tirsdag 2. oktober 2012

Bucerchiale 2006, Selvapiana


Vinmøte Roar 20.9.12

Purpur farge, intens vin, med litt trå eiketanniner i munnen. Men vinen mykner litt over tid. endel uenighet om denne var for mye eika eller ikke. Voldsomme sommerblomster, mye parfyme, litt høy alkohol skjemmer endel i finish. Bør lagres. Kim serverte denne i sitt 50 års lag :) Øyvind var uenig med de andre om denne vinen, men husker ikke helt hva han var uenig om ! 90 poeng.


Fra finare vinare:

Vigneto Bucerchiale är en ren sangiovese som producerats sedan 1979. Musten jäser vid 30 grader i temperaturkontrollerade ståltankar, under 20-25 dagar med daglig överpumpning av musten. Mognadslagringen tar 15 månader i små och medelstora fat varav endast 5% är nya. Resultatet tappas i 35 000 standardbuteljer och 1000 magnum.
2006 Fattoria Selvapiana Vigneto Bucerchiale Chianti Rúfina är en relativt ljus och transparent uppenbarelse. Vi möts av en terroirtypisk, floral doft med violer, körsbärskärnor och röda körsbär. Örterna kommer igenom på ett underbart sätt, vi tänker på oregano, timjan och lavendel. Mineraltoner av järn och grusjord minglar mot en bakgrund av svart te. I sluten av glaset hittar vi en litet, skitsnyggt stall.

I munnen får vi ett slankt och elegant vin med hög syra, utmärkt bett och en lättare medelfyllig, senig kropp. Örterna sällskapar med jordiga mineraler och lätta, något kaneltorra tanniner, men frukten är inbjudande söt och präglad av en lyckad årgång. I avslutningen bjuds det gott om röda körsbär, mandelmassa och en lång, kryddig eftersmak. Vinet är förstås fortfarande ungt men visar redan upp sin komplexitet. Härliga grejor för den som gillar klassiska viner. (91)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar