tirsdag 4. februar 2014

Kistler vs. hvit Bordeaux og Burgund


Vinmøte Knut 30.1.14:Chateau Couhins-Lurton Blanc  2001, Pessac Leognan


      Blank med grønnskjær. God intensitet av stikkelsbær og nesle. Tydelig Sauvignon Blanc med et grønt aromabilde, urter, frisk og energisk i munnen med fine mineraltoner, i munnen viser vinen utviklingstegn og den er relativ enkel i munnen nå. Men en god mineralitet, noe sprit-touch på finish. Presis og grei vin. Øistein var tidlig på hvit Bordeaux, men andre tvilte mellom Sancerre og Bordeaux. 89 poeng 


     Puligny Montrachet Les Pucelles 2005, Domaine Leflaive      Brent stil med kaffetoner og toastet eik. Flere var i USA. Svidd og litt varm intens frukt, samtidig litt reduktiv og undermoden stil med ullsokker på ! Vanskelig vin i munnen. Denne var ikke å bli klok på, skiftet aromabilde hele tiden og virket ufokusert. Ikke en optimal flaske ? Men den fikk 92 poeng !
   Chablis Montmain 2005, Duplessis      Gulgrønn med en fremdeles vital farge. Noe svovel, relativ ung med snev av vanilje og tydelig chardonnay. Vinen fremstår som litt undermoden med et rotete aromabilde, men en aner sjøaroma, og noe som minner om brakkvann. Årgangstypisk. 91 poeng.

      Fra vinmøte hos Knut i 2010:
      Relativ slank chablis, men litt grovskåren i munnen. Ikke så elegant med litt alkohol. Lite sjø og østers, mere direkte frukt. Etterhvert utvikler vinen seg til en mere typisk chablis og noen mente t.o.m. at det var en KONGEchablis. Litt uenighet mht, klassisk stil og poengsum. 88-92 poeng.

      SN DN: 59592 Chablis Premier Cru Montmain 2005. Gérard et Lilian Duplessis, Chablis, Frankrike.232,80 kroner. 95 poeng. 

“     Kanonvin. Alltid en av de beste chablisene. Selv i ekstra varme årganger som 2003, laget Duplessis god vin av disse stokkene, som er rundt 55 år gamle og ligger midt i Montmain. Røk, salt, sjø og nesle samt sitrus. Enormt intens. Frisk, balansert og lang. En «smal» Montmain og en «smal» 2005 med stålsyre. Kjempebra. Nå til 2030“
      

     Puligny Montrachet Les Pucelles 2002, Jean Boillot      Parfymert nese med innslag av kruttlapper og svovel. Rik, intens, kjølig nese med moden frukt, fokusert med en begynnende utvikling med et komplekst aromabilde, markant dybde i frukten, aromaer av gule steinfrukter, limeblader, florale toner, røyk og sjø, harpiks/kvae, balsamisk med tydelig jordsmonnspreg. Fyldig og elegant i munnen med harmonisk og elegant munnfølelse, presis og intens og energisk, konsentrert med lang ettersmak av gule steinfrukter, lime, røyk, sjø og steinmineraler, tydelig jordsmonnspreget. Kvalitet på alle nivåer. Vinen har drukket godt lenge nå, men kan fortsatt lagres. Det ligger fremdeles noe uforløst i vinen. Pucelles på sitt beste og det sier ikke lite. 94 poeng.

      Vi har drukket denne flere ganger:
      
      Vin nr. 4 WWOTY 2010. En rettvinklet stram vin med fast munnfølelse. Bra citrus, med litt grønn bitter kant/skall. En veldig mineralsk stil og flere var i Chablis. Eller Corton Charlemagne. Jeg gjettet på at Roar hadde tatt med seg CC BdM 1993 igjen ! Leskende deilig vin som holder seg veldig godt i glasset. WHITE WINE OF THE YEAR 2010 ! 95 poeng. Are ga denne 92 poeng. Øistein ga den 96 poeng (Han trodde det vel var Leflaive`n ;)!) Samme vin som nr. 7.

       Nr. 7 WWOTY 2010. Igjen denne transparente bleke og fattede vinen. Med kalk og mineraler var  flere igjen i Chablis. Og Grand Cru. Veldig sjøbunn, men med litt uren aromatisk profil. Det ble stor uenighet om dette var Chablis etterhvert. Lime, fast vin med toast, litt hardt eika, men igjen en superb balanse. Delt 2ndre plass med 94 poeng. Øyvind HH ga denne 95 poeng.

      Hvit opulent toastet brent eika sentralburgunder i nese. Aromatisk moden stil, men smalner betydelig i glasset over tid. Vinen var skjemt av eik til å begynne med, men blir veldig forskjellig etter 20 minutter. Bra syre med mere tydelig citrus som trer fram. Men det virker som det er endel variasjon på flaskene. Vi hadde to av denne på WWOTY GF i Stavern. 90-93 poeng

      Chardonnay Les Noisetiers 2009, Kistler 

      Moden svær vin med alkoholisk stikk allerede på nesa, litt varm frukt med tropiske aromaer, svær og rik i munnen, men lite nyanser og vinen fremstår som uharmonisk med varm finish. Vanilje og sødmefull i munnen, kokos med overdrevet toastet fatbruk.  Spearmint tyggegummi, den roer seg noe i glasset over tid, med aprikos og sødmefulle bær holder seg. Svir litt i munnen og vinen bør nok lagres. 85 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar