søndag 6. januar 2013

Besøk San Polino i Montalcino lørdag 13. oktober 2012


Vi ble møtt av snakkesalige engelske Katia som er lidenskapelig opptatt av biodynamiske prinsipper. I 1990 kjøpte hun sammen med mannen Luigi en liten eiendom i Montalcino. Ekteparet har tidligere vært involvert i et prosjekt for bevaring av artsmangfold i Amazonas og mye av denne erfaringen er overført til den 3,5 hektar eiendommen. 
32 ulike plantesorter trives mellom vinplantene for å gi liv til jordsmonnet og skaper harmoni og balanse i økosystemet. I tillegg til å legge til rette for et jordsmonn og nærmiljø fullt av liv, er Katja og Luigi svært opptatte av minimal intervensjon i vinkjelleren; her tilsettes kun svoveldioksyd (ca. 60 til 70 mg/l). 
Vinene gjærer helt naturlig, og de benytter seg av manuell "punching down" for uttrekk, og også noe pumping over. Bruken av nye fat er begrenset, for det meste modnes vinene i eldre slavonske store eikeliggere. 
32 ulike plantesorter trives mellom vinplantene for å gi liv til jordsmonnet og skaper harmoni og balanse i økosystemet. I tillegg til å legge til rette for et jordsmonn og nærmiljø fullt av liv, er Katja og Luigi svært opptatte av minimal intervensjon i vinkjelleren; her tilsettes kun svoveldioksyd (ca. 60 til 70 mg/l). Vinene gjærer helt naturlig, og de benytter seg av manuell "punching down" for uttrekk, og også noe pumping over. Bruken av nye fat er begrenset, for det meste modnes vinene i eldre slavonske store eikeliggere. Første årgangen de laget var 2001. I 2011 fikk deres 2006 Brunello di Montalcino 95 poeng i Wine Spectator.

Brunello di Montalcino 2007, San Polino

Mørk farge med vandig kant. Bløt, "mellow", noe urtete og blomster på nesa. Katia sa de lar skallet være med lengre i maserasjonen enn vanlig i Montalcino. Littt grønn og uklar. Snev av jordbær og bekrefter årgangens relative "lette" uttrykk. 88 poeng.Brunello di Montalcino "Helichrysum" 2005, San Polino

Mørkere frukt, men fremdeles elegant og en deilig Brunello. Ca. 4 år på brukte eikefat. En moden og søt frukttone i munnen. Snill med pene tanniner. 90 poeng.Brunello di Montalcino Riserva 2004, San Polino

Mørk, intens og konsentrert. Lavt utbytte i en fullmoden stil. Frukttanniner framfor fattanniner. En mere elegant riserva enn f.eks. Casanova di Neri`s riserva 04 drukket tidligere på dagen. 93 poeng.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar