torsdag 19. september 2013

1982

Vinmøte Kim 5.9.13:

                                                            


Barbaresco Asili 1982, Produttori del Barbaresco

Tydelig nebbe med god intakt frukt. Pen kirsebær tone og vinen virker å være på et optimalt drikkepunkt. Kan nok lagres også, men vil da legge på seg mere "rare" aromaer. God sursøt kraft, ikke antydning til buljong. Vinen har en "indre" kraft som ofte Asili har. 1982 er nok en litt undervurdert Piemonteårgang. 
91 poeng


Rune Rake sa dette for noen år siden: 
Første årgang Produttori laget denne vinen var i 1970. Sydvendt vinmark på 25 mål. 
Nedre halvdel av korken var gjennomtrukket. Mørkere rødfarge enn normalt etter alderen. 
Delikat nese som er mer maskulin enn normalt for denne vinmarken. Rød frukt, mineralsk, 
anis, svak hummus, svak tobakk, røyk, floralt preg som øker i intensitet med lufting. 
Kjølig frukt, saftig, flott syre, støvaktige tanniner. Flott lengde med bølger av stram frukt, 
svak tobakk, røyk og svak spice. Med lufting blir tanninene mer merkbare og gir en merkbar 
snusleppe, samt at munnhulen bokstavlig talt tapetseres av finknust steinstøv. 1982 er en 
årgang som virkelig trenger lagring. 1989 Produttori er faktisk mer moden og drikker bedre 
i dag enn 1982. 1982 og 1978 nærmer seg samme smaksbilde ved lagring og det blir vanskelig 
å skille disse to årgangene blindt. Drikk nå- 2015. (91+) Etter ca 2 timer med lufting viser vinen 

flyktige innslag av svak rosin. Jeg tror ikke at lengre decantering/lufting av denne vinen er heldig. 
Ca 30 minutter i en smal decanter burde holde.





Chateau Calon Segur 1982, Saint-Estephe

Dyp og typisk Bordeaux 1982. Ren stil, utvikler seg i glasset og blir bare bedre og bedre i glasset. Samtidig har den strukturert og stram ryggrad som holder den oppe. En forførende vin med noe eksotisk innslag med søte og modne bær. Kanskje noe kork eller brett ? Et bra trøkk i vinen som skiller den tydelig ut i rekka. Var dette den siste superårgangen Calon-Segur ? 95 poeng





Montepulciano de A`bruzzo 1982, Emidio Pepe

Parfymert og noe vanskelig/anonym i starten. Rustikk og grov/uelegant og kanskje litt urettferdig å putte den inn i rekka. Frisk og god underliggende syre. Uklar. Men den beste Pepe smakt. 86 poeng

Fra dN.no:

Emidio Pepe med sin datter Stefania Pepe driver i dag firmaet Emidio Pepe sammen. Stefania står nå i spissen for en forsiktig modernisering av vinene. Har du lyst til å smake vin slik den smakte på 1800-tallet er Emidio Pepe’s Montepulciano d’Abruzzo et sikkert valg. Emidio Pepe har alltid dyrket sin vin 100 prosent organis,k og den er håndlaget på grensen til det parodiske.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar