onsdag 27. september 2023

Louis Boillot Gevrey Chambertin Les Evocelles 2003 & 2017

 Vinmøte Are 4. mai 2023



Gevrey Chambertin Les Evocelles 2003, Louis Boillot
Mørk intens årgangstypisk farge, uklar, rustikk med varm finish. Bra syre og en pen vin. 90 poeng

Fra Moestue.com:

Domaine Louis Boillot & Fils ble etablert ved at vinmarkene som tilhørte Domaine Lucien Boillot i Gevrey-Chambertin ble splittet i to mellom brødrene Pierre og Louis, hver ble sittende med ca 7 ha vinmark. Den første årgangen der de to brødrene opererte hver sin halvdel av det opprinnelige domainet, var i 2002. Det pussige i dag er at det synes som om begge brødrene lager bedre vin alene enn de klarte ved omforente krefter og ressurser under det opprinnelige domainet.Noen ganger er en skilsmisse bra for begge parter. Det er imidlertid liten tvil om at Louis Boillot i dag lager best vin av de to. Den åpenbare forskjellen i dag i forhold til tidligere er at dagens viner er mer finessepregede med større fruktmessig dybde og finere tanniner.

Louis Boillot har siden flyttet til Chambolle-Musigny der han deler kjeller med sin kone Ghislaine Barthod. Vinmarkene pløyes og behandles etter såkalt lutte raisonnnée - pragmatisk økologisk praksis uten sertifisering.

Louis Boillot praktiserer tradisjonell burgundervinifikasjon. En mindre andel stilker brukes basert på en vurdering av årgangens karakter. Kun gjærsopp fra egne vinmarker benyttes under gjæringen, noe som gjerne gir en noe tregere start på alkoholfermenteringen. På denne måten vår vinene en kortere prefermentering på mellom 2-5 dager før gjæringen er i full gang. Gjæringen finner sted i tradisjonelle, åpne gjæringskar med regelmessig overpumping. Total maserasjonstid: 2-3 uker. Gjæringen startet på i overkant av 30 grader med noe lavere temperaturer etter hvert. Som en generell regel brukes det nye og brukte (1-2 år) fat ut fra en vurdering av hva hver enkelt vinmark tåler, og avhengig av årgangens karakter. Vinene tappes ufiltrert eller lett filtrert på flaske etter 15-18 mnd på fat.

Domaine Louis Boillot, som holder hus i Chambolle-Musigny, omfatter i dag i overkant av 7 ha vinmark fordelt på 17 parseller. Domainets vinmarker er fordelt på appellasjonene Fixin, Chambolle-Musigny, Côte de Nuits Villages, Beaune, Gevrey-Chambertin, Nuits St.-Georges, Volnay og Pommard med hovedvekt på Pommard, Volnay og Gevrey-Chambertin, der domainet har flere parseller i hver av kommunene:

  • Pommard village (0,11 ha)
  • Pommard Fremiers (0,28 ha)
  • Pommard Croix Noires (0,19 ha)
  • Volnay Grands Poisots (0,94 ha)
  • Volnay Brouillards (0,28 ha)
  • Volnay Angles (0,60 ha)
  • Volnay Caillerets (0,17 ha)
  • Gevrey-Chambertin (2,48 ha)
  • Gevrey-Chambertin Evocelles (0,39 ha)
  • Gevrey-Chambertin Champonnet (0,19 ha)
  • Gevrey-Chambertin Cherbaudes (0,16 ha)
  • Beaune Epenots (0,19 ha)

 Domainets beste vin regnes for å være Nuits St.-George Les Prulieres (0,26 ha) fra 70-80 år gamle vinstokker


 

Volnay Taillepeds 2011, Domaine Nicolas Rossignol
Clean rødbærsfrukt, saltaktig terroir, grønn finish som er typisk for årgangen. 89 poeng




Gevrey Chambertin Les Evocelles 2017, Louis Boillot
Snill i munnen, smooth struktur, undermoden frukt med sur finish. Rustikk frukt og en vanskelig årgang for rød burgund. 85 poeng




Pinot Noir Cambell Ranch Vineyard 2012, Anthill Farm
Mørk farge, overraskende lett struktur og ikke så komplisert. Grei US Pinot, delikat og elegant, men lite spennende. 88 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar