tirsdag 16. juli 2019

Champagnefrokost

Generalforsamling Vinklubben Kåte Rhoner 25. mai 2019:



                   
Krug 1996
Strågul, frisk og syrlig citrus. Litt spiss og grenser mot en Blanc de Blancs i stilen. Den virker ikke så gammel som 1996, den er veldig vital og limey. Bør lagres. Nesten non-malo i stilen med et surt og ultrafriskt bitt. Saltaktig, uferdig og har fremdeles mye energi. Kim har også hatt med denne tidligere og dette var en nesten bedre flaske. Utrolig skarp og Salon-aktig fremdeles og veldig annerledes enn den vanligvis rike og kremete Krug stilen. 95 poeng


Dom Perignon 1990
Frisk og elegant og flere trodde dette var en 2002/2008 ! Endel Pinot fornemmes, en klassisk briochenese og en tydelig toppcuve i formatet. Stor kvalitet med en superb balanse. Ren i snittet med appelsinzest og citrus. Nesten for perfekt i munnen. Endel eik, men en strålende flaske. CHAMPAGNE OF THE YEAR 2019 ! Medtatt av Roar. 97 poeng (Kim ga den hele 98 poeng)


Cristal 1988
Betydelig mer gylden og utviklet. Vinøs og rik frukt. Svak mousse og den mister endel spenstighet i glasset. Jeg gjettet 85 eller 88 Cristal. God bredde og fylde i munnen, men det blir mer en vin enn champagne etterhvert. Tror nok ikke dette er en optimal flaske. Stor uenighet om poeng; fra 91 til 97.  Medtatt av Øistein. 95 poeng


Denne ble Champagne of the Year i 2015;
Cristal 1988, Louis Roederer
Lett gylden med epleskrott, Blanc de Blanc aktig og lett oksidativ. Litt slapp mousse med moden frukt. Jeg gjettet 1985. Men en veldig god fruktkonsentrasjon. Holder seg overraskende godt i glasset og blir bedre og bedre. Karakterfull og spennende. Kjerneessensen av årgangen 1988. En stor champagne. Selv om kanskje ikke det var en helt optimal flaske ble det CHAMPAGNE OF THE YEAR !  96 poeng.


Winston Churchill 2002, Pol Roger
En yngre champagne med grønnskjær. Lys, bra syre og flere var innom Charles Heidsieck. Høy kvalitet, appelsinskall, harmonisk og ganske myk i kantene. Kremet og deilig, mangler kanskje litt trøkk og presisjon. Medtatt av Knut. 95 poeng


Substance Selosse (degorgert 2010)
Mere utviklet, gylden og komplex. Møbelpolish, Zalo og Lano såpe på nesa. Kraftige greier i en annerledes stil enn de andre. Endel Pinot ? (NEI !) Brioche, fat, stram og med en veldig god struktur.  Medtatt av Jon. 93 poeng


Phillipponat 1985
Kompleks og utviklet, kork med kjelleraroma. Men fin frukt så kanskje mer kjeller enn TCA. Melne epler, oksidativ, non-malo aktig og uharmonisk i munnen. Lanson ? Sopparoma, dette er en litt sliten 1985. Som forsåvidt flere 1985 champagner er nå. Medtatt av Øyvind. 92 poeng


Dhonedt-Grellet " La Beteau" Blanc de Blanc 2013
Elegant med god og syrlig mineralitet. Litt enkel frukt og mangler kompleksitet i dette frokostselskapet. Citrus, lime med en hul munnfølelse. Mangler endel i midtparti og bør nok lagres. Medtatt av Lars Ivar. 91 poeng. 

Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 2004
Grønnskjær i glasset, ungdommelig og frisk. Kim var raskt på riktig champis. Mye energi og sjøbris, ingefær og brioche. Gjær, autolyse og gule steinfrukter. Kompleks og bør fortsatt lagres. Epler og thight og dette er for tidlig å drikke nå. Medtatt av Are. 95 poeng


Dom Ruinart Rosè 1990
Denne kom som en xtrachampis på slutten som jeg ikke skrev noen notater på. Men jeg husker den som en god rosè, alt er relativt (!) Tidligere rosèchampagner fra Ruinart har ikke imponert meg. Medtatt av Roar. 90 poeng.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar