Champagnetur fredag 24.10.14:
Middag på Hostellerie La Briquterie utenfor Epernay. Anbefales ! www.labriqueterie.fr/
Undertegnede blir alltid litt skeptisk når sommerlieren tar over showet. Etter endel innsigelser ga jeg meg og heldigvis for det ! Helga, sommelieren, åpnet den ene fabelaktige flasken etter den andre...
Roualet-Crochet Blanc de Blancs 1974; "Pushet på oss av sommelier Helga" til min store skuffelse ! Men for en champagne ! Drukket i salongen før middagen. Fantastisk utviklet rik og fet nese med eik, hvite blomster og alt virker Grand Cru-aktig. Frisk frukt, optimal å drikke nå. 91 poeng.
Så presenterte Helga to helt ukjente champagneprodusenter som var en av mange høydepunkter på turen. Cuvèe des Archives Brut Millesimè 2002, Champagne Collard-Picard; delikat, uendelig lang og god munnfølelse, perfekt balanse, litt syltet frukt, presis og konsentrert. Litt uenighet om kvalitet, men jeg syntes dette var fabelaktig ! Men til 300 euro da. 95 poeng.
Fra KLwines:
Greatness like this is very hard to describe. We received so few bottles of this (only 12!) that a lack of good prose probably will not make much of a difference. Let me give you the facts: This Champagne is a blend of 80% Chardonnay (from the final harvest of a mid slope parcel in the Grand Cru of Mesnil that was planted in 1923) and 20% Pinot Noir (from a plot in Reuil that was planted in 1953) and entirely barrel fermented. It is huge Champagne, and Olivier Collard recommends decanting it and serving it in Bordeaux glasses, either with a truffled main course or even as a digestive! I found it to be decadent, chocolaty Champagne with a Devon cream nose and a powerful finish. Save it as long as you care to- it should improve for decades.
Clos des Bergeronneau Brut Premier Cru 2006; 100% Pinot Meunier. Kraftig og vinøs med mye smak. Markjordbær, mineralsk, "grapey" og floral. Massiv munnfølelse med brioche. En annerledes og spennende champagne. Igjen, denne produsenten må man få tak i flere flasker fra. 93 poeng
Cuvèe Perle D`Ayala Brut Millèsimè 2002; Kim mente han skulle klare å velge ut en annen champis på kartet som matchet Helga sine mht. kvalitet, men det var ikke så lett ! Denne var kraftig og viste ivrig mousse. Mye chardonnay ? Frisk og mintaktig. Salt og god konsentrasjon. Litt vegetal med spisskumin & karve. 91 poeng.
bestchampagnes.fr:
The Prestige Cuvée Champagne Perle d'Ayala is produced in small quantities, only in outstanding vintages. It is aged in the cellars for 8 years with a natural cork closure, which enables the wine to have an exchange with the air and to develop beautiful and complex aromas. The cuvée is made with the base wine of the vintage Blanc de Blancs to which the cellar master adds 20 % of Grand Cru Pinot Noir. This wine has been aged for over 5 years in the cellars.
THE BLEND
80% Chardonnay and 20% Pinot Noir, 100% from Grand Crus: Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly, Cramant and Verzy. No Dosage.
TASTING NOTES Clear and bright, golden yellow with delicate amber tones.
Fresh, with aromas of white flesh fruit, lemon and chalk. Ample and generous, with subtle notes of vanilla and of ripe fruit. The finish is long and fine, and boasts that pure and pristine quality given by the lack of dosage.
Orpale Grand Cru Blanc de Blancs 2002; mere moden frukt, men fremdeles bra konsentrasjon. Litt daff i glasset etterhvert. 89 poeng
Roualet-Crochet Brut Millèsimè 1964; Ikke Blanc de Blancs som 1974. Igjen en fantastisk nese. Grand Cru hvit burgund "all over the place" ! Noe hul i midtparti , mister noe frukttrøkk i glasset. God mineralitet, grapey og en genuin frisk og solid champagne. 80% chardonnay. Gogget for 3 år siden ? Are var veldig entusiastisk og ga den 96 poeng. Vi andre var vel på 95.
Rune R. des 14: Roualet – Crochet 1964
Blind Champagne, for så vidt blind selv om vi får vite hva det er. Helt ukjent, ikke nevnt i TS sin bok en
gang. Antagelig nylig degorgert. Aromabildet er skarpere og mer presist enn de andre. Det er nyskjærte
røde epler, innslag av markjordbær av det umodne slaget og brioche. I munnen er det syre a la 96 som
møter oss - spesielt sammenlignet med de to foregående. Livlig og delikate bobler. Noe som minnet
om fat(?) og lees. Delikat eplepreg og noe syltet sitrus. Imponerende lengde. Når avslørt – en virkelig
positiv overraskelse. 94-95p
Morey-Saint-Denis 1cru Les Monts Luisants 2002, Domaine des Monts Luisants.
Kim godkjente den første flasken som var korket og ødelagt (!?) Den andre var tørr, mørk, litt brent frukt, rustikk med en vanskelig munnfølelse. Grønn og undermoden. Viser vel at, er det god tilgjengelighet på kartet av champagne, ikke gå over til rødt hvis du ikke må ? 86 poeng.
Grande Reserve Grand Cru Blanc de Blancs, Jean Milan
Litt grov og enkel "prosecco mousse". Jeg har aldri blitt imponert av denne produsenten, men dette var bedre. Syrlig, korrekt Bl.d.Bl. , enkel og rettlinjet frukt. Faller endel igjennom her. 89 poeng.
Grand Couronnement Brut Blanc de Blancs 2002, J. de Telmont
Ny produsent for Vinklubben. Rik epleskrott, karakterfull, autolyse, gjær og klassisk. Saltaktig, intens og med lang ettersmak. Men kanskje litt mye og ubalansert. 92 poeng.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar