torsdag 20. januar 2022

35 år gammel portugisisk hvitvin

 Vinmøte Kim 20.8.20



Porta dos Cavaleiros Branco Reserva 1985, Dao

35 år gammel portugisisk hvitvin har vi ikke drukket så mye av i klubben ! Gylden med tørket frukt, urter og herreskuff. Mye smak, relativt rent, men litt spesielt. 82-86 poeng


Clos de la Coulèe de Serrant 1986, Nicolas Joly

Igjen en uren CdS, ikke så mye botrytis i denne, men nesa er rar og smaken er rar. Aromatisk helt på siden av hva man ønsker i en hvitvin. Ufrisk med lav syre. 81-83 poeng





Lopez de Heredia Reserva Vina Tondonia Blanco 2004, Rioja

Grønnsåpe og furunål. Kompleks og lang finish. Mangler endel eleganse. 82-86 poeng

Botti.no; López de Heredia har totalt rundt 170 hektar økologisk dyrkede vinmarker i sitt eie. Vinmarkene har hvert sitt særegne terroir, samt ulik eksponering og beliggenhet, noe som gir opphav til litt ulike vinstiler. Vinstokkene er i gjennomsnitt rundt 50 år gamle, men det finnes mange eldre vinstokker i vinmarkene.

Beliggende i en skjellformet forsenkning i terrenget på østsiden av Ebro-elven finner man Viña Tondonia, en av de mer spektakulære vinmarkene i Haro. Den er karakteristisk og lett å få øye på med sine mange poppeltrær. Tondonia-vinmarken er egentlig en gruppe med parseller tilhørende López de Heredia som ble kjøpt og samlet over tid av Don Rafael. Totalt utgjør Tondonia-vinmarken nå rundt 100 hektar. Vinmarken består av et lappeteppe av parseller med eldre vinstokker. Som et vitnesprov på López de Heredia-familiens tålmodighet med vinmarkene, er det slik at noen parseller, etter at uproduktive vinstokker i disse er blitt rykket opp, ligger brakk i opptil fjorten år før parsellene replantes. I mellomtiden benyttes disse parsellene til å dyrke korn.

Vinmarken befinner seg i grenseområdet mellom underregionene Rioja Alta og Rioja Alavesa. Den har sitt navn fra det gamle begrepet for elvebuktningen som vinmarken befinner seg på – nemlig Tondon (fra latinsk retondo). Vinmarken ligger på 438 til 489 meters høyde over havet. Jordsmonnet består av alluvial leire med en høy andel kalkstein. Noen deler av Viña Tondonia inneholder betydelig mer kalkstein enn andre. Disse delene egner seg best for dyrking av hvitvinsdruer, ettersom jorden her i større grad holder på varmen og har god drenering. Vinstokkene her er eldre enn andre steder og kan takle tørke bedre. Vinstokkene er i gjennomsnitt 50 år gamle, men en betydelig andel er eldre enn dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar