fredag 4. september 2015

Vinmøte Jon 3. september 2015 del I Champagne & hvit vin










Vi startet med champagnen Mouzon Leroux L`inneffable  en mix av årgangene 2009 og 2010. Vi besøkte produsenten i Verzy i november 2014 og vi ble vel ikke veldig begeistret for hans ubønnhørlige biodynamiske innstilling. Nå synes jeg champagnen hadde "satt seg" og var mer tilgjengelig med nedfallsepler i en mer moden stil. Den er gogget i juli 2014 og smakingen i november kom nok litt brått på. Champagnen er fremdeles slank, med biter av hardt stål og metall i munnen. Rettlinjet og enkel , men mangler trøkk og dimensjon. God mousse og 100% Pinot Noir. Flere var på Blanc de Blancs.....dette er fremdeles ikke lett. En bitter tone på slutten bidrar også til uharmoni og dette blir ikke mere enn  87 poeng 

Her er notatet fra besøket i november 2014:  Deretter over til en 100% Pinot Noir basert champagne L`Ineffable basert på årgangene 2009 og 2010. 4g/l. Mere rik og god frukt. Lagret i eik med en kledelig bitter kant. Fine toner av røde bær med et godt munngrep. 88 poeng.

Champagnen  Amour de Deutz Brut Millesimè 2002 var rar. Og Jon sa at den forrige flasken han hadde av denne var likedan ! Kompost, moden camembert og råtten tang på nesa. Litt bedre i munnen med en "bredere" munnfølelse enn forrige champagne. Champignon og gummi og muggpreget blir ikke borte. Flere mente denne trenger ytterligere lagring, men jeg var skeptisk. Jeg bedømte den som en dårlig flaske. NR

Den siste champagnen var vi rett på Selosse. Mørk kaffe, skogsbunn, granbar med kraftig frukt. Denne var gogget i 2010 og fem år senere blir den litt "slapp i fisken". Vinøs, bittert mellomparti og tåler mye mat. Men mangler endel eleganse. Medium syrlighet og friskhet, men en stor munnfølelse. 92 poeng. Selosse V.O Extra Brut.

Det som skiller Version Originale fra Initial er at V.O. har mindre dosage og at den lagres lengre på flaske (42 mnd). Initial lagres 24 mnd. Begge er en blend av 3 årganger. og begge er Blanc de Blancs.

                                                           Domaine Tissot - Arbois, Clos De La Tour Du Curon 2010 (750ml) (750ml)

Fem spennende franske hvitviner og den første har vi ikke smakt før i Vinklubben La Tour de Curon 2012 fra Stèphane Tissot. Veldig spearmint på nesa, Øistein var direkte på Jura. Maiskorn, syrlig og floral. Spenstig stram i munnen. Snev av honning. Jeg var i burgund, mens flere var på oversjøisk. Men til over kr. 600,- blir dette dyrt. 87-89 poeng.

Fra Dn.no:


Dette kommer til å bli Juras beste hvitvin, sier Stéphane Tissot 
og kaster et blikk mot fire terrasser tettpakket med unge savagnin-planter 
rett utenfor Arbois i franske Jura. Himmelen har åpnet seg og han skynder 
seg inn i det gamle tårnet som ble brukt til å holde utkikk mot tyverier i vinmarkene.

Stéphane Tissot kjøpte tårnet La Tour de Curon med 
omkringliggende vinmarker i 2002. 
Plantet først chardoannay, trosseau og pinot noir med 
en tetthet på 12000 planter per hektar. 
Nå har han også plantet 27 tusen savagnin-planter.
- Det var som en overgrodd jungel her, og det var 
bare jeg som ville kjøpe. 
Dette er Juras beste vinmark, og det hele er ganske utrolig. 
Jura er heldigvis fremdeles langt unna statusen til Burgund, 
fortsetter Tissot som har laget de beste 
hvitvinsnyhetene fra Frankrike. ​

Dn.no 93 poeng i mai 2015
Aromatisk og sammensatt duft med preg av mineraler, tre og moden frukt. 
Frisk syre på smak med en lett tørr mineralsk frukt. Nydelig lengde. 
En sammensatt vin, som alltid er en av de beste fra Jura 











Så  til en Chablis Premier Cru La Forest 1995 fra Vincent Dauvissat. Jon har servert flere flasker av denne og denne var optimal. Mineralsk og voksete. Skjellsand, veldig aromatisk på nesen og veldig "dauvissask". Dette er slik en Chablis skal smake iht. Vinklubbens referanser og spesielt Roar var henrykt. Men den bør drikkes og det er stor sjanse for at neste flaske er oksidert.
92 poeng.






Batard Montrachet 1993, Domaine Leflaive . Å drikke hvitvin fra Burgund fra årgangen 1993 er sjeldent og ofte godt. Spesielt da Grand Cru. Årgangen er vel mest kjent som den syrerike og holdbare rødvinsårgangen, men vi har tidligere bl.a. hatt en Chevalier Montrachet 1993 fra Leflaive hos Øyvind som har vært bra. Batard Montrachet synes jeg er veldig variabelt, de kan vise lite detaljering og kan være ganske grove i utrykket. Siden det er Grand Cru blir den ofte utsatt for mye eik og det er ikke all frukten i den store vinmarken som tåler dette. Men når eldre hvit Grand Cru sitter uten ox er det morsomt.

Øyvind gjettet 2012 årgangen på denne og det viser litt av vitaliteten i vinen ! Den hadde noen sjøaromaer ala Chablis, men utviklet seg etterhvert mere mot sentralburgund. Voks, gummi, fat, brent trevirke og steinete. Saltaktig jod, lime og en veldig spennende vin. 
93-94 poeng.  





Denne flasken viste problemet med hvit burgund. Relativt ung vin som er overraskende mye utviklet. Samtidig fra årgangen 2005 som ikke er en stayer av en hvitvinsårgang fra området. Og fra en produsent som har sin del av premoxflaskene...
Puligny Montrachet 2005 Domaine Ramonet. 
Lukter tyggegummi og blomster, viskøs i munnen med whiff av alkohol. I glasset utvikling mot fet gewûrz og roser, men den har en OK mineralitet, men med medium syre. Grønt skjær som ofte Ramonet har.  En rar vin, ikke premox, men bare litt "ramonesk". 85-86 poeng





Denne vinen er spesiell. Chateau Chalon 2007, Stèphane Tissot. Lukter calvados, mye flor, må ha mat. Vil fungere utmerket til comtè eller en moden skinke. Fin konsentrasjon, men en vanskelig vin å drikke alene. Hvordan skal vi vurdere en slik vin ? Urettferdig å vurdere den som en "frisk og vanlig hvitvin". Selv om man ikke umiddelbart liker en slik vin bør man vurdere den i en annen kontekst. Vinklubben har nå i over 20 år vurdert viner i en "absolutt modus" dvs. uavhengig av stil og pris. Men når man møter slike viner er det åpenbart at man må legge mer vekt på objektivitet i vinen og den kvaliteten som her kommer fram enn vår subjektive oppfatning. 89 poeng ?

Remember that these rare wines, however Sherry-like they may seem in character, are not fortified, as Sherry is. Because of the winters in the Jura mountains, it may take two or three years for the veil or voile of yeast to grow across the surface of the wine in the barrel; that length of time adds to the full time of maturing, so the vin jaune of the Jura may not, by law, be released for six years and three months after harvest. The wines are bottled in unique 62-cl vessels called clavelin. They are bone-dry, elegant, spare, utterly distinctive. Such wines last for ages.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar