tirsdag 2. oktober 2012

Barbera d`Alba Gabutti 2006, Cappellano


Vinmøte Roar 20.9.12

Transparent og lys. Naturvin med Leroy-aroma, gjær og en genuin og deilig vin. En "annerledes" Barbera, ikke umiddelbar attraktiv, med den vokser i glasset og sjarmerer deg helt i senk etter en time. Superelegant med snev av jordbær og med ganske mye burgunder-assosiasjon. En snill Barbera. Kommer du over Cappellano er det bare å kjøpe. 92 poeng.


Fra Dn.no:

Dott. G. Cappellano ble grunnlagt så tidlig som 1870 og fikk stor oppmerksomhet mot slutten av århundret for sin Barolo Chinato. Giuseppe Cappellano var i utgangspunktet farmasøyt, eller ”Dottore”, og han tilskrives også oppfinnelsen av Barolo Chinato. Han blandet Barolo med brennevin maserert med kinabark, diverse urter og krydder samt sukker for å runde av tannin og bitterhet. Giuseppe var glad i mat og målet var i utgangspunktet å skape en digestiv som kunne lette magen etter større middager. Den bittersøte eliksiren ble raskt en hit, ikke bare for sine medisinske egenskaper men ble også populært både som aperitiff og ble også servert til sjokolade.
AdTech AdNytt blod
Født og oppvokst i Eritrea var nok Teobaldo nok også utstyrt med et bredere syn på verden enn den gjengse ”Barolista”. Da han returnerte til Serralunga i 1969 var han bestemt på å gjenvinne Cappellano´s ry og selv drive familiens tradisjoner videre. Han kjøpte tre hektar i en del av Serralungas flotteste vinmarker; Gabutti og gikk i strid med mange av datidens produsenter helt bort fra brukt av kunstgjødsel og sprøytemidler. Han var ultra tradisjonell og fokuserte på vinmark og terroir i en tid hvor regionen begynte å se utover mot barrique og moderne teknikker. Han revitaliserte selve begrepet Barolo Chianto og fikk, bokstavelig talt, Chinato og Cappelano tilbake på folks lepper.

Ut av skyggen
Dessverre døde Teobaldo i februar 2009 og Cappallano drives i dag videre av sønnen Augusto. Mange mener han har store sko å fylle, men selv tar han det mod ro og fleiper det bort. – Mennesker har sagt; ”dine viner er gode men din fars viner var fantastiske”. Det hadde sikkert vært enklere å vente en generasjon for å slippe sammenligningen, sier Augusto leende.2 kommentarer:

 1. Hei Kim,
  enig i ditt notat, havnet også på 92 p. på denne. Stor forskjell på 06 og 07 av denne synes jeg. Foretrekker helt klart 2006-årgangen. Har også kjøpt noen 08 som enda ikke er testet.
  P.S du skriver om Cappellano, men konkluderer likevel slik: "Kommer du over Mascarello er det bare å kjøpe.". 2008 ser dessuten ut til å være utsolgt også nå.

  SvarSlett
 2. Hei Kjetil:
  Takk for kommentar.
  Det skal såklart stå Cappellano.
  Hører gjerne fra deg hva du synes om 08 versjonen.

  SvarSlett