onsdag 6. november 2013

Cristal 1982 vs. Krug 1990

Vinmøte Øistein 24.10.13


Cuvèe William Deutz Brut Millesime Enoteque 1988, Deutz

Lys, smal, frisk og syrerik. Slank og pen i munnen. Champagnen virker yngre enn 1988. Snev av kryddertoner, noe bitter med touch av karamell. En veldig bra champagne, men den er blitt veldig dyr. 
( > kr. 2000,- ?) Kompleks nese med autolyse, rik fokusert i munnen med fin dybde, ingefærkjeks og krydder, åpner seg med luft. Trenger ennå tid. 93 poeng.

Cristal 1982, Roederer

Gul og gylden, utviklet med bra syre i frukten. Markert champagne med en delikat frukt, fremdeles kraftfull, aromatisk med snev av urenheter. Honningtoner, kompleks og en deilig moden champagne. Stor kompleksitet på nesa med tydelig moden frukt, kremete i munnen med flott autolyse preg av honning, smørkaramell i ettersmaken. 96 poeng.

Notat fra Garde Kverneland: 1982 - her hadde jeg utrolig store forventninger. Selveste 82 Cristal. Skuffelsen var imidlertid stor når glasset ble hevet til nesen. Jeg synes nesen var tam, og trodde med en gang at vinen var gåen. Den ble bedre med luft, og var adskillig bedre i munnen, men basert på hva vi hadde tidligere av Cristal og hvor flott 70-tallet var. Velger jeg å tro at flasken var dårlig. (FH) Powerful hazel nuts, rich yellow lemony fruit and hints of coffee. Like 1990, initially marred by some soapy aromas that blew off with air. Lacking some finesse to be a real show stopper. (95 pts.) Her var bordet splittet og Gard postet følgende - Det er også spennende å merke seg at bordet her var delt, på din side inkl Rune og Christer synes dette var veldig bra, mens jeg og tre andre på min side fikk en helt annen opplevelse. Det jeg funderer over er 1. Vi ble påvirket av hva nabopersonen sa (jeg sa raskt at jeg syntes noe var off) eller 2. flasken viste seg dårligere mot bunnen (vi fikk sist). Det som taler i mot nr 2 er at vi var hele 4 stykker som ikke var så positive, og jeg tror ikke evnt bunnfall kom allerede når det var 4-5 glass igjen flasken. (RR) 60% PN & 40 % C, 12 g dosage. Ikke mye skuffelse på vår ende av bordet! Kanskje ikke den mest uttrykksfulle vinen på duft, men jeg oppfatter denne årgangen som Cristals motsvar til "The missing link" - a la svaret på hvordan vi utviklet oss fra aper til mennesker - da mener jeg ikke Frp - i Cristals tilfelle var 1982 overgangen fra friske 1985 til de fem modne klassikerne på 70-tallet. Mineralsk mot skifer, flott lengde og første tegnet på det jeg vil huske fra denne smakingen og felles med 79, 78, 76, 75 og 74 - intens smak av syrlige sitrondrops med en dash bringebær. Jeg ble nesten ikke kvitt ettersmaken på de siste 6 vinene og felles for alle var det at man fikk en smaksakselerasjon fra midtpartiet og ut. Trenger 4-5 år til for å "dropse" seg til. (96)
Krug 1990

Syrlig og slank og ikke helt ulik Deutz`en.  Mye autolyse, epleskrott og med snev av pæresprit på nesa. Litt uharmonisk, frisk bris av appelsinskall, slank og elegant. Lite utviklet fedme til å være Krug. Mye Mesnil-frukt ? Kalkrik, mye terroir, en optimal flaske. En intens fokusert klokkeklar, kjølig og kompleks nese, med et fenomenalt munngrep og suveren fokus i munnen, fremdeles en ungdommelig vin som har en voldsom energi og intensitet i seg. 95 poeng.

Fra wineanorak.com;

Krug Vintage 1990Very refined complex nose: tight, rich, toasty, slightly honeyed ripe apricotty notes here. It’s beguiling, complex and full. The palate is crisp, tight and fresh with bright acidity. Complex and bold with lots of weight, but intensely fresh and bright with good acidity. A very serious wine with a bright future ahead of it. Brilliant. Excellent 97/100
Pierre Gimmonet Special Club Brut 1996

Stram, slank, lys og primær. Syrlig frukt, markert epleskrott med snev av kjøttkraft og tydelig bitter tone ala det hvite på appelsinskallet. Ikke spesielt bra nese, litt nøytral. Champagnen blir veldig smal i dette selskapet. Kjølig litt slank i munnen med en dominerende syre og markant sitrusfrukt, både på nesa og i munnen. 91 poeng

Vi hadde denne på vinmmøte hos Kim i augsut 2013:

Klar, lys og gulgrønn på fargen. Øyvind var ikke sikker på om dette var en Champagne. God intensitet på nese med kjølig fokus og begynnende utvikling. Tydelig preg av autolyse og den har et ungdommelig preg. Kommer 1996 "rundt" noengang ? Noe grov og uharmonisk. Aromaer av gule steinfrukter, sitrus, og den har et korrekt 1996-jordsmonnspreg. Overraskende stor i munnen til en 1996. Virker litt lukket. God munnfølelse med aggresiv mousse som dør litt i de store glassene. God intensitet med markant friskhet. Tørr og konsentrert, lang ettersmak med svakt grønt urtepreg. Kjøpt på champagneslippet på Vika tidligere iår. 88 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar