lørdag 14. januar 2012

Barbaresco Montestefano 1990, Produttori del Barbaresco


Korken var tørr og satt som en påle. Måtte bruke en "Waiters friend" for å få den opp.


Uklar rubin farge, selvom vinen har stått oppreist i noen dager. Matt, men dyp og fin mørk kjerne. Har drukket flere Produttori 1990 nå (fra Philipsson) og de har ikke vært optimale. Noen har vært tydelig varmeskadet (som Ronold korrekt har påpekt), mens andre har vært ødelagt med acetonsmak eller helt flate uten smak. Sist nå i romjula en Rabaje 1990 som var helt udrikkelig.


Montestefano er jo ofte den mest robuste av enkeltvinmarkene til Produttori i en fast og strukturert stil. Vinen starter urovekkende med søt rosin og overmodne bær. Ikke ulikt mange andre 1990 Piemonte som har denne varme tonen i seg. Etter en time i store burgunderglass blir rosinpreget mindre markert, mere jordtoner og mineralitet kommer fram. Klassisk nebbesyre med fin friskhet. Men har ikke de nyanser man kunne forvente. Litt stikk av alkohol har den også. Men en av de beste Produttori 1990 smakt. 88 poeng.

Vi drakk denne i Vinklubben Kåte Rhoner 11.11.10 med følgende smaksnotat;
"Noe eldet klassisk sursøt vin fra Piemonte. Nebbiolo med litt kort ettersmak. Litt hul og tomt mellomparti med balsamico, jordbær og en aning grønt. Litt tannløs, mindre motstand i munnen nå  og nesten på grensen til en Barbera/dolcetto. 91 poeng "

Jeg tror det var Karl Kristian Bjørnland som tidligere har skrevet dette på Vinforum;
“Etter endel kommentarer på Vinforum om varmeskade på -90 Montestefano kjøpt hos Philipsons i Danmark, måtte jeg åpne en til Cupfinale og Italiensk salami fra La Coppa i Fiorenzuola d'Arda. Et perfekt eksemplar er det. Nesten ikke tegn på alder, ren klar nese med floralitet, tjære, mørk rød frukt og total mangel på buljong. Denne flasken er fra samme kasse som de dårlige min svoger har hatt, men mine sover i 12 grader og svoger sine i kjeller od som går en god del høyere på sommeren. I munnen følger den opp. Ren, klar, dypt fruktig med svak sødme balansert av finkornete tanniner og god syre. Lang og deilig tørrende. Ganske enkelt en fantastisk Barbaresco på den fortsatt unge siden. Jeg gir den 92-94 poeng”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar