søndag 22. april 2012

Barolo Riserva Monfortino 2002, Giacomo Conterno


Vinmøte Jon 18.4.2012:

Mørkere kraft med mye tanniner, men faktisk ganske tilgjengelig med en relativ myk munnfølelse. Ikke noe spesiell intens frukt. Øyvind var helt sikker på at dette var en Barbera (?!) og spørsmålet blir da; puttet Roberto noen Barbera-druer opp i denne ? 2002 er jo et veldig spesielt år. Flere laget ikke egen vin dette året, de solgte druene sine. Roberto Giacomo laget bare Montfortino ! Litt uharmonisk med en grønn undertone. Noen var t.o.m. i Brunello ! Frukten skjuler seg bak tanninene. Lakris og fungerer ikke pr. dd så godt i munnen. 86-89 poeng.

RR; Forskjellen på Monfortino og Barolo Cascina Francia er i korthet følgende. 1) Druene som brukes til Monfortino velges ut som den beste eller de to beste parsellene i vinmarken. I varme år kan den nedre delen være aktuell med tanke på kjøligere klima samt høyere luftfuktighet. 2) Monfortino får lenger lagring på botte. 3) Monfortino lages uten temperaturkontroll. På spørsmål om hvorfor så mente Roberto at vinen da fikk bedre struktur, men med høyere risiko for problemer med gjærkulturen. 2006 Giacomo Conterno Barolo Cascina Francia sammenligner Roberto med 1996. Ren floral mot rose på duft med begynnende hint av lakris. Syrefrisk i munnen med mørk konsentrert frukt. Saltaktig mineralitet kan beskrives som salte lakrispastiller mikset med knust stein. Flott lengde. Jeg tror nok denne drikker tidligere enn 1996 på grunn av "softere" tanninstruktur, men tar forbehold om manglende lufting av vinen. Drikk 2020-2040. (95) 2002 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino er, for å bruke et norsk kongelig uttrykk, en "lysfontene" i en tragisk årgang. Jeg tilbrakte dette året 3 uker av sommeren i Piemonte og husker bare regn og atter regn. Veien nedenfor huset forsvant og kjelleren var full av vann. Senhøsten med september og oktober var dog utmerket frem til innhøsting 20.10 og mikroklimaet i denne vinmarken har tydligvis virket positivt inn. Roberto nevner 1971 som tvilling til 2002 og det skaper forventninger. Igjen er det synd å ikke få brukt noen timer på en slik vin, men inntrykket som sitter igjen er utrolig konsentrert, stram mørk frukt. Jeg har aldri smakt en fersk Monfortino som viser slik frukt igjennom hele smakskurven. Åpen, svakt "kremete" dyp frukt kan hentes frem gang på gang i over et minutt. Baroloens svar på Latour. Perfekt tanninstruktur som fremstår noe softere enn den virkelig er på grunn av manglende lufting gjør vinen mer "journalistvennlig" enn smakt etter en time i karaffel. Av alle Monfortinoer produsert i 20, 24, 26, 28, 34, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 48, 49, 51, 52, 55, 58, 61, 64, 67, 68, 69, 70, 71, 74, 78, 79, 82, 85, 87, 88, 90, 93, 95, 96, 97, 98, 99, 00, 01 og 02, så tror jeg dette kan bli en av de helt store. Drikk 2030-2050. (97-99)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar