austerity of the last few vintages and has a very calcareous mouthfeel with chalky tannins that lift up the finish. 19,624 bottles produced. It was bottled in May 2022.

95 Points Decanter

The best Matallana I have ever tasted, developing the best and most elusive quality in top Ribera: tightly grained finesse. Delicate aromas, with blackberry fruit and spicy notes from the oak that are enhancing the fruit. Dense but not overpowering in palate, silky, poised, tight but gentle. Toffee and blueberries in aftertaste, still a bit close. The wine needs some years to open up. Very good ribera, with a distinctive character.

95 Points James Suckling

A very elegant and complex red with super fine tannins that show a chalky and subtle white pepper character. Medium body. Fine integrated tannins which are creamy. Yet they are chewy and very typical for the region. So attractive now but this is built to age beautifully. A very refined wine for Ribera del Duero. Drinkable now, but better in three or four years.

94 Points The Wine Independent

The 2020 Matallana is blended from Tinto Fino, Navarro, Valenciano, and Albillo, among other varieties. Medium to deep garnet-purple in color, it charges out of the glass with exuberant scents of baked black plums, black cherry compote, and dried mulberries with hints of dried Provence herbs, unsmoked cigars, and crushed rocks. The full-bodied palate is packed with savory-laced black fruits supported by chewy tannins and just enough freshness, finishing long and earthy.


Tabuerniga 2020 Rioja, Telmo Rodriguez
Mørk farge med nesten svart kjerne. Kraftig vin i en sval Cornas aktig stil. Snev av solmoden Garnacha, rått kjøtt og frisk i stilen. 91-92 poeng.


Dolio 2019 Ribeira Sacra, F. Algueira
Lysere i fargen, ruby, med lettere frukt på den lyse og syrlige siden. Kjølige kirsebær, villbringebær i en sval og luftig stil. Et godt alternativ til dyr burgund. Mix av druer; Mencia, Brancellao, Souson, Caino og Garnacha Tintorera. 90-91 poeng


Les Manyes 2015 Terroir Al Limit, Priorat
Toppcuveen fra produsenten; 2022 årgangen på VP til kr. 2 390,-. Tettvevet struktur, endel eik med en fresh bitterness i finish. Lyser frukttoner innimellom det mørke og rike. 100% Garnatxa. Kompleks og lang finish. Tåler ytterligere lagring. 92-93 poeng



tirsdag 18. mars 2025

Grosses Gewâchs

 Vinmøte Are 12. mars 2025



Champagne Blanc de Noirs Xtra Brut 2019, Julien Prelat

Moden med rask mousse, tydelig røde bær, virker eldre og flater litt ut i munnen. Bra energi, rik og fet i stilen. Endel eik. Gogget mars 2024. 4g/l dosage. Kr. 830,- på VP. 91 poeng


Champagne Grand Cru Blanc de Blancs 2015, Bonnaire

Lineær, presis med innslag av grapefrukt i finish. En god aperitif, stram, citrus i en slank stil. Kan fortsatt lagres. Mangler litt fruktbredde. Gogget januar 2023, 2,5g/l dosage. Kr. 675,- på VP. 89 poeng


 Champagne Les Chêtillons 2004, Pierre Peters

Gul moden champagne, tydelig autolyse med en god balanse. Champignon, chablis med bobler. Frisk, karakterfull med en saltaktig finish. Bør nok drikkes nå. 93 poeng.



Fra Botti.no

Merk at Grosses Gewächs kun brukes på de tørre vinene, mens viner merket Grosse Lage kan være viner fra de beste vinmarkene men med mer restsødme. Også betegnelsene fra Pradikat-systemet kan brukes sammen med viner merket Grosse lage.

I tillegg er det i Rheingau tillatt på grunn av historiske årsaker å bruke betegnelsen Erstes Gewächs på viner fra de beste vinmarkene. Dog er det en trend at flere produsenter også i Rheingau går over til bruken av Grosses Gewächs på de tørre vinene.

Riesling Grossess Gewâchs Heerkretz 2011, Wagner Stempel

Litt heady aroma med whiff av botrytis. Petroleum, noe tropisk frukt med safran og Alsace toner. Noe uelegant og tung. Endel stofflighet med tanninslør. Kan lagres. 88-90 poeng. 22 årgangen VP kr. 580,- 


Riesling Grosses Lage Kirchenstûck 2012, von Buhl

Rik nese med små urenheter, petroleum med blå frukt. Også denne litt heady med sødmetouch. Utvikler seg litt i glasset og en meget god riesling. 92-93 poeng


Riesling Grosses Gewâchs Morstein 2011, Wittmann

Rik stil, strågul, sødmefull munn med moden aprikos. Samtidig litt grønn kledelig steinfrukt. Ett hakk opp fra de andre i rekka. Ikke så lett å få tak i disse lenger. 93-94 poeng.



onsdag 5. mars 2025

Barolo 2001 & 2004

 Generalforsamling Vinklubben 6.juni 2023




Barolo Vigneto Monvigliero Verduno 2004, Burlotto
Garnet/ruby farge, delikat lys rød med transparent kant. Lukter litt brett og promp, fragrant og snev av svisker. Uenighet om kvalitet på denne. Synes den burgunderske stilen til produsenten er veldig bra. Men dette var nok ikke en helt optimal flaske. 87 poeng


Barolo La Serra 2001, Roberto Voerzio
Aldehyd, lim, sliten. NR


Barolo Bricco Boschi 2001, Cavallotto
Mørk vin med tørrende finish. Rustikk, solid og tøff i strukturen. Men ultraklassisk nebbe, trenger en kjøttbit. Mye flaskevariasjon på parti 2001 som kom til Norge, men denne var bra. 91-94 poeng


Barolo Vigna Rionda 2004, Roagna
Klassisk og tøff strukturert Vigna Rionda. Mørke kirsebær, tørrende med god energi. Litt grønn og kantete Serralungafrukt. 92 poeng

Vi hadde denne allerede på vinmøte hos Knut i februar 2015;

Barolo Vigna Rionda 2004, Roagna
Fruktig og dyp med overraskende my eik i nese og munn. Jordbær, elegant og genuin. Kirsebærstein og Are var rask på Serralunga.  Tøff struktur og vinen kan fortsatt lagres. 92 poeng


Barolo Pie Rupestris 2001, Cappellano
Moden matt farge med blomster, syltede jordbær og kald te. Overraskende moden og tilgjengelig; dette er essensen av moden nebbe. Salt note, innslag av lakris og nyper. Finkornet og fragrant. Den beste vinen i rekka. 94 poeng


Barolo Vigna Rionda Riserva 2004, Anselma
Utviklet vin, røff i kanten. Mørk, tørr og maskulin. Utviklet tertiær med roser og nype. Rustikk som ofte Anselma er. Mangler litt nyanser. 90 poeng 

Stian Gårdsvoll i NFWF i sep2020: 
Giacomo Anselma Barolo Vigna Rionda 2004. Etter 6 timer åpen. Tjæralin, skogsbunn, lysbrent kaffe, kirsebær - ganske mørk og kompakt på nese. Noe krydder, nesten Vosne-aktig. I munnen mye det samme, men markant lakrisrot. Tørr lakris uten sødme. Markante tanniner. Men frukten er bare nydelig nå. Jeg frykter egentlig at denne kan tørke inn med mer lagring, og er jo nydelig nå. 92-93p


Barolo Brunate Le Coste 2004, Giuseppe Rinaldi
Utviklet vin med intakt solid fruktkjerne. Klassisk stil med tjære, nype og tjærebåt. Jordaktig, maskulin, høstløv og nydelig vin. 93 poeng



Barolo Brunate Le Coste 2001, Giuseppe Rinaldi
Lysere farge enn 2004. Lik stil som 04 i munnen, litt mere moden. Vanskelig å skille de fra hverandre mht. kvalitet. Litt mere fragrant og utviklet enn 04. 93 poeng.