fredag 17. februar 2012

Riesling Halenberg 2007, Schâfer-Frôlich, Nahe


Vinmøte Are 16.2.12:

Gulgrønn farge med sykkelslange og røkte pølser i nesa. Skifer, rik og "thight" i stilen. Men for en syre ! Veldig syrefrisk og presis, en enorm delikat og god GG. Ikke over the top. GG`er kan ofte bli litt klumsete, men dette var perfekt. En fabelaktig vin og denne bekrefter det gode ryktet 07 årgangen har. 92 poeng.

Se hva Arne Ronold skriver om EG, EL & GG:

Erstes Gewächs ble etablert mot slutten av 90-tallet som en egen kategori i vinloven for Rheingau, og Grosses Gewächs fulgte noen år senere som en egen kategori for VDP-produsenter i andre tyske vinregioner. Grunnen til navneforskjellen er altså at Erstes Gewächs er en del av vinlovverket i Rheingau og at betegnelsen dermed kan benyttes av samtlige berørte produsenter av viner fra de angjeldende vinmarker, mens Grosses Gewächs ikke er en del av lovverket i andre regioner og derfor er forbeholdt medlemmer av VDP. Litt forvirrende, men for å forenkle bildet noe har VDP også innført betegnelsen Erste Lage som en fellesbetegnelse for alle de involverte vinmarkene i Tyskland, mens Erstes Gewächs altså er betegnelsen på vinene fra disse vinmarkene i Rheingau og Grosses Gewächs den parallelle betegnelsen utenfor Rheingau.

Kravene til Erstes og Grosses Gewächs er at de skal komme fra en Erste Lage-vinmark fra klassiske druesorter i de ulike regionene, fra avlinger som ikke må overstige 50 hl/ha, med en alkoholprosent på minimum 12 % og med et sukkerinnhold som ikke må overstige 9 g/l. Vinene slippes på markedet den 1. september året etter innhøstingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar