tirsdag 24. november 2015

Barolo Vigna Rionda 1999/2001/2004/2006 Massolino


Vinmøte Kim 5.9.15



Barolo Vigna Rionda Massolino 1999
Jeg blir ofte imponert av 99 årgangens syrenivå og friskhet, men begynner den nå å vise svakhetstegn ? Har mistet litt spenst og saftighet. Denne virker moden og har et lite snev av slapphet. Mangler energien som jeg forbinder med årgangen. Kan og bør drikkes framover. Ikke sikker på om dette var en optimal flaske. 91 poeng

Barolo Vigna Rionda Massolino 2001
God balanse og harmoni. Årgangen drikker godt nå, men kan fortsatt lagres. Har fremdeles stramheten og den er ultratypisk og litt "tight". Parfymert og deilig vin. 93 poeng

Barolo Vigna Rionda Massolino 2004
Synes ofte 2004 kan være bedre enn 2001, men nå var det omvend Synes årgangen nå fremstår litt flat og sjenert. Minimalistisk, klassisk  og skrinn vs. 06. Mangler også trøkket, lengden og opulensen til 06. 92 poeng

Barolo Vigna Rionda Massolino 2006
Rik, opulent og fremdeles med klassiske og rå tanniner. Men fremdeles elegant og en veldig vellykket Vigna Rionda. Bør fortsatt lagres. 94 poeng

  • Altitude: 330 m above sea level.
  • Total surface area: 2.3 hectares.
  • Soil composition: marly lime.
  • Training system and vine density: traditional Guyot; varying from 6.000 vines per hectare in the older part of the vineyard to 5.000 in the younger part.
  • Yield per hectare: 4.5 tonnes.
  • Average age of vines: from 30 to 50 years.
  • Harvest: manual, in the second half of October.
  • First year of production: 1982.
  • Total bottles produced: 8.400 750 ml bottles, 300 1.5 l bottles and 100 3 l bottles and 50 5l bottles.
  • Alcohol content: 13.5-14.5% vol., depending on the vintage.
  • Vinification and ageing: traditional Barolo par excellence, with fermentation and maceration lasting 25-30 days at temperatures which vary between 31 and 33°C. It is aged for a total of 6 years, 3 and a half of which in traditional large Slavonian oak barrels and the remaining 2 and a half in the bottle.
  • Note: the soil and microclimate of this hill make it possible to obtain wines with exceptional structure and potency. Traditional vinification fully enhances the gifts of this cru, respecting the natural predisposition for long ageing. Barolo Vigna Rionda expresses its best characteristics as time goes by.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar