fredag 16. februar 2018

Rosè champagne STOCK 13.2.18 del 1


Konklusjon; for en som i utgangspunktet ikke er tilhenger av rose`champagne var dette en veldig bra smaking. Nesten alle flaskene viste seg fram fra en god side og jeg har ikke opplevd noe lignende på tidligere smakinger. Det var mange stilarter og de forskjellige husene passer godt på at dere rosè versjoner ikke skiller seg altfor mye fra de hvite standardversjonene. Spesielt ble dette merkbart hos de "fete" produsentene som Charles Heidsieck og i Dom Perignon. Men også Billecart Salmon sin toppcuvèe i rosè holde den typisk stramme kliniske "ståltank" stilen som også de øvrige champisene fra dette huset har. Forøvrig synes jeg sistnevnte var den beste på smakingen. Flere hus burde kanskje holde seg til standardchampagner som f.eks. Savart, Ulyssee Colin og Jacquesson. En som åpenbart bør satse på rosè er Roederer. Deres 2008 var fabelaktig god mht. pris. Så da er det bare å spare og kjøpe mere Cristal Rosè !












Bollinger Rosè NV (degorgert i 2016) Blek og transparent, lakserosa, enkel munn, tutti frutti, frisk og ung. Jeg synes den ble vel kommersiell og flere likte denne bedre enn meg. Frisk munn som balansere en dosage som virker drøy. 85 poeng

Bruno Paillard Premier Cru Rosè NV (degorgert i 2012) Mere blek farge og viser mer eleganse enn Bolly. Lukket på nesa, ikke så ekspressiv, god mousse med mindre munn. Virker som den har mindre dosage. Bitter hale og kan lagres. 86 poeng

Savart Bulle de Rosè NV (degorgert i 2016) Mye mousse, kanskje urent glass, grønn og sval undermoden kjølig frukt som gir en skråstil munnfølelse. Bitter marmelade og steinaktig i sitt relativt enkle format. Usikker om dette blir bedre med lagring. Litt vanskelig nå. 84 poeng.

Charles Heidsieck Rosè Reserve Brut 2008 (degorgert i 2016) dyp og gylden farge, robust og rustikk der rødvin fornemmes. Frisk mousse, rik og typisk for produsenten. Fremdeles spenstig i en relativt høy dosage (eller er det kanskje bare det gode året som fornemmes som høy dosage ?)  Animalsk, dyrepels og sexy. Truseknekker av en Rosè. 91 poeng

Jacquesson Dizy Terres Rouge xtra Brut 2008 (degorgert i februar 2014, 3,5g /l dosage, 100% Pinot Noir plantet i 1993, vinifisert i eik) rødbrus med mye syre, candy på nesa med bringebærdrops og kantete bitter hale. Typisk for produsenten og her oppfattes frukten som relativt mager og enkel. Litt vanskelig nå. Men den bør nok lagres for at den kan utfolde seg ytterligere. 87p

Philipponnat Royale Rèserve Rosè Brut 2008 (degorgert i mai 2014, 9g/l dosage. 75% Pinot Noir, 20% Chardonnay & 5% Pinot Meunier) gylden og karakterfull. Noe bittert og utenpåliggende frukt. Vel mye dosage. Men den kler egentlig såpass. Blir bedre i glasset. 88 p

Roederer Rosè Brut 2008 Overraskende gylden sauterneaktig i fargen. Rik, detaljert og kompleks i munnen. Eik, fossil og citrus.  Moden frukt som drikker særdeles godt allerede. 92 poeng





                                                     
                                   
                                   

Deutz Rosè Brut 2007 lys og blek, elegant med moderat frukt. Rik nese, men mangler lengde. Frukten i årgangen gir ikke nok struktur. Litt veik, men Deutz lager alltid godt balanserte champagner. 100% Pinot Noir. 89 poeng


Philipponnat Rosè  Brut "1522" 2006  degorgert i 2013. Utviklet nese med hvite blomster, hul munnfølelse, noe grønne blader, bittert og mangler endel bredde i munnen. Friske vinterepler i smak med noe epleskrott. Usikker på om det oksidative  preget skal være der eller ikke. 70% Pinot Noir & 30% Chardonnay. 90 poeng



Charles Heidsieck Brut Rosè 2006  mye mousse, enkel munn, mer "mineralsk" enn vanlig CH. Bitter hale, spisskumin, zesty appelsin og utvikler seg veldig bra i glasset. Classy rosè. Kr. 750,- på VP. 91 poeng.






Charles Heidsieck Brut Rosè 1999  antydning til lærfarge, blek og moden karakter. Tydelig rød frukt, hele 8% rødvin er tilsatt. Lekker i munnen og denne har fremdeles potensiale mht lagring. 94 poeng


Dom Perignon 2000  karakteristisk kaffe på nesa,  elegant rød frukt, champignon og moden frukt. Jeg mangler nok referanser på rosè fra DP, men denne synes jeg ligner på standard DP. Kan fortsatt lagres. Flere rundt bordet likte denne bedre enn meg. Jeg synes kanskje den ble litt "DP-
mekka". 92 poeng

                                                 
                                                        

Jacques Selosse Rosè gogget i 2013. typisk rar Selosse nese, tørr i smak, mer akademisk interessant enn god. En mix av 2 årganger med chardonnay med tilsatt rødvin Pinot Noir fra Ambonnay. 89 poeng.




Savart Expression Rosè Nature aggresive mousse, ganske lik den andre Savart`en i stil. Tørr, streng og mineralsk. Ganske trang og vanskelig å drikke nå. 87 poeng

                                                 
                                                     


Ulysse Colin Les Maillon 2011 mye mousse, røde bringebær, virker enkel. Men den er harmonisk og grei. Laget på saignee metoden. 88 poeng


                                                    


Ulysse Colin Les Maillon 2013 samme rødbærsfrukten som 2011, men noe mere komplex. 89 poeng



                             





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar