mandag 6. juni 2016

Red Wine of the Year 2016




Stavern 28.5.16





Cote Rotie La Turque Cote Brune 1990, E. Guigal
Sursøt og kompleks med gjenkjennelig sure metalliske mørke bær ala Cote Brune. Men dette var såpass modent at ingen tok denne som en Cote Rotie ! Alle trodde dette var en 80-talls Bordeaux… Superb tanninkvalitet med tydelig kaffe og mokkatoner. Litt «mekka» vin iht. Are som synes denne ble for hardt eiket og toastet. Men vinen har utrolig nok spist opp mesteparten av hele 42mnd på ny eik ! Uendelig lang ettersmak, som kom seg veldig i glasset. I karaffel 2t. før smaking. Som burde vært 20t ! En stor vin. Jeg ga den 97 poeng, mens fellesdommen ble 96 poeng. Morsomt at en Rhone-vin kan hevde seg såpas høyt i dette selskapet. 

98 points Robert Parker's Wine Advocate
  The 1990 La Turque offers an opaque purple color, and an overwhelming perfume of jammy black cherries, cassis, toast, and minerals. With its sweet, generous, incredibly harmonious personality, it is an unforgettable wine.With sweet tannin, low acidity, and one of the most velvety-textured, decadently rich palates I have encountered, this fabulous wine has a finish that lasts more than a minute. (RP)   (1/1997)




Sassicaia 2001, Bolgheri

Litt varm valpo-aktig frukt. Vinen tørrer en del og vi var innom Bordeaux. Tørrer på finish og vi strevde med å finne opprinnelsen på denne. Solmoden, samtidig litt grønne tanniner. Rik, men vinen sitter ikke godt i munnen. Bør fortsatt lagres. 93 poeng





Chateau Leoville Lascases 1985, St. Julien
Myk vin, fløte i munnen, snill og balansert. Elegant, men samtidig en «lascasisk» mørk frukt som gjør motstand. En god floralitet som jeg synes er typisk for årgangen. Tydelig vestside og vinen drikker optimalt nå. Gode 1985 røde bordeaux er kraftig undervurdert. Har en magnum i kjeller`n ! 0,75 bør drikkes nå. 95 poeng


 Bilderesultat for chateau haut brion 1985

Chateau Haut Brion 1985, Graves
Fragrant og pen nese med snev av brettomyces og fjøs. Tydelig bordeaux med en xtra dimensjon; vinen har et godt og friskt «løft» i munnen som kompenserer for en bretty nese. Floral og en vin i full harmoni. Utvikler seg i glasset med skogsbunn, morkler og tobakk. Fremdeles har vinen et slepent elegant tanninrasp og jeg gjettet Pichon Lalande. Jeg har alltid vært imponert av Chateau Haut Brion 1985 og La Misson Haut Brion 1985 og denne vinen kan fremdeles lagres. Men det er nok en del flaskevariasjon nå. Pga. brett «modererte» jeg meg til 94 poeng, men de andre bidro til at dette ble RED WINE OF THE YEAR 2016 med 96 poeng ! Gratulerer til Jon som hadde med denne vinen !







Barolo Riserva Monfortino 1999, Giacomo Conterno
Mørk rød farge med vandig kant. Voldsomme tanniner og tørrer på finish i en ultrafrisk sursøt stil.  Skiller seg tydelig ut i rekka som en solid nebbevin. Bør lagres. Ikke antydning til tjære/nyper eller utviklede aromaer. Solid og en kraftplugg av en vin. Men vinen er for tøff nå og vi diskuterte om dette blir for voldsomt eller ikke. Og om den vil utvikle seg positivt. Monfortino har en imponerende kapasitet mht. lagring som få andre. Så dette blir nok bra. Men da er vi pensjonister….94 poeng

I have always had a big crush on the 1999 Monfortino. Here it is the combination of sensual, virtually intoxicating perfume, focused fruit and structure that stands out most of all. The 1999 is naturally quite young, especially from magnum, but it is a head-turning beauty. I remember giving the 1999 a huge score when it was first released and going long on the wine. I am glad I did. In time, the 1999 will take its rightful place among the greatest Monfortinos ever made. Actually, it already has. Tasted from magnum.
Score: 100Antonio Galloni, vinous.com, May 2014
The 1999 Barolo Riserva Monfortino takes things to another level, hard as that may be to believe. It is deeply expressive in its aromatics, with breathtaking nuances of roses, menthol, spices and licorice that emerge from the glass, melding seamlessly onto the palate where complex layers of dark ripe fruit captivate the taster in an endless counterpoint of aromas, flavors and sensations that are hard to fully capture with mere words. Boasting much intensity and a more full-bodied structure than the 1998, with building tannins that define the eternal finish, it is wine to taste now and over the next 6-9 months before it begins to shut down. Sampled from both bottle and magnum, it is a remarkable wine in every way, and is sure to take a place among the great Monfortinos of all time. Those fortunate enough to own Monfortinos from the recent string of vintages dating back to 1995 as well as the equally promising 2000 and 2001 will no doubt enjoy debating the merits of these remarkable wines for years and decades to come. The 1999 Monfortino remains one of the greatest young wines I have ever tasted. Anticipated maturity: 2014-2039.
Score: 98Antonio Galloni, Wine Advocate (167), October 2006


 

Chateau Leoville Lascases 1989, St. Julien
Floral, delikat og mere purpur tone enn 85`. Cassis, herreværelse og stillestående myrvann på nesa. Rik og klassisk i munnen. Fast og solid med en sexy 89 duft. Tørrer litt på finish, og jeg er usikker på lagringskapasiteten. 1989 var et varmt år der modningen skjedde raskt med en dertil supertidlig innhøstning. Blir kanskje ikke bedre ?  95 poeng




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar