tirsdag 18. desember 2018

Besøk Pierre Gonon

Vintur Rhone 9.11.18

Besøket var det beste på turen, ikke minst pga en særdeles hyggelig, lavmælt og jovial vinmaker; Pierre Gonon. Ikke det største utvalget av forskjellige typer vin, men de få viner han lager i samarbeid med sin bror, er av særdeles høy kvalitet, ja kanskje den beste vinen i St. Joseph. Vinene har et veldig delikat uttrykk, er transparente og varsomme i sin burgunderaktige stil. Både den hvite og den røde St. Joseph viser en energi som ingen andre viner fra St. Joseph kan fremvise. Dessverre  er flaskene vanskelig å få tak i, så hvis man kommer over noen flasker er det ingen tvil: kjøp !






Fra Dn.no: På utsiden ser alt moderne ut i den beskjedne sidegaten i landsbyen Mauves nord i Rhône-dalen. På innsiden er realiteten befriende annerledes. Ikke ett nytt fat er å se i brødrene Jean og Pierre Gonons fuktige kjeller. Det er lavt under taket, duften av gjærende vin og muggsopp er gjennomtrengende. Jean Gonon overtok pappa Pierres vinvirksomhet i 1986 som han hadde startet med to tomme hender i 1958. Broren Pierre ble med to år senere. Bare to viner står på brødrenes repertoar: én rød og én hvit.
– Det er bedre å lage én god vin enn flere middelmådige. Jeg har tro på å blande alle parsellene våre, kompleksiteten øker når man blander forskjellige jordsmonn. Mesteparten av vinmarkene våre ligger over landsbyene Tournon og Saint-Jean-de-Muzols, i tillegg til Mauves. Selv om alle befinner seg i skråninger, har de forskjellig terroir, har Jean Gonon tildligere uttalt til Smak.

TRADISJONEN TRO

Jean og Pierre eier litt i underkant av ti hektar, hvorav to er plantet med de hvite druene marsanne og roussanne. Det gir rike og konsentrerte hvitviner med flott mineralitet som unge.
Både Jean og Pierre liker å høste så sent som mulig, det gir druene full modenhet. Resten av produksjonen er like tradisjonell. Gjæringen foregår i store, åpne trefat, kun med hjelp av den naturlige gjærsoppen, og de bruker stort sett hele drueklasen. I tillegg fottråkker de druene to ganger om dagen i to til tre uker. Jeans meninger om hvordan vin bør lages, er godt forankret i tradisjonene. Det er en av grunnene til at Gonon lager en av de mest stabile vinene i Rhône-dalen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar