onsdag 20. april 2016

31 årganger av Chateau Pichon Comtesse de Lalande


Vertikalsmaking 19.4.16;


Konklusjon: En fantastisk start med årgangene 1928 og 1934 som presterte på et skyhøyt nivå. Det ble mye å forlange at nyere årganger skulle følge opp. Og det gjorde de vel ikke. Jeg synes manglende detaljering og økt andel av Cabernet Sauvignon visker ut slottets elegante stil. Når da presumtivt gode årganger som 1982, 1989 og 2005 ikke leverer, ble det endel skuffelser. Men solide flasker av 1986 og 1985 og slottet lager overraskende gode viner i "dårlige" år. Men personlig synes jeg slottet bør finne tilbake til den presise elegant frukten de er kjent for. Altfor mange produsenter i Bordeaux øker andelen av Cabernet Sauvignon og vinene blir for like.


 


                           Bilderesultat for pichon lalande


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1928
Rustrød burgunder med blek kant. Ren og pur nese, fragrant floral med sommerfioler. Feminin med ørsmå gjenværende tanniner. Flasken hadde "in-neck fill" og ny etikett. Rekorket. Åpen flaske i 2 t. Silkemyk i munnen med lyst kakaopulver og sommerjordbær.  Utvikler seg i glasset, men vinen holder seg utrolig godt. Fremdeles intakt og vital. For en start !
Varm sommer ga tykt skall på druene dette året , med dyp farge, mye alkohol  og heftige tanniner som resultat. Holdbar årgang. Broadbent *** "some astringentcy but not enough to spoil its charm" 
96 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1934
Mere rød en rust. Mørkere tone og dypere bæraroma enn i 28. God struktur, merkbare lette tanniner, ikke floral. Mere Cabernet ? Klassisk bordeaux med blyantkvess og sedertre. Sursøt og fresh i frukten. Tykk og god munnfølelse, men har ikke den lekenheten og elegansen til 1928. Umami, jord og noe antydning til sopp. Utvikler seg litt negativt i glasset og drar på seg en en kjellertone eller to. Igjen for en start ! En fabelaktig vin. Åpen flaske i 2 t. 2 måneders tørke ble reddet av september-regnet dette året. 30-tallets beste røde bordeauxårgang.
95 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1945
Rød kjerne med vandig kant. Mørk og syrlig. Klassisk og deilig Pauillacnese. Sigar og sedertre. Skuffer litt i munnen med syrlig kirsebær og antydning til rips. Tynnere i frukten enn både 28 og 34, som er overraskende. En ikke helt optimal flaske ? Bra at vi kom litt ned på jorda igjen !
Åpen flaske i 2 t. Men selvom vinen holdt seg godt må vi si det var en litt skuffende 1945 årgang.
93 poeng.
Tidlig og liten vinhøst etter frost i mai. Eksepsjonell modning, konsentrasjon og kraft.
Sammen med 1961 den beste årgang 1900-2000.  Broadbent ***


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1947
Mørk og fjøsaktig med brettomyces. Uren på nese med støvsugerpose og smørtoner. Innkjøpt av Bertrand på Nicolas. Tørrer ut i munnen og mister frukten. Åpen flaske i 2 t. Ikke vurdert.
Ekstrem varm sommer og varm "tropisk" høst. Eksepsjonell høyt sukkernivå i druemosten, men endel problemer med volatile syrer.  Broadbent ***


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1948
Uklar med moden og varm frukt. Sursøte friske kirsebær/syrlige epler. Litt hard og kantete munnfølelse. Klar og enkel frukt, men tørrer endel i finish. Mangler litt på balansen. Åpen flaske i 2 t. Rekondisjonert på slottet i 1982. 93 poeng.
En glemt årgang som kom mellom de fantastiske årgangene 1947 & 1949. Kald sommer med mye coulure. Endel aggressive maskuline viner.Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1949
Nesten ungdommelig i uttrykket. Ren, presis og slank. God struktur med gode og raspende tanniner. Lang ettersmak. Mangler kanskje noen nyanser. Men veldig lineær og god kjernefrukt. Igjen sursøte kirsebær. Overraskende holdbar og denne kan lagres ytterligere. 94 poeng.
En veldig varierende vekstsyklus lagde strålende viner. Våt og kald blomstring, mye coulure, +43C ble registrert 11. juli i Bordeaux.  Deretter storm, men en fin og regnfri innhøsting.Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1959
God og matt rødfarge med vandig kant. Veldig Pauillac i nesa med fjøs og stall. Modne bær, går igjen litt mot blåbær og vinen taper seg endel i glasset. Mid-shoulder fill og en ikke helt optimal flaske. Utvikler seg med en metallisk ettersmak som viser at fruktkvaliteten er på hell. En skuffende 1959. 91 poeng. Broadbent vurderer denne til hele *****Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1966
Blank kant, ikke kirsebær, mer mot solbær og bjørnebær. Igjen moden frukt, men her litt i en miks med grønne blader og en veldig klassisk rød Bordeauxvin. Men den mangler yppighet og snert. Fremstår litt flat og kjedelig. Enten så er 66 på vei ned eller så var dette en ikke optimal flaske. 
92 poeng.  Broadbent vurderer denne til gode ****


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1975
Relativ mørk kjerne, blank og vandig kant. Litt lukket på nesen, men i munnen umiskjennelig 1975 med harde, kantete og raspete tanniner. Solid, gammeldags og klassisk Claret. 93 poeng. 
Broadbent **** " remarkably good for a 75` "


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1978
Klar og blålig frukt. Syrlig og spiss i munnen. Således ganske typisk 1978. Kjeller, brett og korkaroma fornemmes. En liten rest av sødme i frukten holder den oppe. 90 poeng.
Mme de Lencquesaing debutårgang. Broadbent " at best ****. Variable "


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1979
Undermoden og grønn med preg av paprika. Uklar, stringent og anemisk Vanskelig munnfølelse. 
89 poeng. Broadbent  " at best ****. Drink soon "


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1979
Flaske nr. 2. Mere klassisk Bordeauxtørr med et korrekt bittert og slepent tannintrykk. Varmere og mer moden frukt enn flaske nr 1. Klar og briljant. Den første flasken var uklar og dusty.  90 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1982
Kaffe, ektrahert og rik. Deilig og opulent 1982 stil. Men best den første 1/2 timen. Drar på seg endel grønt og umodent i glasset etterhvert. Noe jeg også har merket på tidligere flasker. Ikke i nærheten av 100 poeng som Parker har gitt denne. Broadbent er enig; " being an 82` dry finish ". 92 poeng.Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1983
Uren på nese med tydelig kork. Alle var ikke enige. Men samtidig ikke helt strippet for frukt.
Ikke vurdert.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1986
Etiketten uleselig mht. årgang, men det viste seg å være en 86. Ikke den verste årgangen å ta med seg "blindt" !  Frisk og elegant til å være en 86, har ikke den kompakte frukten, denne er mer på den elegante siden. Men en rik munnfølelse og et saftig og friskt tanninbitt. En annerledes, men god 86. 94 poeng. Broadbent ***


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1984
Overraskende gjenværende mørk frukt for årgangen. Pen nese og snill i munnen. Bløt og behagelig. Bekrefter at slottet lager gode viner i dårlige årganger. Et veldig dårlig år for Merlot. 91 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1985
Ikke den typiske rike og aromatiske 85-nesa, men en full moden rik vin med superb balanse.  På den mørke siden med bjørnebær og silkemyk avslutning. Ikke kirsebær og tørrer ikke i finish. Flere 85`ere presterer ikke på dette nivået lenger. 95 poeng. Broadbent *****


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1986
Koriander, minty og eksotisk.. En tøffing av en vin i et helt annet format enn den andre flasken 1986. Grøvre tanniner og røffere frukt. Kan fremdeles lagres. 95 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1988
Mørk og ru frukt med lakris og noe brettomyces. God nese, syrlig og frisk og veldig 88`ish. 
91 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1989
En ikke helt optimal flaske ? Jeg hadde med denne. 1989 bør fremstå i en mer opulent og rik stil enn dette. Thight, mørk, kaffe og astringent. Bør fortsatt lagres. Vi har hatt betydelig bedre flasker enn dette i Vinklubben. Bl.a er den kåret til Red Wine of the Year ! Men det kan også indikere at denne vinen er på vei ned. Flere smaksnoater på nettet kan tyde på det. 92 poeng.

Vinmøte Knut 28.4.2016:
Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1989
Mild og snill i munnen. Mørk frukt fremdeles. Fullstendig balanse og harmoni. Gode silkemyke tanniner rasper lett i munnen. Floral og superelegant. Veldig Pauillac og det er åpenbart at det er store flaskeforskjeller her. 96 poeng


Vinmøte Knut 28.4.2016:
Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1990
Tydelig Bordeaux. Lys rubin og lett i munnen. Mere en St. Julien enn Pauillac. Frisk og opulent 2000-aktig frukt. Har litt brettomyces og tørrer endel i finish. Ikke så fløyel og moden frukt som 1989. 93 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1991
Korket. Ikke vurdert


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1994
En frisk god og livlig vin. God klassisk nese og prismessig god valuta for pengene til ca. kr. 1000,- Mangler nyanser, men røff, litt grønne blader og ganske typisk 1994.  91 poengChateau Pichon Comtesse de Lalande 1995
Saltaktig mineralitet, lett og elegant på foten. Samtidig aromatisk mørkt fruktbilde. Tørrer endel i en korrekt finish.  En overraskende god 1995 og den feminine Merlot stilen spiller nok inn endel her. Flere 1995 er nå i en ganske vanskelig fase med kantet og uharmonisk munnfølelse. Denne var mykere og "lalandish". 93 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1996
Nesten purpur mørk kant og en mere seriøs vin, ikke minst med mere fruktdybde enn 1995. Således riktige forskjellige årgangsmarkører.  Kanskje litt mye vinmakeri, viser lite terroir ala Pauillac. Men kanskje det også har endel med at dette er 75% Cabernet Sauvignon. Det er den veien det går i området. Dette er en vin som bør kjøpes. 94 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1998
Mørkt og rikt og mangler elegansen til en Lalande. Men årgangen bidrar nok til for lite nyanser.
En mellomårgang i dette selskapet. 55% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 15% Cabernet Franc. Men hadde du servert denne vinen alene hadde den fått flere poeng ! 90 poeng


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2001
Saltaktig og mineralsk. Korrekt rød 01 Bordeaux. God munnfølelse med fin harmoni. 50 Cabernet Sauvignon, 36% Merlot og hele 14% Petit Verdot. Litt atypisk med så mye Petit Verdot. 92 poeng


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2004
Endel fat, mangler elegansen til 01. Rik vin der maximum er tatt ut. Streif av blåbær, sigar og mørke svarte bær. 53% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 7% Petit Verdot og 4% Cabernet Franc. 88 poeng


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2005
Smør på nesa, slank i formatet og en elegant vin. God syrlighet med en touch av varm frukt. Viser ikke årgangens storhet og usikker på potensialet her. Slottet har fått endel kritikk for denne årgangen og jeg kan forstå hvorfor. 64% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 6% Cabernet Franc og 1% Petit Verdot. 91 poeng


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2000
Rik og balansert med en mørk kjerne. Moderne stil, flott og intens frukt. Mye ny eik, men 2000 årgangen svelger den godt. Er det noen som har laget dårlig rød Bordeaux vin i 2000 ? 50% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 10% Cabernet Franc &  6% Petit Verdot. 94 poeng


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2003
Rubinrød mot svart kjerne. Men tørker ut i munnen og denne vil nok ikke bli noe bedre. Uharmonisk i munnen og typisk for årgangen. 65% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot &  4% Petit Verdot.      
89 poeng.


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2008
Mørk kjerne, elegant i uttrykket, overraskende god for årgangen. 92 poeng


Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2010
Mørk frisk og syrlig. Bør lagres. Vanskelig å vurdere nå, men superb frukt og viser årgangens styrke.
Tettvevet og stor i munnen. 66% Cabernet Sauvignon, 24% Merlot, 7% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot. 94-96 poengIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar