tirsdag 28. august 2012

Gevrey Chambertin smaking


GF lørdag 12. mai 2012:

Er premiercru vinmarken Clos St. Jacques like bra som Grand Cru ?


Utifra denne smakingen er svaret nei ! Alle Grand Cru vinene var klart bedre. Men så var ikke Armand Rousseau med, men tror ikke konklusjonen hadde endret seg....



gevrey map


Fra burgundyreport.com

Clos Saint Jacques  6 hectares 70 ares. This is the cru which all other premiers aspire to be. Together with Meursault Perrières and Chambolle-Musigny Les Amoureuses they have a classification of their own in the minds of Burgundy afficionados – historically it was also one of the vineyards of renown. The large walled vineyard is perfectly exposed on the ‘corner’ of the combe. While there is a significant height


 clos des varoilles

difference from bottom to top, but the five current producers all have vines that run from top to bottom, thus masking any potential for difference. It is a most harmonious wine and much easier to appreciate in it’s youth than a Chambertin or a Bèze, partly this is why it is so often cited as a potential grand cru – but with time those wines will almost always better it.
That of course doen’t mean it cannot exceed the quality of a ‘xxxx-Chambertin’. Until 1954 it was a monopole of the Comte de Moucheron when it was sold to a consortium of four buyers: the domaines of Clair-Daü (now Bruno Clair), Esmonin, Fourrier and Rousseau. Today we can add the name of Louis Jadot to that list, who aquired vines during the break-up of the Clair-Daü estate. The extra oak lavished on the Rousseau seems to position it higher than the others, but all are worthy purchases. I would put the Fourrier and the Esmonin bottles as the closest things to a ‘bargain’. Very occasionally you might come across a négoce bottle too from Pierre Bourée or Dominique Laurent – probably sourced from Esmonin.

Gevrey Chambertin Clos St. Jacques 1996, Sylvie Esmonin




Litt uklar med vandig ring. Sursøt frukt med kork og eim av barolo. Limtouch og flasken er kjørt. Ikke vurdert. Sylvie eier hele 1,61 ha av Clos St. Jacques med vistokker plantet 1961-1970. Medtatt av Øyvind.


Gevrey Chambertin Ruchottes - Chambertin Grand Cru 1999, Christophe Roumier




En mere markert uforløst grønn stil. Mørk og syrerik, typisk 1999. Samtidig leskende med pene toner av ny eik. Noe tobakk med tydelige fattanniner. Bringebær, røde deilige bær, en ung munnfølelse fremdeles. Korrekt bittert stem og lang avslutning. Tror ikke dette er en Clos St. Jacques, det er for mye mørke og samtidig elegante bær her. Bør fortsatt lagres. 92 poeng. Medtatt av Kim. Øyvind ga denne 90 poeng. Fra en parsell på 0,54 ha beplantet i 1967.

Gevrey Chambertin Clos St. Jacques 2001, Louis Jadot:





Lysere farge med rubin farge og lettere bærfølelse. Stikker litt med tydelig alkohol. Eik, pen bærfrukt, bør fortsatt lagres. Noe utenpåliggende og vanskelig syrestruktur. Nesten uharmonisk i stilen. Bitter og i en vanskelig fase nå ? 90 poeng. Medtatt av Are. Øyvind ga denne 88 poeng.

Latricieres - Chambertin Grand Cru 2002, Louis Jadot:



Lett karamell, intens og lang. Mye syre, litt vanskelig i munnen. Streng og korrekt nese. Jordbær og relativ enkel i strukturen. 93 poeng. Jon ga denne 94 poeng. Medtatt av Kim.


Latricieres - Chambertin Grand Cru 2002, Vincent Girardin:


 

Rik og krydret med en fantastisk harmoni. "Asian-spice", fløyel, intens, fet og mye fat. Men vinen takler fatpreget særdeles godt. Flere trodde dette var Roumier/99. Sursøt, frisk og presis vin. 95 poeng. Are og Jon ga denne 96 poeng. Medtatt av Kim (kjøpte en kasse primeur !)

Charmes - Chambertin Grand Cru 2004,  Domaine Arlaud:


 
Moden nese med tydelige pinot noir. Krydret, rik og en fantatstisk imøtekommende vin. Litt karikert med et voldsomt aromabilde. Moden og deilig. Lite grønt preg. Mangler kanskje noe eleganse. 93 poeng. Kim ga denne 90 poeng, Jon 95 poeng. Medtatt av Are.
 
 

Gevrey Chambertin Clos St. Jacques 2007, Bruno Clair: 

 
 
 
Fersk stil i purpur farge. Transparent og genuin, men noen mente nok denne manglet en fruktkjerne. Frisk og fantastisk ren. Uenighet om denne drikker godt nå. Tørre tanniner og bør nok lagres ytterligere. 90 poeng. Knut og Roar var på 89 poeng. Medtatt av Kim. Fra 1,0 ha plantet i 1957 og 1972.
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar