tirsdag 5. april 2016

Nuits-Saint-Georges smaking


4.4.16



Bilderesultat for robert chevillon les cailles 2008

Domaine Robert Chevillon eier ca. 1,18 ha vinmark i Les Cailles og den gjennomsnittlige alderen på vinplantene er ca. 77 år. Alle vindruene vinifiseres uten stilker og gjæres i tank i hele 4 uker. Ca. 30% ny eik på alle Premier Cru`ene.  Produsentens viner var tidligere kjent for å ikke drikke så godt tidlig, men jeg syntes smakingen nesten viste motsatte. Og det viser nok at vinstilen har endret seg endel de siste årene. Vinmarken Les Cailles er kjent for sin delikate og elegante stil.

Nuits-Saint-Georges Les Cailles 2008, Domaine Robert Chevillon
Elegant fatspicy og fragrant nese med rødbærsfrukt og et lett og pent fatbruk. Kledelig grønn i en litt undermoden stil. Avslutter med en karamelltone som gjør den litt uharmonisk.
89 poeng. (felles 90,2)

Nuits-Saint-Georges Les Cailles 2011, Domaine Robert Chevillon
En mere lukket nese og solid struktur enn 2008. Trenger en matbit for å matche den grovere stilen. Har et tomt og hult mellomparti som skuffer. Noe grønt, men helt greit. 88 poeng

Nuits-Saint-Georges Les Cailles 2013, Domaine Robert Chevillon
Åpen og frisk presis nese. Lilla frukt mot jordbær i en deilig fragrant stil. God syre som gir den lyse frukten et godt driv. Jeg liker den lette, friske  og upretensiøse stilen.
90 poeng (felles 91,4)

Nuits-Saint-Georges Les Cailles 2005, Domaine Robert Chevillon
Betydelig mørkere farge og mindre floral enn de andre årgangene. Solid, men et hint av blåbær tilsier at dette ikke er en optimal flaske. Mye syre, mangle endel spenst og Thomas nevnte at denne hadde volatile toner. Kantete i munnen, men blir bedre i glasset over tid. Og denne skulle nok ha vært i karaffel i en lengre periode. Ikke vurdert. (felles 91)

Nuits-Saint-Georges Les Cailles 2009, Domaine Robert Chevillon
En fantastisk og typisk 09 nese med varme toner og 5-spice. Endel kledelig brettomyces, frukten er strippet bort i munnen med en grønn og grov munnfølelse. Men vinmarkens eleganse kler forsåvidt årgangens varme stil. Fjøsbrettet holder seg i glasset over tid.
88 poeng.

Nuits-Saint-Georges Les Cailles 2012, Domaine Robert Chevillon
Smørpopcorn i nesa som tyder på endel eik, men munnfølelsen er overraskende sval og lekende. I tillegg har vinen en god struktur og ryggrad med en lett motstand hele veien. Som det skal være. Denne vinen bør det kjøpes inn mer av.
91 poeng (felles 91,2)






Bilderesultat for robert chevillon vaucrain 2011

Domaine Robert Chevillon eier ca. 1,55 ha vinmark i Les Vaucrains og den gjennomsnittlige alderen på vinplantene er hele 75-100 år. Smakingen viste at Vaucrains er en bedre vin enn produsentens Les Saint Georges. Noe som Chevillon selv legger vekt på, da han serverer Vaucrains på slutten av en smaksrekke, etter Les Saint Georges. Total produksjon er ca. 70 000 flasker og hele 90% eksporteres. Vinmarken har mere struktur og tanniner enn Les Cailles.


Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2011, Domaine Robert Chevillon
Et tydelig grønt element med pyrazininnslag, som årgangen er kjent for. Mer tydelig her enn i Cailles 11. Solid, men vegatal. Mye grønt etterhvert i glasset.
88 poeng (felles 91,2)

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2010, Domaine Robert Chevillon
En vin i en strammere stil "all-over". Lilla fruktig kant med en rik og lang ettersmak. Bør lagres og bør kjøpes hvis du kommer over den. Full harmoni nesten allerede; 2010 har et usedvanlig lett drikkegen, men denne vinen tåler også 10 år + på langs.
94 poeng (felles 93,6)

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2008, Domaine Robert Chevillon
Syrlig og undermoden, maskulin og i "en fase" kanskje ? Eller vises årgangens svakheter ? Cailles 08 var også undermoden, men denne har en vanskelig og uharmonisk munnfølelse.
87 poeng (felles 90,8)

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2007, Domaine Robert Chevillon
Lys og lett, mangler endel indre kraft. Men en elegant vin til en hyggelig pris. Definisjonsløs til å være fra denne vinmarken. Men har endel sjarm. 89 poeng (felles 90,0)

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2006, Domaine Robert Chevillon
En rik vin med eukalyptus og fatpreg. En vin som skiller seg ut i rekka og det er åpenbart at produsentens har hatt et vanskelig fruktmateriale å jobbe med. Og vinifisert litt for hardt ?
87 poeng.

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2005, Domaine Robert Chevillon
Igjen denne rene 05 stilen. Lineær og presis. Frisk og god syre. Med "backbone" av god frukt.
93 poeng (felles 94,4)

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2013, Domaine Robert Chevillon
En nesten rustikk vin mot Liger-Belair Les Saint Georges 2013. Solid og røff. Bør lagres.
91 poeng (felles 93,4)

Nuits-Saint-Georges Vaucrains 2003, Domaine Robert Chevillon
Varm munnfølelse overskygger terroir, mye smak, men mangler nerve og presisjon. 88 poeng







Domaine Robert Chevillon eier ca. 0,63 ha vinmark i Les Saint Georges og den gjennomsnittlige alderen på vinplantene er ca 75 år. Smakingen viste nok at vinmarken ikke kvalifiserer til Grand Cru oppgradering vs. f.eks. Vaucrain. Dette skal være den tøffeste vinmarken av de tre smakte vs. tanniner og ha den dypeste frukten. Generelt må vi si at vinmarken skuffet på denne smakingen. Jeg trodde den skulle være et knepp opp fra de andre.

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2009, Robert Chevillon
Whiff av kork, alle var ikke enige, moden frukt som kamuflerer terroir. Typisk 09 i så måte. Tørker litt ut i munnen og langtfra klassisk. Ikke vurdert.

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2008, Robert Chevillon
Frisk og intens vin med årgangens undermodne stil og tydelige tanniner. Syrerik og bikker mot tyttebær som ikke alltid er så sjarmerende. Men ren og fin vin. 90 poeng (felles 91,8)

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2007, Robert Chevillon
Lysere frukt og farge, sval og elegant. God å drikke nå. 91 poeng.

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2006, Robert Chevillon
En helt annen fremtoning enn 07, mørke bær med kaffe og gode røffe tanniner. Litt blåbær og snev av reduksjon trekker ned. Fullmoden og kanskje ikke en helt optimal flaske. 88 poeng (felles 90,6)

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2010, Robert Chevillon
Friskt og sursøtt, tanniner og god fruktkvalitet. Nesten Piemonte i stilen. Stor vin, bør lagres. Intens og lang ettersmak. 94 poeng (felles 93,5)







Domaine Henri Gouges eier ca. 0,98 ha vinmark i Les Vaucrains. Plantet i 1960. Alle druer blir avstilket. 20% ny eik. Produsenten var tidligere kjent for å lage relativt harde røde burgundere som trengte lang lagring. Dette har endret seg de siste årene, noe som denne smakingen viste.


Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains 2011, Henri Gouges
Endel eik fornemmes, sigar og flørtete på nesa. . Frisk og pen vin, litt tynn frukt, lett og fragrant.
Men ikke det grønne preget her. 90 poeng.

Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains 2009, Henri Gouges
Varm nese, endel eik, litt blåbær, men god frukt. 89 poeng.

Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains 2004, Henri Gouges
Utviklet og elegant nese i en relativt streng stil. Litt undermoden og grønn og således typisk for årgangen. Utvikler litt sødme på nesen og produsenten chapitaliserte faktisk i 2004 og 2007.
Tørrer ut i finish og ikke vurdert.

Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains 2002, Henri Gouges
Ren, delikat og kjølig i uttrykket. Vellykket vin og viser årgangens kvaliteter. 91 poeng

Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains 2000, Henri Gouges
Tørrer i finish og overraskende grønt 04-preg. Mangler harmoni. 87 poeng

Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains 1999, Henri Gouges
Frisk og spenstig, men litt vanskelig munnfølelse. Eldre Gouges utvikler en litt krass og ru bærfrukt og mangler den modne og elegante finishen. 89 poeng.


Nuits-Saint-Georges Les Vaucrains 1998, Henri Gouges
Rik og aromatisk og overraskende frisk og intakt. Moden og drikker veldig godt nå. Selv 18 år gammel og fra en mellomårgang. 90 poeng.



Domaine Henri Gouges eier ca. 1,08 ha vinmark i Les Saint Georges. Plantet i 1961. Selvom Gouges kun stilte med 2 stk. LSG i "grønne" årganger var det ganske tydelig at Chevillon lager bedre viner.

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2011, Henri Gouges
Blåbær og whiff av aceton. Ikke vurdert.

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2004, Henri Gouges
Veldig grønn og marker veldig årgangens stil. 87 poeng.





Nuits-Saint-Georges La Perrière 2011, Henri Gouges
Hvitvin. Endel fat, reduktiv, gassbind og jeg trodde det var en Aligotè. Mangler litt syre og spenst. Druen er en hvit mutant av Pinot Noir som Henri Gouges oppdaget på slutten 1940 tallet i vinmarken Les Perrières. Huset lager idag 3 forskjellige hvitviner. 86 poeng.


Takk til alle for en strålende smaking, spesielt Tom H og Kjell A. !!

3 kommentarer:

  1. Takk for notater Kim. Synes du er litt streng med poengene. Kan du forklare kort term'en pyrazin. Er det noe medisinalt? Fant bare dette : "A crystalline organic base, C4H4N2, having a six-member aromatic ring in which the first and fourth atoms are nitrogen and the rest are carbon." - og det hjalp ikke stort :)

    SvarSlett
  2. Hei Thomas; takk for kommentar.
    Ser at mange var over 95 p på endel av vinene og jeg syntes det er for høyt. Men et par kvalifiserte til 93 og 94 og da blir det "nedover stigen" derfra. Flere viner var grønne i stilen og jeg mener da de må ned 4-5 poeng. Noen ikke helt optimale flasker var det også. Vedr. grønne; Pyrazines / fra burgundy-report
    2-Methoxy-3-isobutyl-pyrazine
    Pyrazines, or more typically in winemaking, methoxy-pyrazines (MPs) deliver a herbaceous character to wines – such as the the nettles of sauvignon blanc or the ‘bell pepper’ of cabernet sauvignon – the former is often encouraged, the latter not. Then there are MPs that come from insects…

    SvarSlett
  3. Takk Kim, poengmessig blir jeg lett følelsesmessig engasjert på slike smakinger. Blir lett euforisk på viner jeg liker og dertil forbannet på vin som skuffer. Tenderer til å se slike smakinger som en peer-group, og det blir jo helt feil. Takk for at du utvider mitt vokabular.

    SvarSlett