tirsdag 13. september 2016

Champagne 1996 del I


Stock 12.9.16

De fleste champagnene i de første 3 flightene var relativt rimelig kjøp den gangen de ble kjøpt og overraskende mange var slitne allerede. Det gjaldt både blends og rene Blanc de Blancs. Men BdB`ene oppfattes som friskere og renere i stilen og blir mere elegante. Flere av champagnene viste overmoden frukt og de kunne oppfattes som om de hadde høy dosage. Andre ble spinkle i utrykket og hadde ikke nok frukt til å hamle opp med den friske syra. Således en skuffende og veldig variable start på smakingen.
 
Vi startet med en aperitif og en helt ukjent produsent for meg; Cuvêe Laetitia Brut H. Billiot Fils. Laget på soleraprinsippet med eldste vin fra 1980. Base er 2009. Gogget i 2013. Veldig frisk og "grapey" i munnen, høy modning med endel dosage. Ganske spennende start.
87 poeng.

Deretter over til en ren 1996 Blanc de Blancs flight:

Bruno Paillard BdB 1996 moden munnfølelse og en rik stil for en 20 år gammel Bl.d.Bl. Polert og glatt struktur. Holder seg fremdeles frisk, men den er drikkemoden nå. 89 poeng.

En typisk for huset Jacquesson Extra Brut BdB 1996 mager og oksidativ, snev av aceton og blåbær. Denne flasken har ikke tålt 20 år. Men synes stilen til huset er gjenkjennbar bak alle feil. 84 poeng.

Legras Saint -Vincent BdB 1996 hadde en overivrig mousse med snev av eik på nesa. Igjen denne sure "grapey" munnfølelsen. Syrlig og frisk. Veldig lys på farge. Moden, men enkel frukt. Denne leverer fremdeles på et høyt nivå. 90 poeng

Guy Charlemagne Mesnillesime GC BdB 1996 var veldig "mesnilsk" med autolyse og "sur-lie" gjæraroma. Godt volum i munnen, men utviklet seg mye i glasset med sopp og kjelleraroma. Det var synd, dette er vanligvis en veldig bra champagne. 84 poeng.


Pascal Doquet GC Les Mesnil sur Oger BdB 1996 igjen en overraskende rik BdB som har rundet 20 år. Ivrig og fyldig mousse. Høy modning , ren og "blankpolert". Lite "mesnilsk". Dør litt ut i glasset. Synes nesten 1995 er mere vellykket for produsenten. 90 poeng

Pierre Peters Gimonnet Cuvêe Fleuron BdB 1996 ren, mineralsk og autolyse. Ikke så oksidativ som ofte Gimmonet er , denne var frisk, men litt flatere på syra. men det var en god flaske. 91 poeng.

Pierre Gimonnet Special Club BdB 1996 var veldig frisk og hadde god mousse. Mere energi enn Fleuron. Og oksidativ og karakterfull. Elegant , noe rips og typisk 96-syre. 92 poeng.

Pierre Peters Les Chetillons BdB 1996 var ikke bare korket, den var infusert kjemisk med TCA. Ikke vurdert.Moutard Brut 1996 luktet gammel barolo, rosin og oksidativt. Høy modning med madeiratoner. Ødelagt flaske. Ikke vurdert 

Renè Geoffroy Extra Brut Millèsime 1996 holdt seg betydelig bedre. Strågul i fargen med orientalsk såpe og eplecider/IPA øl på nesa. Bittert med medium syrebitt. Polert i en glatt tekstur. 89 poeng.

Fresnet-Juillet Brut 1996 hadde en uren nese av fiskeslo og endel eik. Igjen holder ikke syra tritt med frukten og det virker som den har høy dosage. Noe jeg tror den egentlig ikke har. Vanskelig champis i munnen og mangler eleganse. 87 poeng

Lanson Gold Label Brut 1996 viste champignon og kjeller på nesa. Utviklet og dør hen i glasset. Uren, selv om den hadde en viss friskhet i mellomparti noen minutter. 87 poeng
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar