onsdag 8. oktober 2025

Anjou Blanc 2017 & 2020, Thibaud Boudignon

 BYO Loiresmaking STOCK 26. august 2025



Anjou Blanc 2020, Thibaud Boudignon

Stram ung vin med grønnskjær i fargen. Streng, litt metallisk, yppig og ivrig i munnen. God konsentrasjon og vinen trenger ytterligere lagring. 90 poeng

Vinguru.no: 

Thibaud Boudignon har satt ny standard for chenin blanc i Loiredalen. Stilen er presis, lineær, klar og intens. Interessen for vinene er formidabel internasjonalt og Thibaud har fått et stort navn på kort tid.Han er representert på de fleste topprestaurantene i Frankrike, men er ellers vanskelig å finne.

Det er ekstra stas at det finnes tilgjengelighet i Norge. Det skyldes at importøren Nafstad begynte å jobbe med Thibaud tidlig i karrieren, tilbake i 2011. Han har et stort hjerte for det norske markedet.Det har tatt unødvendig lang tid for det norske markedet å oppdage Boudignon tatt i betraktning den internasjonale interessen for vinene og vurderingene blant toneangivende internasjonale journalister.

Boudignon har alt det jeg ser etter i vin, aromatisk presisjon, raffinert, avdempet fruktighet, energi og stedegen karakter.

Jeg har besøkt Thibaud mange ganger og kjenner ham som en mann som har kraften, ideene og standhaftigheten som skal til for å gå inn i en region – Loire, og Anjou og Savennières – og endre spilleregler, utfall og kvalitet. Thibaud er en mann på et stort oppdrag, han vet hva han driver med. Ambisiøs så det rekker og med oppmerksomhet rundt detaljer som få er i nærheten av å følge ham i.

Chenin blanc i Loire blir ikke det samme etter at han tolket den på sin innovative og særegne måte.

Thibaud Boudignon er blant de mest interessante vinpersonlighetene i Frankrike for tiden. Ingen liten bedrift for en mann som debuterte så sent som i 2009 og i en lang periode var uten ordentlig vineri.

Anjou blanc 2023 er laget på 100 % chenin blanc fra vinstokker som er ca. 35 år. Vinmarkene dyrkes etter biodynamisk praksis og prinsipper. Jordsmonnet består av leire over en geologisk base av skifer.

Anjou blanc, som er innstegsvinen i huset, kommer fra 1,5 hektar vinmark fordelt på to parseller. De vinifiseres for seg i en 50/50 % miks av ståltank og eikefat av ulik størrelse av fransk og østerriksk opprinnelse. Kun stedegen gjær anvendes og vinen gjennomgår ikke malolaktisk gjæring. Etter alkoholgjæringen overføres vinen til franske og østerrikske fat av høy kvalitet med noe alder (1-2 år) og ny eik (20 %) for en periode på 12 måneder. Vinen tappes på flaske etter ytterligere 6 måneder i stål.

Anjou blanc 2023 er en vin det er verdt å kjøpe, eie og drikke. Gi den gjerne et par timer i karaffelen.

Avdempet vin på duft innledningsvis, trenger litt tid før den kommer i det noe mer pratsomme hjørnet. Aromatisk kjølig og blyg og faller ned et sted i rommet mellom grønt eple, undermoden grønn melon og en touch modent limeskall. Krystallinsk og detaljert avdempet stil, det meste er underkommunisert. Mye underliggende steinstøv- og sjømineralitet, som gir vinen en fast, hard og krevende personlighet. Gir mer i munnen. Dyp, tett og konsentrert, full av regional identitet og selvfølelse, salt, dyp og lang. Ikke den mest pratsomme gjesten rundt bordet, til gjengjeld har han noe å si, når den tiden kommer.

Thibaud Boudignon selges normalt via spesialutvalget (SU). Nytt for året er at det finnes noe tilgjengelighet av Anjou blanc 2023 og faktisk også toppvinen Savennières Clos de la Hutte 2023 før SU-lanseringen i september.

For Anjou blanc dreier det seg om ca. 250 flasker og noe mindre Savennières Clos de la Hutte 2022.

Dersom du er interessert i vinene, må de kjøpes ut som spesialbestilling. Send mail til flemming@nafstad-as.no for ytterligere informasjon om tilgjengelighet og fremgangsmåte.


Anjou Blanc La Varenne de Chanzè  2021, Pierre Mènard 

Utviklet nese, litt varm candy og småkvalm. Reduktiv, lukter Sauvignon Blanc og en vanskelig årgang. 88 poeng


Anjou Blanc 2017, Thibaud Boudignon

Klar farge med snev av grønt. Overraskende standhaftig. Litt umoden frukt, tøff i munnen. Ikke den beste årgangen, og imponerende at han fikk til en slik solid vin i denne årgangen. 90 poeng



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar