onsdag 24. oktober 2012

Besøk Fontodi fredag 12. oktober 2012


Etter svingete 40 minutter fra Siena forbi Panzano fant vi til slutt Fontodi, eier og vinmaker Giovanni Manetti. Han (også) var på fest kvelden før da de feiret at vinhøsten var vel overstått !
Faren til Giovanni kjøpte stedet i 1968 og familien er lokalt kjent for terracotta-produksjon-takstein som broren idag driver.


Mye penger er investert i anlegget som ble ferdigstilt i 2011.            


De eier ca. 80 hektar vinmark og 30 hektar med oliventrær. Myndigheten i Chianti er nøye på å opprettholde profilen i landskapet og mixen vin/oliven. Manetti innrømmet at han ikke tjener noe på olivenproduksjonen, men han måtte lage oljen pga. myndighetskrav.

Vinplantene ligger mellom 350-450 moh og det merkes i den friske og syrlige profilen som Fontodi-vinene har. Jordsmonn er i hovedsak galestro.

                                               

Siden 2000 brukes kompost fra Chianina oksen som gjødsel til vinplantene. Disse oksene har historisk vært viktig i Chianti, da de egner seg bedre for å trekke plog etc. enn hester i kupert terreng. Når oksene slaktes leveres kjøttet til slakteren i Panzano. Og blir til Bistecca Fiorentina. Det er det jeg kaller et nyttedyr ! Hva het slakteren igjen, Are ?


Giovanni Manetti er en engasjert vinmaker og prøver nå bl.a. lagring i amphora.Selvom 90% av Fontodis vinproduksjon er basert på druen sangiovese, har de en bred portefølje av viner:Meriggio Sauvignon Blanc 2010

"Grapey" og frisk med dash av stikkelsbær og steinfrukt. Kraftig og uelegant, litt typisk italiensk hvitvin, med mye smak "upfront" og bitter ettersmak. 80 poeng.Pinot Nero 2009

Kumøkk i nesa, en heftig munnfølelse, svir litt og relativ uelegant. Bør lagres. 20 mnd på 50% ny eik. 82 poeng.Chianti Classico 2009

En mere elegant og friskere nese. Varme steiner i nesa med touch av ost. Deilig primærfrukt med korrekt essens av kirsebær. På mitt spørsmål bekreftet  Manetti at Fontodi  generelt har høyere syrenivå i sine viner enn f.eks. Felsina pga. høyden. Og at 2009 er en bedre vin enn 2008 ! 85 poeng. 

Chianti Classico Vigna del Sorbo 2009

En veldig ung og rå vin. Fersk druejuice, tydelige og grove tanniner. Klassisk stil, må lagres. 5% Cabernet Sauvignon. Tidligere årganger hadde mer Cab. Ca kr. 350,- på polet ? 87 poeng.

Chianti Classico Vigna del Sorbo 2001

En mere avslepen og "mellow" vin. 10% Cabernet Sauvignon. God spicy touch med salvie, urter og blod/jern. Pen terroirfølelse. Manetti mener 2009 er bedre enn 2001. Men vil ikke alle vinmakere hylle sin siste årgang ? Vigna del Sorbo lages kun i de beste årgangene. 86 poeng.
Flaccianello della Pieve IGT 2009

Mørk purpur, intens nese med noe grønt. Overraskende integrerte og modne tanniner. En uforløst vin, lukket og bør lagres. 1981 var den første årgangen. 89 poeng.

 


Flaccianello della Pieve IGT 2006

Litt lukket med blåbær og også denne har herbal tørrhet som kan være litt krevende. Litt trangere i skjæret enn tidligere. Denne drakk fabelaktig ifjor. Litt vanskelig og "skråstilt" nå og bør lagres. 90 poeng.


Jeg drakk denne i januar 2011; "Purpur farge, intens glød , spicy krydret fataroma, stramme kirsebær, veldig friske intense bær, elegante og integrerte tanniner. Deilig munnfølelse, en åpenbaring av 100% saftig sangiovese som må lagres ytterligere. Slik skal sangiovese være ! Viser årgangens vellykkede stil. 92 poeng"

 


Vin Santo del Chianti Classico 2003

Sangiovese og malvasia. Mørk vin med årgangens rustikke sødme. Men en bra kompenserende syre med toner av karamell gjør dette til en deilig avslutning på besøket. Overraskende mange gode søte 2003 faktisk....89 poeng.

Tusen takk til Liz i Blend Wines og Are som bidro til et virkelig vellykket besøk !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar