søndag 24. november 2013

Magnifik Mugnier

Vinmøte Øistein 24.10.13


Barolo Sperss 1988, Gaja

Elegant rødbærsfrukt, frisk, jordbær og med tydelige druetanniner. Tanninene maskerer litt frukten, men vinen er harmonisk og opulent. Litt vanskelig å tolke de grove tanninene i vinen, men denne kan nok lagres lengre. Moden og utviklet med mørke bærtoner, fremdeles vital sterk frukt i munnen med fattoner. 93-95 poeng


Dette var den første årgangen etter oppkjøpet av vinmarken. Men Gaja hadde ikke kontroll på vinmarksarbeidet før innhøstingen.

'Avevamo acquistato la proprietà nel giugno 1988,  l’annata 1989 è stata la prima di coltivazione del vigneto condotta integralmente da noi.''
''We acquired the property of Sperss in June of 1988, and the 1989 Vintage was the first year of cultivation of the vineyards which was undergone entirely by us.''
As each of the GAJA single vineyard names have their own story behind them ''Sperss'' is from the Piemontese dialect meaning ''nostalgia''.
Why Nostalgia?
Angelo explains how is father Giovanni (1908-2002) from the ages of 18-20, went to harvest the grapes in the vineyard of Sperss in Serralunga.  He was given food, a place to sleep and even some money.  On the other hand when he was working in his families vineyards in Barbaresco, he wasn't compensated at all.  He imagined his whole life it would be incredible to acquire the Sperss property but the chance never came.  Until one day his son Angelo had the opportunity and his father was ''felicissimo''.  They named the vineyard and the wine ''Sperss'' for the nostalgia Giovanni held throughout a very long period of his life.



Chateau Montrose 1982, St. Estephe

Mørk vin med fjøs og kumøkk. Men vinen er vital og ung, men overdøves av brett. Vanskelig å vurdere. Moden tydelig utviklet frukt, kompleks med tørkede elementer, i munnen rik, men som på nesa begynnende tørkede elementer i munnen, avslepne tanniner. 91-92 poeng






Soldera Intistieti Brunello di Montalcino Riserva 1995

Mørk sjokolade, tanninrik, syrlig og frisk. Typisk Soldera kompleksitet der vinen viser tyngde i munnfølelsen, samtidig som den er lett, frisk og elegant. Knut var tidlig på Brunello. Men ikke den beste Soldera`en vi har hatt. Modne kirsebær og røde bær, og sopp/underskog, fokusert og kompleks på nesa, i munnen fokusert med fremdeles rødbærsfrukt, fremdeles god snerp, god friskhet. 95 poeng




                                               






Musigny 2000, Mugnier

Mørk vin og ingen typisk burgunder. Naturvinaktig og flere gikk rett til syrah og nordrhone ! Moden karakter, full harmoni og lang ettersmak. Rik og en fantastisk munnfølelse. Klokkeklar og fokusert nese, med stor kompleksitet og dybde, utviklet, aromaer av modne røde bær, floral, mint, anis, våt underskog og sopp, stor presisjon i munnen med faste tanniner av meget god kvalitet, intens og vital med lang ettersmak som varer. Tydelig jordsmonnspreg både på nesa og i munnen. 96-98 poeng

Fra dN.no:
Chambolle Musigny er berømt for å stå bak noen av de mest rendyrkede og rasepregede pinot noirer fra hele verden. Den ypperste representanten for denne stilen var på slutten på 90-tallet og på begynnelsen på 2000-tallet Jacques Frederic Mugnier.
Moden og bløt frukt kombinert med beskjeden syrestruktur er en fellesnevner.

Foto: Helge Hansen
Ja takk, begge deler
Til tross for at Jacques Frederic Mugnier fortsatt produserer veldig god vin, og som kanskje har en større evne til å ligge lenge i kjelleren enn tidligere, har de mistet noe av sin sjarm på veien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar