fredag 8. mars 2019

Gaja Vinoteket 7.mars 2019





Gaia Gaja er en fascinerende dame med mye italiensk lidenskap for vin og en mengde kunnskap.
Å gå i store fotspor etter sin far, Angelo, har nok ikke vært lett. Men det var nok mer trøblete da Angelo i sin tid på 60-tallet tok over fra sin far Giovanni !

Gaia er spesielt opptatt av biologisk mangfold og klimaendringene de siste 15 årene. Angelo er ikke en stor tilhenger av vinkonsulenter, men Gaia overbeviste sin far om å få inn bistand fra en botaniker og en entomolog (en biolog med insekter som spesialfelt)  Med et stadig varmere klima stresses vinplanten og det må legges til rette for fortsatt gode vekstvilkår. Dette gjøres bl.a. ved å vektlegge biologisk mangfold i vinmarken ved hjelp av bier og hindre en "monokultur".  Jo mere honning som lages av biene, jo bedre biologisk mangfold er det i vinmarken ! Mageinnholdet i biene inneholder ikke bare nektar, men også en gjærkultur som den overfører til vinplantene. Gaia har også plantet cypresser fra Toskana i Barbarescovinmarkene,  tilbakeført typer blomster og vekster som tidligere var i området, tillatt mye "blomster & bier" mellom vinplantene,  de lager "hjemmelaget" gjødsel, lager egen "rosmarin" sprøytemiddel etc, etc.

Jeg synes fokuset på selve druemateriellet kom godt fram i smakingen. Alle vinene var rene og pure, friske og leskende. Ikke plumpt og tungt. Flere viner fra Gaja for 20 år siden var litt "store" og imponerende. Ble det den gang lagt vekt på vinmakeri og kanskje mindre på vekstvilkår i vinmarken ?


                                         Bilderesultat for entomolog


                                         Bilderesultat for bees stomach yeasts wine


 

Camarcanda 2015 Bolgheri DOP, Ca Marcanda
80% Cabernet Sauvignon & 20% Cabernet Franc. Mørk kjerne med lilla kant. Ung vin med tydelige "grønne" elementer av Cabernet Franc. God struktur, blir noe mer bløt og snill i glasset over tid. God mineralitet med et steinaktig bakteppe med en tørr finish. Fioler, sommerblomster , men i motsetning til de andre vinene manglet den svalheten og kjølig frukt. Årgangen er varm og tørr (Sassicaia 2015; den beste siden 1985 ?) Vinen bør lagres, men det kan virke som tanninene ikke ble helt modne dette året og at det grønne preget vil vedvare. 90 poeng



Brunello di Montalcino 2014, Pieve Santa Restituta
Rødsvarte kirsebær, ikke purpur kant, kjølig stil, floral,det var en relativ kald sommer i Toskana. Så kald at de kun lagde en Brunello dM, ikke en Sugarille eller Rennina. Det har nok bidratt til at bedre druer er gått i denne vinen. Tørrer på finish, sval og fin i munnen. Gaia sa det var store druer dette året med tynt skall og "mye" saft. Vinen bør lagres. Denne har også endel grønt og grove tanniner i seg og jeg tror årgangen får ta litt av skylda. 90 poeng

Barolo Conteisa 2014, Gaja
Floral, citrus, appelsin og relativt typisk La Morra frukt. Elegant og en deilig vin. God balanse, den har en pen indre energi og det er godt å kjenne en solid struktur og ryggrad fra nebbe ! Jeg trodde kanskje det var noe Serralunga frukt i denne, men Gaia bekreftet at det er det ikke. De lager en Barolo Dagromis som jeg tror er en mix av La Morra/Serralunga. Gode integrerte tanniner, de smelter penere inn her enn i de foregående vinene. Lysere og mere modne kirsebær, frisk og lekker. 91 poeng



Barolo Sperrs 2014, Gaja
Mørkere kirsebær med innslag av fast steinfrukt i en kjølig stil. Jern, solid frukt, men ikke den rå og tøffe Serralungafrukten. Medium intens, citrus, appelsinzest, floral og parfymert. Denne tørrer også godt i finish og bør lagres.  Endel eik fornemmes, men frukten svelger den godt unna. 92 poeng

Barbaresco Sori Tilden 2013, Gaja

Den første årgangen siden 1995 med Barbaresco på etiketten. Mørk, dyp frukt, intens og konsentrert. Floral som de andre, men denne har også et spicy elemet de andre ikke hadde. Igjen en kjølig og kledelig stil. Oppkalt etter oldemoren til Gaia; Clothilde ("Tildin"), som drev huset i mange år alene etter mannens (Angelo) død i 1944. 94 poeng.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar