fredag 28. september 2012

Barbera d`Alba Gisep 2006, Massolino


Vinmøte Roar 20.9.12.

Dyp mørk rød, med voldsom frisk og god frukt intakt. Rå stil med strøk av varme bær i en kraftfull stil til å være en Barbera. Rustikk, frisk, deilig og genuin. For 10 år siden drakk vi i Vinklubben mye Barbera, men vi er blitt for fine på det nå....89-92 poeng. 92 poeng er høyt for en Barbera. Men en av de bedre Barbera`er drukket !


Roar serverte også denne ifjor !

Vinmøte Roar 22.9.11; Mørk tett Barbera. Saftig klassisk piemonte med snev av  tjære. Nesten mere mot nebbiolo enn mot Barbera. Sjokolade, sursøt og et kjølig vellykket fruktbilde. Streng og tøff  Barbera og typisk Massolino. Litt rustikk og sug av myrvann. 89 poeng.

 
Fra DN: Siden 1896 har familien Massolino eid vingården på toppen av landsbyen Serralunga d’Alba i hjertet av Barolo i Piemonte. Francos oldefar Giuseppe startet familiefirmaet i det små, og sammen med broren Roberto har Franco utviklet den alltid kvalitetssterke familieeiendommen til en av områdets beste. På våre 22 hektar med vinmark produserer vi totalt 110.000 flasker i året. Selvfølgelig er det nebbiolo, barbera og dolcetto som opptar mesteparten av arealet, men vi dyrker også litt chardonnay på et veldig godt egnet jordsmonn, forteller Franco Massolino. Han og broren har alltid ønsket å forbedre og fornye vingården, men han innrømmer at ikke alle endringer har vært like vellykkede. Da trenden med franske eikefat skylte inn over oss, bestemte vi oss for å legge en av enkeltvinmarksvinene våre på dem. Valget falt på Parafada, og året var 1990. Vinstokkene der er 55 år gamle, og vi tenkte at fylden i den vinen ville tåle den franske eiken, men nebbiolo og den typen eikefat fungerer bare ikke. Pappa kjøpte Parafada da han var 16 år gammel, så marken har stor affeksjonsverdi for oss. Nå ligger alle baroloene våre på store, tradisjonelle fat og bare barbera på franske eikefat. De to er som skapt for hverandre. Det er de to forrige generasjonene som har anskaffet gårdens beste vinmarker. Rosinen i pølsen er uten tvil Vigna Rionda, som bestefar Giovanni kjøpte i 1950. Brødrene Franco og Roberto lager i dag også Moscato d’Asti, som dyrkes utenfor Barolos grenser, og Margheria, som de begynte å tappe for seg selv i 1985. Bestemor sa alltid at det er en tid for alt. Hun hadde rett. Av og til stopper jeg opp og tenker om dette er det rette å gjøre akkurat nå. Alle avgjørelsene jeg tar, får konsekvenser for etterkommerne mine, akkurat som fars beslutninger fikk for meg, sier Franco Massolino. Leter jeg etter svar, går jeg bare en tur i vinmarkene der mine forfedre har gått så mange ganger før meg. Der kommer løsningene til meg på et blunk.

44616 Barbera d’Alba Gisep 2006
Massolino, Piemonte, Italia.  299,90 kroner, bestilling.  89 poeng. Moestue.
Laget til ære for oldefar Giuseppe. Nydelig duft av bjørnebær og mørke plommer. Stram og tradisjonell med en fantastisk syrestruktur kombinert med lekker og kjølig frukt. En virkelig referansebarbera. Drikk nå til 2015.

Fra Aperitif: Massolino Barbera d'Alba Gisep 2006. Poeng: 90   kr 299,90
Farge og duft: Klar dyp kald rød. Intenst parfymert duft, nesten nebbioloaktige aromaer, men mer mørke bærtoner og noe fat.
Smak: Bløtt fyldig anslag, fin syre, god rik frukt, litt ung og røff fortsatt, deilig bærsyrlighet samt noe fat i finishen. (2006)
Vurdering: En flott barbera som bør dekanteres i dag og som vil utvikle seg videre i minst seks år til. Meget godt kjøp. 90 p (30.04.09)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar