søndag 14. januar 2024

2021 Burgund I

Restaurant Centropa 10. januar 2024


Årgangen 2021 er ikke en topp årgang i burgund, verken for hvit eller rød. 

Vinteren var både mild og våt og det fortsatte med 25C+ i slutten av mars !  Etter tidlig og ivrig knoppskyting kom frosten 5. april med minus 6 minus ! Ikke lokal frost som i 2016, men generelt i hele området med snø 7. april. Det ble iverksatt massive tiltak bla. oppvarming med varmebluss, dette er et tiltak som flere nå ikke iverksetter både pga. sitt miljøengasjement, men også mht. kostnaden (betydelig mengder xtra arbeidstimer og ca. forbruk 2 tonn drivstoff pr. hektar pr dag !. Eksklusive produsenter som Comte Liger-Belair satte ut 800 varmebluss pr. hektar og på den måten hevet temperaturen rundt vinplantene fra minus 9C til +2C !) Flere beskjærer også nå vinplanten senere slik at det er mindre vinskudd når frosten kommer. Og flere produsenter legger "cover crops"/gress/høy mellom vinrankene for bedre frostbeskyttelse.   

Frosten slo hardest til mot chardonnay som blomstrer tidligere. Flere vinmarker mistet 80 til 100% av druene, noe som medførte omfattende deklassifisering av Grand Cru materiell  til 1cru og fra 1cru til kommunevin. Og det ble ikke bedre. Det kom mye regn om sommeren og betydelig innslag av meldugg. I 2020 var det 333 soltimer og i 2021 var det 210 soltimer, men pga frosten var det færre bær å levere sol til ! Vinhøsten ble nok reddet av en solrik periode i slutten av august og i begynnelsen av september. Tidvis regn ved en sen innhøsting 20. september gjorde ikke saken bedre, fordelen med mye dårlig frukt er at du må sortere xtra hardt når druene kommer i hus og flere produsenter i Beaune (rød) var relativt fornøyd med kvaliteten. Flere hadde for lite vin til å fylle opp tønnene (som er større i burgund enn i bordeaux), derfor ble det endel mix/deklassifisering - vinification intêgrale    

Bruk av druestilk og helklasefermentering ble utfordrende dette året. Helklase og druestilk hjelper til med å fylle vintønnene samtidig som de reduserer syrenivå. Umoden stilk, som det var mye av dette året, resulterer i "grønne" viner så her måtte vinmakeren ta kloke valg.

Generelt gikk det tregt med alkoholfermenteringen og det var stor variasjon fra produsent til produsent hvor mye ekstraksjon/pigeage som var ønskelig. Som nevnt klarte man ikke å fylle opp store vintønner og flere brukte feuillettes (halvparten av 228 liter pieces) eller quarteaus (57 liter) Dette medførte dårligere temperaturkontroll og større innslag av eik enn ønskelig. Malo gikk sent, flere viner var ikke klare da de skulle bli tappet på flaske og det var viktig å lagre de en xtra vinter.

Tross alt dette; vinene fremstår relativt gode og vellykkede ! 

2021 er "back to normal", litt undermoden og grønn, klassisk og frisk i stilen. Transparent, lys, klar og som et motstykke til den mer konsentrerte, ekstraherte og mørke stilen i 2020. Det er stor variasjon både mht. produsent og områder.

Som sagt, det ble laget lite hvitvin og mye av det som ble laget ble reddet av en varm periode i slutten av august og i begynnelsen av september. De har paradoksalt nok spor av et varmt år med innslag av moden tropisk frukt som balanserer en moderat syre. Kvalitetshiarkiet mht. kommune/1cru/Grand Cru kommer ikke så godt fram i årgangen, så det kan være mange gode kjøp. Spesielt Chassagne Montrachet trekkes fram som et vellykket område i årgangen, mye pga. dynamikk mht. nye og unge produsenter.

De røde har livlig rødbærsfrukt som kan minne om tidligere kjølige årganger med snev av blodappelsin, tydelig mineralitet, små tanniner, lav alkohol og således veldig forskjellig fra den heftige stilen til 2019 og 2020. De er overraskende lite grønne til å ha fått så lite sol, men kan fremstå litt anemiske med for lite frukt. Vinene fremstår ikke i dag med et stort lagringspotensiale.

Teksten er basert på Vinous/Neil Martin




Virrê-Clessê 2021, Hêritiers du Comte Lafon
Transparent blek farge, syrlig citrus med hvite blomster og lett tropisk. Ung vin med medium syre. Bør lagres ytterligere.  60 år gamle vinstokker og drevet biodynamisk. Appelasjonen ble opprettet i 1999. 87 poeng.




Macon Uchizy 2021, Hêritiers du Comte Lafon
God intensitet med snev av pasjonsfrukt, fersken og melon. En elegant vin med medium konsentrasjon, aromatisk og denne fortjener også litt lagring. Druer fra "Les Maranches", men i 2021 ble 90% borte pga. frost. Comte Lafon startet Heritiers i 1999. 89 poeng




Macon-Villages 2021, Pierre Boisson
Hvit, rolig frukt. Spearmint, eik og tørrer endel på finish. Litt grov og uelegant med flabby finish. 86 poeng.


 

Puligny Montrachet  2021, Domaine Alain Chavy
Fersk vin med grønnlig skjær. Medium konsentrasjon med moderat intensitet. Mangler litt dybde og personlighet. 89 poeng


Chassagne Montrachet  2021, Domaine Blain-Gagnard
Transparent grønn med god mineralitet, steinaktig, endel eik og en pen vin. Synes produsenten lager bedre vin enn tidligere. 90 poeng




Chassagne Montrachet  2021, Jean Claude Ramonet
Aromatisk tutti frutti på nesa. Lett tropisk i en overraskende moden og åpen stil. Men vinen har en god fruktkonsentrasjon med snev av pære og melon. 90 poeng.


Puligny Montrachet  2021, Domaine Leflaive
God konsentrasjon, kompleks og spennende. En seriøs vin som blir slankere i glasset og blir da trangere i formatet og litt Pucelles-aktig. 91 poeng.


KONKLUSJON HVIT BURGUND 2021: 
Basert på denne smakingen viste årgangen en overraskede åpen profil, vinene var lette og manglet kompleksitet. Overraskende modne viner, for mye tropiske elementer og er usikker på om disse vinen  blir spesielt bedre ved lagring.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar