fredag 13. desember 2019

Bordeaux 1993-1994-1995-1996


Vinmøte Jon 14. november 2019


Vi fikk vite av verten at det var viner i årganger etter hverandre. Kim gjettet korrekt !



Chateau Bigaroux 1993, Saint Emilion Grand Cru
Mørk rød farge fremdeles, mangler munnfølelse og en skrinn vin. Stilkete, mager og vinen mangler fruktdybde. Sursøt og vinen er over optimalt drikkepunkt. Vanskelig vin nå. Graves ? Årgangen er den 3dje dårlige årgangen på rad for rød Bordeaux ! Med regn, regn og regn. Faktisk mer enn 1991 & 1992. Men Merlot ble visst mer moden enn Cabernet Sauvignon. Uten at det hjalp så mye. 88 poeng

Legg forøvrig merke til at det står Grand Cru på etiketten, ikke Grand Cru Classè. Hva betyr det ? Her betyr det faktisk ganske mye. Det er over 200 vinslott i St. Emilion som er klassifisert "kun" som Grand Cru, mens 63 slott er klassifisert som Grand Cru Classè. For å bli klassifisert som Grand Cru holder det med at slottet overholder reglene mht. AOC`et (slik som f.eks. i Pauillac :) I tillegg er 18 vinslott klassifisert som Premier Grand Cru Classè. (A og B) Sistnevnte er da presumtivt de beste. Og de er valgt ut etter spesielle kriterier.
Men det er flere godbiter av vinslott som ikke vil være med på denne klassifiseringen. Bl.a har Chateau Tertre Roteboeuf og Chateua La Dome nektet å være med på sirkuset. Sirkus ? Er det det ?  

Sirkus ble det og det sier endel om hvor sterkt man står på krava i Frankrike og beskytter sin primærnæring. I Norge bøyer man hodet hvis man blir dømt til fengsel for å tatt med seg NAV penga til Cran Canaria ! I Frankrike tar man på seg gule vester hvis osten skifter plass i hylla ! De lager skikkelig faenskap ! 

Det tok faktisk 100 år før østsiden i Bordeaux fikk på plass en klassifisering av vin som Bordeaux vest og Graves klarte allerede i 1855. Hvorfor det tok hele 100 år kommer tydelig fram under ! 

Klassifikasjonen ble revidert i 1969 og 1986 og de fant da ut at de skulle reklassifisere alle slottene hvert 10 år. 1996 gikk ok, men helvete brøt løs i 2006. Chateau La Tour du Pin Figeac, Chateau Cadet Bon, Chateau Guadet og Chateau de la Marzelle gikk til sak fordi  de ikke fikk beholde sin klassifisering !  De mente at juryen som var satt ned for å vurdere vinene var inhabil da de hadde for sterke interesser til de forskjellige slottene.  Det kan nevnes her at Christian Mouiex kjøpte La Tour du Pin Figeac i 2006 og det lå åpenbare finansielle interesser bak et rettslig tiltak.  
Etter mange runder fram og tilbake suspenderte myndighetene klassifiseringen av 2006 og besluttet at den gamle klassifiseringen av 1996 skulle gjelde. 
Da ble jo de vinslottene som hadde blitt promotert til en høyere klasse i 2006 forbanna !  
Bl.a Chateau Corbin-Despagne, Chateau Monbousquet, Chateau Pavie-Macquin og Chateau Troplong Mondot. Xavier Pariente fra sistnevnte slott sa bl.a: "20 års hardt arbeid er til ingen nytte".

I 2008 besluttet myndighetene at  Chateau Troplong Mondot & Chateau Pavie-Macquin skulle beholde sin promotering opp til Premier Grand Cru Classè, mens andre fikk beholde sin oppgradering til Grand Cru Classè. 

Men hele klassifiseringen  i 2006 ble annullert og de gledet seg sikkert til 2012 :)

For å redusere faren for å bli anklaget for inhabilitet ble det denne gangen valgt en 7 manns-jury som i hovedsak ikke kom fra Bordeaux (Champagne, Burgund, Loire, Provence & Rhone) Etter denne klassifiseringen, som spektakulært promoterte Chateau Pavie og Chateau Angelus til Premier Grand Cru Classè  A, gikk igjen Christian Mouieux fra La Tour du Pin Figeac i januar 2013 til rettslige skritt. Denne gangen på saksgang og prosedyre !  Sammen med Chateau Croquette-Michotte og Chateau Corbin-Michotte. Denne rettslige behandlingen ble avsluttet  i desember 2015 og vinslottene fikk ikke medhold.  

Samtidig i mars 2014 blir det utgitt en bok "Vino Business"  av Isabella Saporta. Der kom det fram påstander om at klassifiseringen av 2012 var "fixed" ! Spesielt fikk eier av Chateau Angelus; Hubert de Bouard beskyldninger om bestikkelser til juryen. Han gikk såklart til motsøksmål som han faktisk ikke fikk medhold i ! Men etter at  La Tour du Pin Figeac / Christian Mouieux , Chateau Croquette-Michotte og Chateau Corbin-Michotte tapte det forrige søksmålet gikk de til sak mot Chateau Angelus istedet. Denne rettsaken pågår fortsatt og det er forventet en avgjørelse i 2020 !

Myndigheten har sagt at klassifikasjonen 2012 fortsatt gjelder i St. Emilion.

Tenk på det du neste gang du tar på deg en gul vest !



Chateau Gruaud Larose 1994, Saint Julien
Klassisk stil fra slottet i en litt rustikk og kledelig stil. Mye stoff selv i en mellomårgang, rik samtidig godt utviklet. Frisk og en god matvin. Tørrer litt på finish, men det er helt greit. 91 poeng.





Chateau Domaine de Chevalier 1995,  Pessac Leognan
Lett, flyktig og elegant nese. Mer mot Margaux enn forrige vin. Kaffe på nesa, men grov og uharmonisk i munnen. Eik og tørrer sinnsykt i munnen. 89 poeng.





Chateau Beychevelle 1996,  Saint-Julien
Ekstrem hest, stall og brett på nesa. Noe frukt er intakt, men viner skjemmes av nesa. Mange var uenige med meg. 85-92 poeng



                                                                 Bilderesultat for pian dell'orino brunello di montalcino 2008

Brunello di Montalcino 2008, Pian delle Orino
Litt off-aroma på nesen med svidd gummi. Rik toskansk vin med en litt tung profil. Virker som den trenger ytterligere lagring. Men sent på kvelden. 89 poeng.




Barbaresco Vigneto S. Cristoforo 1978, Confratelli di San Michele
Sliten med vanskelig nese med nype, buljong og badeball. Klassisk gammel nebbe. 87 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar