søndag 10. juli 2016

Den beste Moscato ?

GF 27.5.2016


Moscato Erpacrife 2010
Lys brun gylden farge. Tydelig og klassisk søt Moscato nese. Fullmoden stil, rik og vil passe perfekt til jordbær. Men til kr. 319,- er champagne et like bra alternativ ? 87 poeng.

Fra matogvinnett:

Erpacrife er et fellesprosjekt mellom 4 venner med hver sine vingårder, som møtes en gang i uken for å lage boblevinene som nå er blitt kjent som Erpacrife. Erik Dogliotti driver til vanlig vingården Castagnole delle Lanze, Paolo Stella vingården Azienda Agricola Stella Giuseppe, Cristian Calatroni vingården Azienda Agricola Calatroni og til sist den ikke ukjente, Federico Scarzello, som driver Azienda Scarzello.


Erpacrifeguys
Erik Dogliotti, Paolo Stella, Cristian Calatroni and Federico Scarzello.
Druene høstes sent for å få så moden frukt og så naturlig høyt sukkernivå som mulig. Etter manuell innhøsting legges druene 5 dager i kjølerom, en teknikk som kallescryomaceration (en slags naturlig maserasjon for å få friskhet og fruktighet). Druene får så en kort kaldfermentering på stål i lav temperatur til alkoholnivået når omtrent 5%. Vinen får til slutt 2 års flaskelagring med bunnfall før degorgering. Ingen dosering (Dossagio Zero), og med et sukkernivå på 130g!
Men selv om Erpacrife Moscato er søt er det intet mindre enn perfekt balanse mellom det søte og den friske syren i vinen. Fantastisk flott perlende vin med gode fruktige smaker av aprikos, fersken og vanilje. Denne Moscatoen er noe dyrere enn andre som er tilgjengelig på Vinmonopolet, men gir den lille ekstra smaksopplevelsen og forsvarer prisen. Superfin lengde på ettersmakene som bare etterlater et ønske om et glass til. Serveres best med en temperatur på 10° C.
Det ble ved første årgangen av denne musserende vinen laget 500 flasker i år 2000, i 2010 årgangen ble det produsert 2000 flasker. Erpacrife Moscato lages kun i gode årganger, og så langt har den blitt produsert i årgangene 2000, 2001, 2003, 2004 og 2010. Neste årgang vil tidligst bli laget i 2015!




Champagne A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chene

Frisk og mineralsk, tørt og rent. Bør fortsatt lagres. Et godt kjøp til kr. 330,-. 88 poeng

Fra FB/Morten Christiansen:

Familien Coutelas har eiet vinmarker i Marnedalen i Champagne siden 1809 og drives i dag av 8. generasjon, bestående av Damien og hans kone Angélique. Vinmarkene utgjør omtrent 70 mål og ligger hovedsakelig i Villers-sous-Châtillon, men også bl.a. i Ambonnay og Bouzy. Produksjonen er økologisk og vinifiseringen skjer i eiketønner etter solerametoden. Se hjemmesiden for utfyllede informasjon:
www.champagne-adcoutelas.com/en
Denne flasken består av Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%. Nokså lukket på nesen, sitrus og vaniljekjeks. I munnen stram og syrefrisk med grønne epler, sitrus, litt fat og et god mineralpreg, fin konsentrasjon, hissige bobler, mineralpreget finish med god lengde.
Kjennes som denne trenger mye luft, gir ikke allverden nå selv etter nesten to timer, men man kan ane at det ligger noe spesielt på lur. Til prisen er dette nærmest en sensasjon, sparer som vanlig siste tredjedelen til i morgen, men noe mindre enn 88p kan det ikke bli snakk om og da føler jeg at jeg er streng!




Chardonnay Colleccion 125 Bianco 2012, Bodegas Chivite
Kim serverte denne etter fjorårets overraskende gode 06 årgang. Denne var et eller to steg tilbake med mye eik og varm finish. Og til kr. 370,- får du mye god fransk hvitvin ! 83 poeng

Vi hadde denne i 06 årgangen på fjorårets GF:

Chardonnay Coleccion 125 Bianco 2006, Bodegas Chivite
Lett oksidasjon på nesa, kamskjell, marsipan, rik og aromatisk. Men en bra syre redder det hele. Møllkuler, noe botrytis og en annerledes og spennende hvitvin. Nedfallsepler, fat, intens og moden. Vinen holder seg bra og gjorde det overraskende godt mot høyverdige motstandere. Godt hjulpet av 95 poeng fra Kim !  Et godt kjøp.  92 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar