torsdag 18. april 2013

Corton Charlemagne 1993 fra Bonneau du Martray er en fantastisk hvitvin !


Vinmøte Jon 17.4.13

label


Chablis 1cru La Forest 1995, Vincent Dauvissat

Gul farge med grønnskjær. Mye kalk og mineraler. Slank, lang ettersmak og bra syre. Tydelig chablis. Kanskje servert litt for varm. En fantastisk bra chablis, og vinen har hatt stor flaskevariasjon de siste 10 årene. Prisen var rimelig priset i sin tid. (ca kr. 250,-?) 92-94 poeng.

Vi har drukket denne flere ganger tidligere i Vinklubben 

Vinmøte Øistein 27.10.11; Lett gylden med snev av lynghonning, oksidasjon og marsipan. Ikke noe vin for Roar dette ! Kommer tilbake med smør og blir bedre og bedre i glasset. Alle var i Meursault ! 89 poeng. 

Vinmøte Jon 28.4.11; Jon tok opp 3 stk. og mente at alle var premox. 
Vi smakte de alle med svært interessant resulat;

Flaske smakt 6t. etter åpning; frisk, deilig og citrusfrisk. 93 p.
Flaske smakt 4 t. etter åpning; noe mere brun, men frisk. 89p
Flaske smakt 2 t. etter åpning; oksidert gone. ikke poeng.




Chablis Les Clos 2005, Duplessis

Mere gul og gylden.. Lime på nesa, litt anonym, noe reduktiv, skjellsand og mineralsk. Undermoden og grønn. Uren, alkoholsniff på nesa.. Plastelina og igjen en litt rar Duplessis. 87 poeng



Meursault Les Luchets 2005, Domaine Roulot

Rik nese, fat og tydelig sentralburgunder. Puligny eller Chassagne ? Brent toast og lang, harmonisk ettersmak. Utvikler fine rene nyanser etterhvert i glasset. Grønn og ung. Bør lagres. Litt svovel og kruttlapp. Øyvind var sikker på at dette var en Kistler. 90-92 poeng



Beaune du Chateau 1cru 2005, Bouchard Pêre & Fils

Anonym på nesa og vi visste ikke helt hvor vi skulle. Litt anonym, streif av eik, litt mye alkohol og tung. Mangler eleganse. Kantete og vinen gir ikke tydelig beskjed. Fruktig, men for lite definisjon. 88 poeng.




Corton Charlemagne 1993, Bonneau du Martray

Gylden farge med røkt nese og whiff av bål. Rikt fatpreg, fet og tydelig "Grand Cru" kvalitet. Et veldig godt integrert fatbruk, full harmoni, vinen roer seg noe etterhvert, men blir bare bedre og bedre. Tykk og lubben kraftplugg med lang ettersmak. Denne vinen har vi drukket i over 10 år i Vinklubben og skuffer aldri. Men den har lagt på seg en rikere stil. Før var den slankere og mere mineralsk. 94-95 poeng.


Vinmøte Roar 22.9.11: Noe kork med lukt av gamle støvsugerposer. Litt kjemsk merkelig duft, men den whiffer bort etterhvert. Veldig bra kjølig frukt med en begynnende utvikling på gang. Stor lengde, en rustikk vin og må trekkes for litt urenhet. Flere var i Chablis, men vi endte i Corton. Overraskende mye fat og skallmaserasjon, denne vinen var sylskarp og citrusbasert for 5 år siden. Men fremdelse med en veldig god mineralitet. Uenighet om poeng. 90-94 poeng.

Fra Dn.no: Å kjøpe hvite burgundere er ingen sikker øvelse for normale vinelskere. Vinene er svindyre, variable i kvalitet og de beste kommer ikke i regulært salg, de blir umiddelbart utsolgt. Det finnes i alle fall ett spektakulært unntak: Corton Charlemagne fra Bonneau du Martray! 

Vi vandret i Corton Charlemagne med eieren av Domaine Bonneau du Martray; Jean-Charles de la Gault de la Moriniere (54). Hans store andel av Corton-Charlemagne gir kanskje den aller beste vinen fra Corton Charlemagne for tiden. Det gir en friskere, kjøligere vin enn for eksempel konkurrenten og naboen Louis Latour. 
Jeg synes selv at jeg er perfekt plassert i Corton Charlemagne. Vinmarkene til venstre side for meg får litt for lite sol noe som gir mindre modne druer. Vinmarkene til høyre for meg får mer sol en mine, men de gir ikke like elegant vin. 
Han har svært gamle vinstokker med en snittalder på 45 år, som gir bedre vin, men mindre kvantum. Avkastningen er lav nok (ca 40 hektoliter/ hektar) til å gi flott konsentrasjon i vinen. Jean-Charles orienterer seg nå mot mer økologisk vindyrkning, men er pragmatisk. 
Jeg har noen svært gamle vinstokker som det er vanskelig å konvertere til økologisk vindyrking. Da må jeg replante. Hvorfor skulle jeg gjøre det når de gir noe av den beste vinen jeg lager? 

I Burgund og særlig i Grand Cru-vinmarker er det vanlig å være generøs med eikefatene. 100 prosent ny eik er ikke uvanlig og gir vin med kraftig tresmak. Jean-Charles sverger til en blanding av Allier- og Nevers-eik hvor en tredjedel er nye fat, en tredjedel ett år gamle fat og en tredjedel to år gamle fat. Dette gir en noe mer integrert og diskret eikekarakter, mener han. 

Eik er viktig, men jeg vil også lage elegante viner som smaker av jordsmonnet. Jeg vil derfor ikke bruke for mye ny eik på min Corton-Charlemagne, forklarer Jean-Charles. 

I Burgund har vinprodusentene normalt bare ørsmå parseller i de beste Grand Cru-vinmarkene. Det er ikke uvanlig at produksjonen kan være så liten som 300 flasker av enkelte viner. Bonneau du Martray lager 48.000 flasker Grand Cru Corton Charlemagne i året. Det er riktignok bare en liten del av dette som kommer til Norge, men alle som bestiller raskt bør kunne sikre seg noen flasker. Heldigvis selges det mer av denne vinen i Norge enn i USA. Dette er viner som passer perfekt til hummerfesten. En Corton Charlemagne har nok intensitet, syre og kraft til å takle selv de mest intense hummerretter og hummersauser. 

50173 Corton-Charlemagne Grand Cru 2000
Bonneau du Martray. Frankrike, Burgund. Kroner 660,00 Bestilling
95 poeng. Red & White
Dette er den beste unge Corton Charlemagne vi har smakt fra Bonneau du Martray siden 1988-årgangen. Det er litt for tidlig å si om dette blir en vin som legendariske 1979-årgangen, men balansen i vinen er like perfekt. Fantastisk kompleks duft av sitrusfrukter, diskret eik, hint av mandler og mineraler. Smaken er svært intens, med rik frukt, men høy syre og lang stram ettersmak som virker nærmest uendelig. Bør lagres i syv års tid, men du kan drikke den nå hvis du lufter den i 2-3 timer i karaffel. 

13906 Corton Charlemagne Grand Cru 1999
Bonneau du Martray. Frankrike, Burgund. Kroner 635,70 Basis
89 poeng. Red & White
Dette er godt selv om den ikke er fullt så god som 2000-årgangen. Den har utviklet seg relativt fort og drikker godt allerede. Den mangler konsentrasjonen og intensiteten til 2000-årgangen. Men den finnes godt representert rundt om på mange polutsalg siden den er basislisteført. 

33422 Corton Charlemagne Grand Cru 1993. 
Bonneau du Martray. Frankrike, Burgund. Kroner 666,20 Bestilling
94 poeng. Red & White
Dette er en vin fra en kjølig årgang som lenge har vært en av våre favoritter. Intens lime- og eplepreget fruktighet, med fine mandeltoner, hint av sjø og elegant eikepreg. Smaken er svært stram og intens med høy syre og lang finish. Den begynner så vidt å bli moden. En stor vin fra en undervurdert årgang. 

50172 Corton-Charlemagne Grand Cru 1989 
Bonneau du Martray. Frankrike, Burgund. Kroner 816,00 Bestilling
91 poeng. Red & White
Dette en den strake motsetningen til 1993-årgangen. Her gir en varm årgang høy alkohol søtlig frukt og stor fedme. Vi foretrekker litt strammere og sure saker, men dette er en delig vin til tunge hummersauser. 

50167 Corton-Charlemagne Grand Cru 1987
Bonneau du Martray. Frankrike, Burgund. Kroner 685,10 Bestilling.
92 poeng. Red & White
Dette er en sjokkerende god vin fra en svak årgang. Det er denne årgangen vi drikker nå! Den er helt perfekt moden, med flott aromaer av sitrus, tørket aprikos, hint av nøtter, sopp treverk og skalldyr (krabbe). Smaken er rik fyldig, frisk og lang men intens mineral jordsmonnskarakter. Utrolig vin. Har du aldri smakt en topp moden burgunder så har du sjansen nå! Akkurat nå utsolgt, men nytt parti er på vei inn. 

Vinguidens anmeldere gjennomførte nylig en vertikalsmaking av Corton Charlemagne fra Bonneau du Martray tilbake til 1979-årgangen. De beste vinene var 1979, 1988 og 2000. 1995, 1993, 1992, 1985 og 1978 var også strålende. Dette er en vin som lagrer uvanlig godt. Og til de som vil følge med så er den supre 88-årgangen også på vei inn til landet om kort tid. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar