fredag 13. desember 2019

Bordeaux 1993-1994-1995-1996


Vinmøte Jon 14. november 2019


Vi fikk vite av verten at det var viner i årganger etter hverandre. Kim gjettet korrekt !



Chateau Bigaroux 1993, Saint Emilion Grand Cru
Mørk rød farge fremdeles, mangler munnfølelse og en skrinn vin. Stilkete, mager og vinen mangler fruktdybde. Sursøt og vinen er over optimalt drikkepunkt. Vanskelig vin nå. Graves ? Årgangen er den 3dje dårlige årgangen på rad for rød Bordeaux ! Med regn, regn og regn. Faktisk mer enn 1991 & 1992. Men Merlot ble visst mer moden enn Cabernet Sauvignon. Uten at det hjalp så mye. 88 poeng

Legg forøvrig merke til at det står Grand Cru på etiketten, ikke Grand Cru Classè. Hva betyr det ? Her betyr det faktisk ganske mye. Det er over 200 vinslott i St. Emilion som er klassifisert "kun" som Grand Cru, mens 63 slott er klassifisert som Grand Cru Classè. For å bli klassifisert som Grand Cru holder det med at slottet overholder reglene mht. AOC`et (slik som f.eks. i Pauillac :) I tillegg er 18 vinslott klassifisert som Premier Grand Cru Classè. (A og B) Sistnevnte er da presumtivt de beste. Og de er valgt ut etter spesielle kriterier.
Men det er flere godbiter av vinslott som ikke vil være med på denne klassifiseringen. Bl.a har Chateau Tertre Roteboeuf og Chateua La Dome nektet å være med på sirkuset. Sirkus ? Er det det ?  

Sirkus ble det og det sier endel om hvor sterkt man står på krava i Frankrike og beskytter sin primærnæring. I Norge bøyer man hodet hvis man blir dømt til fengsel for å tatt med seg NAV penga til Cran Canaria ! I Frankrike tar man på seg gule vester hvis osten skifter plass i hylla ! De lager skikkelig faenskap ! 

Det tok faktisk 100 år før østsiden i Bordeaux fikk på plass en klassifisering av vin som Bordeaux vest og Graves klarte allerede i 1855. Hvorfor det tok hele 100 år kommer tydelig fram under ! 

Klassifikasjonen ble revidert i 1969 og 1986 og de fant da ut at de skulle reklassifisere alle slottene hvert 10 år. 1996 gikk ok, men helvete brøt løs i 2006. Chateau La Tour du Pin Figeac, Chateau Cadet Bon, Chateau Guadet og Chateau de la Marzelle gikk til sak fordi  de ikke fikk beholde sin klassifisering !  De mente at juryen som var satt ned for å vurdere vinene var inhabil da de hadde for sterke interesser til de forskjellige slottene.  Det kan nevnes her at Christian Mouiex kjøpte La Tour du Pin Figeac i 2006 og det lå åpenbare finansielle interesser bak et rettslig tiltak.  
Etter mange runder fram og tilbake suspenderte myndighetene klassifiseringen av 2006 og besluttet at den gamle klassifiseringen av 1996 skulle gjelde. 
Da ble jo de vinslottene som hadde blitt promotert til en høyere klasse i 2006 forbanna !  
Bl.a Chateau Corbin-Despagne, Chateau Monbousquet, Chateau Pavie-Macquin og Chateau Troplong Mondot. Xavier Pariente fra sistnevnte slott sa bl.a: "20 års hardt arbeid er til ingen nytte".

I 2008 besluttet myndighetene at  Chateau Troplong Mondot & Chateau Pavie-Macquin skulle beholde sin promotering opp til Premier Grand Cru Classè, mens andre fikk beholde sin oppgradering til Grand Cru Classè. 

Men hele klassifiseringen  i 2006 ble annullert og de gledet seg sikkert til 2012 :)

For å redusere faren for å bli anklaget for inhabilitet ble det denne gangen valgt en 7 manns-jury som i hovedsak ikke kom fra Bordeaux (Champagne, Burgund, Loire, Provence & Rhone) Etter denne klassifiseringen, som spektakulært promoterte Chateau Pavie og Chateau Angelus til Premier Grand Cru Classè  A, gikk igjen Christian Mouieux fra La Tour du Pin Figeac i januar 2013 til rettslige skritt. Denne gangen på saksgang og prosedyre !  Sammen med Chateau Croquette-Michotte og Chateau Corbin-Michotte. Denne rettslige behandlingen ble avsluttet  i desember 2015 og vinslottene fikk ikke medhold.  

Samtidig i mars 2014 blir det utgitt en bok "Vino Business"  av Isabella Saporta. Der kom det fram påstander om at klassifiseringen av 2012 var "fixed" ! Spesielt fikk eier av Chateau Angelus; Hubert de Bouard beskyldninger om bestikkelser til juryen. Han gikk såklart til motsøksmål som han faktisk ikke fikk medhold i ! Men etter at  La Tour du Pin Figeac / Christian Mouieux , Chateau Croquette-Michotte og Chateau Corbin-Michotte tapte det forrige søksmålet gikk de til sak mot Chateau Angelus istedet. Denne rettsaken pågår fortsatt og det er forventet en avgjørelse i 2020 !

Myndigheten har sagt at klassifikasjonen 2012 fortsatt gjelder i St. Emilion.

Tenk på det du neste gang du tar på deg en gul vest !



Chateau Gruaud Larose 1994, Saint Julien
Klassisk stil fra slottet i en litt rustikk og kledelig stil. Mye stoff selv i en mellomårgang, rik samtidig godt utviklet. Frisk og en god matvin. Tørrer litt på finish, men det er helt greit. 91 poeng.





Chateau Domaine de Chevalier 1995,  Pessac Leognan
Lett, flyktig og elegant nese. Mer mot Margaux enn forrige vin. Kaffe på nesa, men grov og uharmonisk i munnen. Eik og tørrer sinnsykt i munnen. 89 poeng.





Chateau Beychevelle 1996,  Saint-Julien
Ekstrem hest, stall og brett på nesa. Noe frukt er intakt, men viner skjemmes av nesa. Mange var uenige med meg. 85-92 poeng



                                                                 Bilderesultat for pian dell'orino brunello di montalcino 2008

Brunello di Montalcino 2008, Pian delle Orino
Litt off-aroma på nesen med svidd gummi. Rik toskansk vin med en litt tung profil. Virker som den trenger ytterligere lagring. Men sent på kvelden. 89 poeng.




Barbaresco Vigneto S. Cristoforo 1978, Confratelli di San Michele
Sliten med vanskelig nese med nype, buljong og badeball. Klassisk gammel nebbe. 87 poeng

Meo Camuzet & Cathiard

                                             
Vinmøte Jon 14. november 2019


                                                

Nuits Saint Georges Aux Murgers 2008, Domaine Sylvain Cathiard
Frisk, aromatisk og produsenttypisk. Pepper, rik, feminin og deilig. Tross en halvveis dårlig årgang. Tiltrekkende stil og flere var i Chambolle. 92-93 poeng




Vosne Romanèe aux Brulèes 2007, Domaine Meo Camuzet
Vosne karakter, men samtidig transparent. Tydelig vinifisert, den er rik og tyngre enn forrige vin med et mørkere fruktbilde. Sigar, søtlig tobakk og eikebruken tilsier Grand Cru. Krekling, moden frukt, lune kirsebær og tørrer endel på finish. En vin som drikker godt nå. 91-93 poeng







Clos de la Roche Grand Cru 2001, Louis Remy
Overraskende innesluttet og lukket. Transparent, purpur med tørrende finish. Noe julekrydder og kirsebær i munnen. Uryddig og faller endel i glasset. Vinen virker yngre enn det den er, men jeg er usikker på lagringspotensialet her. Mager frukt trekker ned. VP Aker Brygge tok inn endel fra denne produsenten og de ligger vel der enda ? Leroy kjøpte vinmarker fra denne produsenten i 1989. 
89 poeng

fredag 22. november 2019

Hvitvin fra Argentina ! Hos Jon !!


Vinmøte Jon 14.11.19


Chablis Premier La Forest 2008, Vincent Dauvissat
Saltaktig, sjø og en mineralsk chardonnay. Øistein var raskt på Chablis. Men årgangen er ganske rik og den har allerede et gyldent snitt. Hvite blomster, bra syre og veldig frisk. Kraftig finish, lang, karve og en lett bittertone. Kan fortsatt lagres. En veldig god flaske. 93-95 poeng.




Meursault Les Tessons, Clos de Mon Plaisir 2007, Domaine Roulot
Eika og frempå. Overraskende Grand Cru munnfølelse med litt tung labb. Røykbål, moden og oversjøisk. Slanker seg betydelig i glasset med medium+ konsentrasjon, melon og sniff av tropisk frukt. Blir litt flat og moden, men superb kvalitet dette. 92-94 poeng

Jon serverte 06 årgangen i vinmøte oktober 2016:
Meursault Les Tessons Clos de Mon Plaisir 2006 Domaine Roulot
Hvis den forrige vinen var litt "meursaulsk" var denne litt "pulignyish" ! Klar og ren i en typisk grønn og dyp konsentrert Roulot stil. Noe strågul , god mineralitet med et snev av utvikling. Flint og vinen balanserer godt. Presis og elegant, selv med et touch av alkohol. Viser at 2006 er en god hvit burgundårgang (?!) 
92 poeng.





Chardonnay Adrianna Vineyard White Stones 2012, Catena Zapata
Overraskende balansert chardonnay ala hvit burgund (etter at man har sett etiketten) Hyllebær, moden frukt, ung og vital, hvit frukt med en kledelig bitter hale. Bra konsentrasjon og den beste hvitvinen fra Argentina smakt ? Bedre i munnen enn på nesa. Litt uenighet om kvalitet. 88-90 poeng.







Puligny Montrachet Clavoillon 2008, Domaine Leflaive 
Både Knut og Roar har servert denne tidligere (se under)

Vinmøte Knut i februar 2015
Puligny Montrachet Clavoillon 2008, Domaine Leflaive
I starten litt stum på nese, etterhvert mere aprikos og eksotisk gul frukt. Minty, overraskend svak syre, eik og en aning tropisk. Tom frukt, vanskelig vin å ta blindt. Flat frukt, dadler og mangler endel spenst, lukket, uenighet mht. kvalitet. 88-93 poeng.

Vinmøte Roar i februar 2016
Puligny Montrachet Clavoillon 2008, Domaine Leflaive 
Snev av tobakk med citrus, pasjonsfrukt og leflaivsk fethet. Flere var oversjøisk på denne.
Spenstig det første kvarteret, etterhvert litt sliten i glasset. Men Leflaive er Leflaive. 91 poeng.

Man kan utifra disse tidlige smaksnotatene gjenkjenne noen elementer. Bare at de nå var betydelig forsterket.Den fremsto jo helt kjørt i går både mht. oksidasjon og botrytis. Men samtidig hadde den bra syre og flere av dere mente denne fortjente hele 90 poeng !
Utifra tidligere notater kan det virke som om det ikke var en spesiell dårlig flaske, men at det kun er en dårlig laget vin.Anne Claude Leflaive overbevisning vs. biodynamisk vinmaking er jo legendarisk, men i 2008 tror jeg det virkelig gikk galt.Interessant er det også at vinmaker Pierre Morey sluttet sommeren 2008 og at dette kan ha innvirket både mht. innhøstning og vinmaking. PS. Roar har hatt bedre flasker ! Fra NR til 90 poeng !






Chablis 1cru Les Lys 2000, Danielle-Etienne Defaix
Kamfer, svak syre og flat i munnen. Premox. Ikke vurdert.

tirsdag 19. november 2019

Gran Faustino I 1955

Vinmøte Jon 14. november 2019



Gran Faustino I 1955
Søtlig munn, eldre utviklet vin med mahogny, møbelpolish, nøtter og toner av Pedro Ximenez. Karamell, mørk sjokolade, røkt andehjerte. Spesiell og morsom vin. Ny  flaske, ny etikett. Nytappet ? Hvor lenge på fat ? Kr. 2 700,- på VP.  90 poeng

Produktinformasjon
I 2018, 55 år senere, har Faustino sluppet 2.555 flasker av Gran Faustino Gran Reserva1955. Vinen er en ekte refleksjon av vår spesialitet, Gran Reserva viner som er perfekte for aldring. En "Grand Reserva" Rioja-vin, som de årene som har gått, de som aldri gjentas og som eksperter verden over snakker om med beundring.
Laget hovedsakelig av Tempranillo druer blandet med andre varianter, etter tradisjonene i de klassiske "Grand Reserva" -viner fra La Rioja, viner med uopprettelig personlighet.
Druene er fra vingårdene i nærheten av vineriet, siden i den  tiden ble druene  transportert i kurver på sidene av hester eller muldyr.Druene ble bare presset forsiktig for å starte gjæring. For det meste lagret i amerikansk eikefat.
Smaksnotat: Ren, lys, oransje rubinfarve. Veldig intens og kompleks nese med preg av søte rosiner, plomme, drue og fig. Aromaer som minner  om gurkemeie, laurbærblad, korianderfrø og tobakk. Hint av oliventre og svarte oliven. Elegant, og silkeaktig, veldig balansert med notater av honning, marsipan og mandler. Lang ettersmak , med noter av  nøtter, tobakk og tørket løv.

Pol Roger Vintage 2002

Vinmøte Jon 14. november 2019



Pol Roger Vintage 2002
Utviklet og moden frukt, lett gylden mot strågul. På den slanke siden av årgangen, denne er mer presis og syrlig enn tidligere flasker. Frisk og kremet og etterhvert ganske typisk Pol Roger. 92 poeng

Kåte Rhoner på besøk for 5 år siden: http://vinerd.blogspot.com/2014/11/pol-roger.html





J. De Telmont Champagne Heritage Millèsime 1996
Lys cognac farge, syrlig epleskrott, sopp, uharmonisk og mangler "mid-palate". Bitter og vanskelig nå. Degorgert i juli 2019 dvs. over 20 år på bunnfall (!) som kan virke ekstremt lenge med litt for dårlig fruktbase. Kr. 1 500,- på VP. 87 poeng

Denne er på VP Skøyen:



torsdag 14. november 2019

G. Mascarello Barolo 1961 & Barbaresco 1961

Bejing Palace 29.10.19




G. Mascarello Barolo 1961
Lys, fragrant og detaljert. Fløyelsfrakk med glasur av jordbær. Bare Bruno Giacosa kan ha et mer elegant uttrykk enn dette. Samtidig har den en kledelig rustikk finish. Blomster, tulipan med en fantastisk balanse. En optimal flaske. Stor vin. Jeg tror druene kommer fra Monprivato, Villero og Bussia. Etterhvert har produsenten, med dagens eier Mauro, gått mer over til enkeltvinmarker som får et litt hardere og mer strukturert uttrykk. Monprivato, Villero, Bricco og Santo Stefano dei Perno er superbe viner, men vil nok aldri fremstå så ekstremt balansert som denne Barolo 1961. 95 poeng.

G. Mascarello Barbaresco 1961
Overraskende mørkere enn barolo`en  med syrlige og friske kirsebær. Vital og du kan nesten fornemme at det er en slump barberadrue i denne. Jordlig, krutt, svovel og myrvann på nesa. Råtten og utviklet skogsbunn, tørrer på finish. Litt stilkete med grønne undertoner og når ikke Gajas Barbaresco 61 til knærne. Litt skråstilt og vanskelig munnfølelse i glasset over tid. 91 poeng






mandag 11. november 2019

Aldo & Giacomo Conterno Barolo 1958

Bejing Palace 29.10.19





Barolo Riserva Speciale 1958, Aldo Conterno
Mørkere fruktbilde enn Giacomo, lakris, tørr og klassisk. Solid god flaske og denne kan fortsatt lagres. Stor vin. . Disse vinene ble nok i sin tid vinifisert som samme vin. Da Aldo og Giovanni splittet opp i 1969, fikk Aldo med seg fat med 1958 årgangen og jeg er usikker på om hvilken vin som har ligget lengst på treverk før den ble tappet på flaske. Utifra disse flaskene skulle man tro at Giacomo Conternos 1958 har ligget lengst på fat. 95 poeng


Barolo Riserva 1958, Giacomo Conterno
Lys, fragrant, jordbær, men har en utviklet aroma på nese med blåbær og "sprukken" frukt. Bedre i munnen, klassisk. Litt nype, men strammer seg opp i glasset. 93 poeng.


onsdag 30. oktober 2019

Champagne 1979

Bejing Palace 29.10.19

Geir Gjerdrum om årgangen i Champagne:

"1979 er en årgang i samme komplekse og elegante stil som 1985 og 1995, samtidig som den har vist en bemerkelsesverdig holdbarhet. Godt lagrede flasker vil smake fantastisk selv idag. Personlige favoritter er Philipponnat Clos des Goisses og Roederer Cristal, men dette er også en stor årgang for Krug der både vanlig Krug og Clos du Mesnil overbeviser stort"  





Champagne Clos des Goisses 1979, Philipponnat
De fleste Clos des Goisses jeg har smakt har skuffet formidabelt, så da var det spennende å smake en eldre årgang før "den dårlige perioden". Degorgert 7. januar 1987. Den første årgangen av Clos des Goisses kom allerede i 1935.
Karamellfarget, en touch lysere og lettere enn de andre, mild citrus, lime og medium syre. Overraskende lineær, slank og rettvinklet. Mangler dybde i frukten, den er enkel, men overraskende presis og syrlig. Legger på seg noen botrytisnoter etterhvert. Jeg likte nok denne bedre enn de andre rundt bordet. 90 poeng.






Champagne Charlie, Charles Heidsieck 1979
Gylden lys cognac farge, autolyse, noe møbelpolish og sopp på nesa. En utviklet og moden champagne med nedfallsfrukt og hint av oksidative epler, klassisk bitter engelsk marmelade i finish, rolig mousse som dør ut i for store glass. Men den har intakt god rik og energisk frukt. Viser årgangens storhet i champagne. 1979 var den første årgangen av Champagne Charlie og den ble senere kun laget i  årgangene 1981, 1982, 1983 og 1985. Men champagnehuset sier de skal komme
med flere årganger i 2022. 
Så det er bare å glede seg..... 92 poeng






Champagne Vintage 1979 Krug
Karamell og fat, slank i munnen og en edel munnfølelse. Utviklet stil, men holder seg innafor. Men bør drikkes. Overraskende frisk og pigg og en god flaske. Har denne xtra fete og komplekse Krugdimensjonen med fornem nese av eik med en lang frisk og bitter finish. Toast, kaffe og mandler. Overraskende god tatt i betraktning at 1979 var første året Krug lagde Clos du Mesnil (lansert i 1986)  93 poeng.




Champagne Bollinger R.D. Extra Brut 1979
Lysere strågul, blank, mindre og ivrige bobler. Overraskende lite utviklet, slank og elegant. Autolyse, gjær, melne epler, bitter kant i finish. God indre energi, synes den manglet litt fedme og rikhet. Flere rundt bordet var mer entusiastisk enn meg. De fleste RD`er jeg har smakt har hatt en veldig utviklet og spesiell stil, denne var betydelig mer tiltalende. Extrem god flaske, denne kan fortsatt lagres. 
92 poeng





Champagne Cristal 1979 Louis Roederer
Mørkere whiskyfarge med flatere bobler. Men har frisk syre fremdeles med en karakterfull britisk smak av brun marmelade i finish. Karamell, har en god indre spenstighet fremdeles og dette var en god flaske. Har drukket flere flasker fra 80 tallet som har vært mer utviklet enn denne. 93 poeng.  

torsdag 19. september 2019

Hot Shop

Restaurant Hot Shop 18.9.19





Roses de Jeanne Cote de Val Vilaine 2013, Cedric Bouchard
Frisk ung og energisk, balansert, 100% Pinot Noir. Elegant og ivrig mousse. Pent vinifisert og slank munnfølelse. Litt slapp og bløt i glasset etter en halv time. 90 poeng





Riesling Nierstein Hipping GG 2017, Weingut Keller
Trang og reduktiv start, litt mango og tropisk kan lirkes ut av glasset etter 20min. Stram, bra syre, bitter kant og vinen trenger ytterligere lagring. 90 poeng





Puligny Montrachet 1cru Clavoillon 2016, Domaine Leflaive
Coche pop, aromatisk og typisk Clavoillon. Rik munnfølelse som følger nesa opp på en god måte. Sexy og intens vin med god energi. Drikker allerede overraskende godt. 94 poeng 





Echezeaux Grand Cru 1997, Domaine Dujac
Matt farge, uren på nesa og på grensen til kork. Kjellernesa whiffer av etterhvert og den blir penere i glasset. Modne bær, men mangler dybde og kompleksitet. Men en seriøs 97 som ikke var all verdens årgang i rød burgund. Vinen balanserer mellom bløt varm frukt og et grønt og mer umodent element. Drikk opp. 91 poeng






Echezeaux Grand Cru 1985, Faiveley
Briljant farge i en renere stil. Klassisk, transparent med mørke bær. Moden men med en frisk finish. Imponerende energi fortsatt og bekrefter årgangens storhet. 93 poeng









Gevrey Chambertin Clos St. Jacques 2000, Armand Rousseau
Modent preg , litt reduktiv og sursøt. I begynnelsen vanskelig i munnen med grønn stilk,  men mykner pent i glasset med innslag av røykbål og eik. Holder seg frisk. Den beste 00 rød burgunder smakt. 93 poeng


Gevrey Chambertin Clos St. Jacques 2001, Armand Rousseau 
Klassisk og tydelig Pinot Noir. Åpen, klar, moden og lys. Mister litt yppighet og friskhet. Drikker godt nå og behøver ikke ytterligere lagring. Litt mindre vekt enn 00, men mer elegant. Litt uenighet rundt bordet om denne var bedre enn 2000. Men en av de beste 01 rød burgunder smakt. 92 poeng


Gevrey Chambertin Clos St. Jacques 2002, Armand Rousseau 
En mer heftig og kraftig struktur & ryggrad. Opulent, tobakk og forsvarer årgangens gode rykte, Rik og dyp. 00 & 01 hadde ikke denne kvaliteten. Strammer seg til i glasset og vinen behøver ytterligere lagring. 95 poeng


Felles for alle Rousseau vinene var at de fremdeles var vitale og spenstige i frukten. Men vanskelig å konkludere bastant mht. årgangene 00 og 01 basert på disse vinene, de fleste andre produsenter lagde nok svakere vin i disse årgangene.  




Riesling Scharzfhofberger Spâtlese 2017, Egon Mûller  
Ekstremvin vs. syre/sødme. Vektløs, syrefrisk, med en intens konsentrasjon. God balanse, leskende og florlett. En salvierende spyttutløser av en vin. 95 poeng





Restaurant Hot Shop anbefales, spesielt var kamskjellene fra Frøya veldig bra !