tirsdag 13. desember 2016

Rioja smaking 16. november 2016

Rosenborgt. 19 God Vin


Vi startet med noen sushiviner:

Riesling Schlossberg Cuvee S. Catherine 2014, Domaine Weinbach
Denne årgangen fikk god kritikk så jeg kjøpte noen flasker. Selv om Weinbach lager noen av de beste viner fra området, synes jeg ofte alsacevinene tidlig blir gule med "løs" frukt. Denne viste større stramhet og presisjon. Slank, strågul og transparent. Kan drikkes nå, men blir bedre ved lagring. Viser at produsenten leverer strammere viner enn tidligere, i kombinasjon med en vellykket årgang. 89 poeng.

Domaine Weinbach holder til i Kaysersberg, midt i hjertet av den beste delen av Alsace. Totalt eier de 30 ha vinmarker, alle rundt eller nær Kaysersberg. Viktigst er Grand Cru Schlossberg (den første vinmarken i Alsace som fikk Grand Cru-status). I tillegg eier de betydelige andeler av Grand Cru-markene Furstentum, Mambourg og Marckrain samt den viktige lieu dit Altenbourg.



Riesling Scharzhof 2013, Egon Mûller
Som alltid; vektløs og transparent i munnen. Bra balanse, knivskarp 2013 syre, "mouth-watering acidity". Bør fortsatt lagres. Nesten for mye syre nå. 90 poeng

Egon Müller's 2013 Scharzhof Riesling contains the whole declassified pickings of Le Galais' Wiltinger Braune Kupp, as well as the fruit from younger vines or declassified grapes from the Scharzhofberg. Pale-green as always, the wine opens clear and discreet but ripe, intense, lime-fresh and floral on the nose displaying green apple, Waldmeister and botrytis aromas intertwined with aristocratic slate flavors as subtle as possible. Stunningly dense and full-bodied on the palate, this intense and slightly sweet, elegant, minerally structured and stringent Saar Riesling reveals a remarkable complexity and a good aging potential. In case you can't (or don't want to) afford the sumptuous Scharzhofberger predicates, the 2013 Scharzhof Riesling is a good and potent alternative.
Score: 90+Stephan Reinhardt, Wine Advocate (217), February 2015


Vina Ardanza 2007 Reserva, La Roja Alta blodrød moden farge med mørk kjerne, solmoden nese og en rik duft av plommer og moderat vanilje. Friskere i munnen, men endel eik og varm finish trekker ned. Ubalanse med en grønn og herbal tone. Kr. 245,- på VP. 85 poeng

Vina Tondonia Reserva 2002 var dessverre korket. Ikke vurdert



Marques de Riscal Reserva 2001 rustrød farge og blank kant. Begynnende modning med kjølig lett bitter frukt. Litt krass i munnen og mangler balanse og fruktkvalitet. 84 poeng

Imperial Reserva 2001, CVNE var en mørk vin med blåbærtoner og julegløgg, rosiner og ikke en god flaske. Harald Giske (importør) bekreftet at det ikke var en optimal flaske.

Imperial Gran Reserva 2001, CVNE nesten lilla tone var flat i munnen og hadde lite nyanser. Importør mente at også denne flasken ikke var optimal. 82 poeng




Faustino I Gran Reserva 2004 rubinrød med et friskt lilla skjær. Moderat eik og vanilje. Overraskende frisk i munnen. Litt undermodne og grønne tanniner. Imponerende kvalitet siden de lager 250 000 flasker ! 88 poeng


Faustino I Gran Reserva 2001 har en mer moden karakter enn 04. Igjen moderat vanilje med en stødig og god fruktkvalitet. Denne vinen har alltid vært sjarmerende og er det fremdeles. 89 poeng


Faustino I Gran Reserva 1996 med tawny farge, vandig kant, vanilje og krydderkake. En delikat og elegant vin. Mere eik her, sigarkasse og fjøs. Nesten ikke tanniner igjen. 91 poeng  





Faustino I Gran Reserva 1970; "fet" vin med dypere farge og frukt enn Ygay 70. Tawny farge med en bordeauxaktig kompleks nese og munn. Skogsbunn, eik og parfyme. På den elegante siden, mangler endel konsentrasjon. Drikk opp. 91 poeng.


Faustino I Gran Reserva 1964; floral og tawny farge. Pen nese med en deilig  balansert sødme. Nesten østside Bordeaux i snittet. Moden og rik frukt. Dyp og intens nese med sommerblomster. Vinen holder seg veldig godt. 93 poeng.


Castillo d`Ygay Gran Reserva Murrieta 1970; veldig annerledes enn Faustino 1970, åpner med endel gul frukt, elegant, sliten metallisk frukt. Blir bedre i glasset, men den blir aldri dyp i frukten. Mere eterisk, sitrus og slank. Noe volatil, denne trenger mere luft. 90 poeng



La Rioja Alta 904 Gran Reserva 2005; ruby farge med lys kant. Smør og vanilje på nesa. Rik munnfølelse, men tørrer endel i finsh og dette blir for mye bløt sødmefull eik. Lammevin ja, men elegant..nei. 84 poeng


La Rioja Alta 904 Gran Reserva 2004; bedre vin enn 2005 med et mere kjølig fruktbilde. Fremdeles god intensitet, litt vanskelig i munnen. Noe fat. 86 poeng


La Rioja Alta 904 Gran Reserva 1997;  en betydelig mere utviklet vin med oransje kant og ruby kjerne. Kaffe og frisk på nesa. En elegant vin med citrusnoter og lysere frukt. Vellykket vin . Er usikker på om 04 og 05 blir slik.  91 poeng 



La Rioja Alta 890 Gran Reserva 1995;  moden og solmoden frukt. Eik og vanilje på nesa, tørrer i munnen, varm finish i en uelegant stil. Kokos og jeg er i tvil om dette blir bedre. 890 får 6 år på amerikansk eik vs. 904 som får 4 år.  86 poeng




Montecillo Gran Reserva 1998;  ruby og frisk i munnen i en enkel og "grønn" stil. Absolutt å foretrekke framfor mye overeiket vin i denne smakingen. Ren  fruktkvalitet kan ofte være det beste ! 88 poeng 

Montecillo Gran Reserva Seleccione Especial 1994;  ruby farge med en superelegant nese. Aromatisk og syrlig, gul frukt, pen mineralsk og saltaktig. Fine nyanser av moden vin med mose og skogsbunn. En veldig god vin. 92 poeng





Contino Vina del Olivio 2011, CVNE mørk med lilla kant, frisk og forfriende fri for vanilje. Lavt utbytte, 10% Graciano, den første årgangen var 1994. 73ha -1973. En vin laget i en helt annen stil enn tradisjonell Rioja. Bra vin !  90 poeng


Contino Vina del Olivio 2005, CVNE moderat utviklet med pen rødbærsfrukt. Igjen noe kledelig gule frukter  med god syrlighet. 14 mnd på eik. Produsenten satser stort på druen Graciano = villkatt/vanskelig å temme. Vellykket vin som må kjøpes inn. 92 poeng


Dn.no ; 56603 Contino Viña del Olivo 2005, 
Viñedos del Contino (CVNE), Rioja, Spania 
599,90 kroner, bestillingsutvalg 93 poeng  VinoVinVinho 
85 prosent tempranillo, 30 prosent graciano. Her er det skikkelig lavt utbytte. Noe treverk, mest flotte bærtoner. Jordbær, boysenbær, mørke moreller og fint krydderpreg. Sødmefull, men med god struktur. Balansert og med integrerte tanniner. Lang ettersmak. Passer til lam, okse og grillmat. Nå til 2020





Prado Enea Gran Reserva 2009, Muga mørk med ruby kant i en varm, klassisk Riojastil. Men i en fast modus og vinen trenger tid . Tørrer i munnen og vinen drikker ikke veldig godt nå. Mangler eleganse, men tror dette kan gå seg bedre til. 86 poeng




Ramon Bilbao Gran Reserva 2010 en deilig og fragrant nese, frisk og ung med moderat eik. En vellykket vin til kr. 200,- ! 88 poeng


Flor de Pingus 2006, Ribera del Duero intens mørk kjerne, bløt stil, smøraktig i en solmoden rik stil. Hvis dette er 2ndre vinen..... Men det er mye frukt her. Men for dyr. 90 poeng


2 kommentarer:

  1. Takk for rapport, glad jeg er ferdig med Rioja.

    SvarSlett
  2. Ja, men Contino er verdt å rette oppmerksomhet mot. En mye mere elegant Rioja og spesielt med fokus på Graciano druen.

    SvarSlett