mandag 21. januar 2013

Cerretalto 1999 imponerer fortsatt....


Vinmøte Knut 29.11.12:

Rosso di Montalcino 2010, Podere Canapaccia

Lys og kjølig nese. Noe reduktiv med fjøsaroma på nesen. Snev av flint, røyk og appelsinblomst. Blodfersk og saftig. Livlig og energisk. Solmoden og syrlig. Mye bedre enn de vi drakk på Toscana-turen ! 88 poeng.Rosso di Montalcino 2008, Poggio di Sotto

Lysere burgund i fargen. Lilla purpur med ørlite touch av aspic og gummi. Ungdommelig og energisk. Leverpostei og litt bitter avslutning. En elegant Rosso. Lages det bedre ? 91 poeng.

Vi drakk også denne på vinbar i Montalcino i oktober 2012; En overraskende eldet nese med snev av sødme. Transparent og lys farge. Strammer seg pent inn i munnen. Men litt vanskelig nå kanskje. Bør lagres litt før konsum ? Noe røkt, snev av lakris og en spennende nese. Fløtepus i munnen etter en tid. 91 poeng.

Brunello di Montalcino Cerretalto 1999, Casanova di Neri

Mørk og varm munnfølelse. Øistein var i Spania. En veldig rik bærfrukt. Legger på seg i glasset og denne fyrer virkelig opp ! Touch av rosin, men en fantastisk struktur drar den godt inn igjen. Den saftige og friske sangiovesefrukten merkes gjennom den mørke stilen. Nesten like bra flaske som Red Wine of the Year 2011 !  93 poeng.


GF Red Wine og the Year 2011: Mørke solmodne skogsbær. Moderne vin og flere var på østside. Sen moden stil ala grenache i frukten. Varm supertoscansk full pakke, kanskje noe hardt eiket, men vinen drikker fantastisk godt. Tatt med av Are. RED WINE OF THE YEAR 2011 ! 97 poeng.

Vinmøte hos Roar 22.9.11; Massiv eik i nesa. Svart i farge. 100% eikeplank vin. Mye kokos, ekstrem konsentrasjon, svir litt i munnen. Vinen virker yngre enn det den er. Masse power, veldig opulent. Mangler fullstendig eleganse, utrolig at dette ble RWotY 2011 ! 89 poeng.
Brunello di Montalcino 2005, Casanova di Neri

Korket, ikke vurdertChianti Classico Le Trame 2008, Giovanna Morganti

Mørkere lilla naturvin. Brettomyces, kumøkk og melkeaktig. Volatil, aromaen skjemmer endel. 84 poeng.

Fra aperitif.no:
Giovanna Morganti har siden 1990 laget Chianti Classico slik hun mener at vinen bør lages. Det betyr uten noen form for påvirkning fra moderne teknologi. Druene plukkes for hånd, og vinen får gjære i fred ved hjelp av gjærsoppen som finnes på skallet, til den er ferdig. Hun lar seg styre av kosmiske krefter, og vinene lages for å uttrykke mest mulige av Classicos unike terroir. De er derfor svært mineralske og ikke minst lagringsdyktige. Beliggenheten er i Castelnuovo Berardenga helt sør i DOCG-et. Her er jordsmonnet svært kalkholdig hvilket forklarer det intense mineralpreget samt den gode syren og det balanserte alkoholnivået. Normalt gir dette terroiret en veldig tøff og lagringsdyktig stil for sangiovese, men Giovanna bruker colorinomammolo og den mer sjeldne foglia tonda til å mykne inntrykket. Slik at vinene også kan nytes i ung alder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar