torsdag 1. desember 2016

Besøk Elio Altare


La Morra 10. november 2016:
Vi ble ønsket velkommen av hans datter Silvia Altare som tok over vingården i sommer. Men det var "gamlefar" Silvio selv som tok over "showet" og snakket lidenskapelig om sin vinfilosofi og om sin dramatiske historie. I 1981 tok Silvio en motorsag og sagde opp familiens gamle "botti" ! Han var overbevist om å lage bedre vin med ny barrique. Faren Giovanni tok dette hardt, såpass hardt at Silvio ikke arvet vinmark eller vingård da faren døde i 1985 ! Men Silvio ga ikke opp og møysommelig har han kjøpt tilbake både vinmark og vingård fra sine søsken. En utrolig historie !

Altare er veldig opptatt av at vinen må drikke like godt ung som gammel. Han har ekstreme korte maserasjonstider og vinen får ofte lette og bløte avtrykk fra den tøffe nebbiolodruen. Fragrante og feminine viner, den lette "La Morra-stilen" på sitt kanskje mest ekstreme. Generelt synes jeg vinene mangler litt dybde og substans, de er elegante og har en integrert og nesten bløt tanninstruktur.

Vi begynte med en ukomplisert Dolcetto 2015 med purpur farge og "steinete", frisk og enkel munnfølelse. 84 poeng. En Langhe Larigi Rosso 2012 basert på 100% Barbera avslørte fat med kokos; litt for mye av det gode.  82 poeng
Bedre var en Langhe La Villa 2012 bestående av 60% barbera og 40% nebbiolo. Selv med 18 mnd på nye eik var denne vinen frisk, med fioler og sommerblomster. En bitter forstyrrende avslutning trekker litt ned. 85 poeng.

Barolo 2012 er en mix av druer fra La Morra, Castiglione d`Falletto og Serralung d`Alba. Vinen  har en betydelig bedre struktur og en større kompleksitet. Og igjen denne deilige fragrante nesa med sommerblomster og fioler. 89 poeng. Barolo Arborina 2012 har en tøffere tanninstruktur, forførende elegant og lett nese. Delikat vin med gjenkjennelig "bløt" La Morra frukt. 90 poeng.

Årgangen 2012 i Piemonte er en "midt på treet" årgang. Moderat alkohol og høy syre. Noe bedre i Barbaresco enn i Barolo.

Barolo Ceretta 2007 viste kraftigere og tøffere Serralunga frukt. Mere avdempet på nesa, seriøse tanniner og tørrer allerede endel på finish. 91 poeng.

På restauranten Osteria More e Macine i La Morra på kvelden drakk vi en Barolo 1995 som hadde en overraskende klassisk nese uten strøk av fat. Igjen floral med god frukt og holder seg godt. Selv om fargen begynner å bli litt sliten. 92 poeng.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar