søndag 23. oktober 2016

Cuvèe 1809 Coutelas


Vinmøte Øistein 29.9.16
Champagne Cuvèe 1809 A.D. Coutelas Gylden farge med zesty whiff av hvitt appelsinskall. God modning og tydelig endel "reserve" vin i denne. Frisk, ren , pen og spennende champagne. 92 poeng

Fra Dn.no; 
Forelsket i hverandre og i champagne har det unge ekteparet Damien og Angelique Coutelas skapt noen av regionens mest spennende champagner.Etter lanseringen i november har Coutelas tatt Norge med storm – noe som har gjort vinhusets Cuvée Louis Victor Fût de Chéne Brut til Norges mest solgte champagne på bare et halvt år. Damien Coutelas (33) har aldri tvilt på hva han skulle gjøre når han ble stor, oppvokst som han er blant druer og champagne. Og da han tok over farens vingård som 21-åring, visste han nøyaktig hvordan hans champagne skulle bli.  Jeg ville lage en annerledes champagne, ikke slik som alle  naboene våre laget. Champagnen Cuvée ­Victor er vår baby, sier han. Vinen modnes i en solera, et system hvor det tilsettes ny, fersk vin fra hver årgang, og tappes uten tilsvarende mengde. Soleraen representerer essensen av vår filosofi, hvor den eldre vinen oppdrar den unge, sånn som vi gjør med barna, sier Angelique Coutelas (35). Familiefirmaet A.D. Coutelas ble startet i 1809 av Louis-Victor Coutelas, i landsbyen­ Villers-sous-Châtillon i Vallée de la Marne. Etter å ha startet med selge druer til regionens store firmaer, begynte familien å lage sin egen champagne i mellomkrigstiden. Vinhusets åtte hektar store gård produserer årlig 90.000 flasker. Coutelas’ eldste og opprinnelige­ vinmarker – fire hektar i Villers-sous Châtillon – har vært i familiens eie siden starten. Med dyp leirjord, mergel og kalk er den perfekt til å dyrke pinot meunier. Vinmarkene er de siste åtte årene blitt gjødslet med norsk sjøgress. I tillegg ligger det nesten tre hektar i Vitryat, nær Châlons-en-Champagne. Jeg ville tilbake til måten min bestefar drev vingården på. Så i dag er alle våre vinmarker økologisk dyrket, og flere av våre champagner er laget på gamlemåten, da særlig Cuvée 1809. Sistnevnte binder Angelique opp for hånd, slik kongen i Frankrike krevde at det skulle gjøres på 1700-tallet. De sluttet med det da musene i kjellerne gnagde over hyssingen, men jeg synes det er fint å holde på tradisjonene, sier hun.
Noe lukket på duft med hint av gjær, kjeks, autolyse og trøffel. Heftig syre på smak med en moden frukt og en stoffrik og tørr lang avslutning.  Kr. 600,-. 93 poeng. MB

Champagne Blanc des Millenaires 1995, Charles Heidsieck 
Rik champagne med høy modningsfaktor. Endel eik, fet med mye smak. Ikke mye Blanc de Blancs dette, årgangen holder seg godt. Flere årgangschampagner 1995 synes jeg drikker bedre enn 1996 nå. 94 poeng.

Vi drakk denne på BYO smakingen 19.11.15 og opplevelsen var ganske lik nå:

Charles Heidsieck Blanc des Millènaires 1995
Lys, delikat, cuvee stil og veldig forskjellig mht. presisjon vs. den forrige champagnen. Deilig og kremet, med temperatur får den en voldsom rikhet med toner av sjokolade og kaffe. Stor i munnen og litt flabby for en 100% chardonnay, men det er litt Charles Heidsieck stilen dette. 91 poeng.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar