tirsdag 4. april 2017

2002 rød burgund

Vinmøte Are 16.3.17:


Gevrey Chambertin Aux Echezeaux Vieille Vigne 2005, Fourrier
Matt rød farge med blank kant, elegant vin som viser mere elde i uttrykket enn årgangen skulle tilsi. Men slik er det ofte med Fourrier, yngre viner virker eldre og eldre viner kan virke unge ! Sursøt vitalitet, aromatisk Pinot Noir. En sjarmerende og moden vin som drikker godt nå. 91-92 poeng.




Chambertin Grand Cru 2002, Rossignol Trapet
Mørkere vin enn Fourrier, bra konsentrasjon med pen balansert syre. Strålende energisk vin, intens, krydret og rik. Viser tydelig Grand Cru klasse. En veldig god flaske som ikke nødvendigvis blir noe bedre med lagring. 93-95 poeng

This wine domaine was created through the marriage of Jacques Rossignol of Volnay with Mado Trapet from a noted Gevrey-Chambertin family. Their sons Nicolas and David Rossignol have managed the domaine since 1990, moving subsequently to biodynamic farming.

The first experiments started in 1997 with their Chapelle-Chambertin, followed by conversion of the whole domaine in 2004. As a result the wines are both finer and purer than they used to be.

The grapes are sorted first in the vineyard and then on a sorting table at the winery. They are mostly destalked, cooled down, then given two to three weeks fermentation. There may be a little lees-stirring in tank before the wines go to barrel. There is no racking unless reductive flavours require it.

The domaine Rossignol-Trapet uses 10% per cent new oak for its Beaune Teurons, which comes from a 2ha plot situated next to a small limestone cliff which reflects the heat back on to their vines, 25 to 30 per cent for premier cru Gevrey-Chambertin, 50 per cent for the grands crus with perhaps a little more for Le Chambertin.
 
The most recent development is to offer separately its various small holdings of premier cru Gevrey such as Cherbaudes and Combottes.



Pommard Les Rugiens 2002, Domaine de Montille 
Granateple, frisk og sursøt. Stingy krydret samtidig fløyel og full balanse. God energi der årgang, vinmark og produsent bidrar til at den ikke får det typiske og rustikke Pommard preget. 92-93 poeng.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar