Barolo Sperss 1988, Gaja
Elegant rødbærsfrukt, frisk, jordbær og med tydelige druetanniner. Tanninene maskerer litt frukten, men vinen er harmonisk og opulent. Litt vanskelig å tolke de grove tanninene i vinen, men denne kan nok lagres lengre. Moden og utviklet med mørke bærtoner, fremdeles vital sterk frukt i munnen med fattoner. 93-95 poeng
Dette var den første årgangen etter oppkjøpet av vinmarken. Men Gaja hadde ikke kontroll på vinmarksarbeidet før innhøstingen.
'Avevamo acquistato la proprietà nel giugno 1988, l’annata 1989 è stata la prima di coltivazione del vigneto condotta integralmente da noi.''
''We acquired the property of Sperss in June of 1988, and the 1989 Vintage was the first year of cultivation of the vineyards which was undergone entirely by us.''
As each of the GAJA single vineyard names have their own story behind them ''Sperss'' is from the Piemontese dialect meaning ''nostalgia''.
Why Nostalgia?
Angelo explains how is father Giovanni (1908-2002) from the ages of 18-20, went to harvest the grapes in the vineyard of Sperss in Serralunga. He was given food, a place to sleep and even some money. On the other hand when he was working in his families vineyards in Barbaresco, he wasn't compensated at all. He imagined his whole life it would be incredible to acquire the Sperss property but the chance never came. Until one day his son Angelo had the opportunity and his father was ''felicissimo''. They named the vineyard and the wine ''Sperss'' for the nostalgia Giovanni held throughout a very long period of his life.
Chateau Montrose 1982, St. Estephe
Mørk vin med fjøs og kumøkk. Men vinen er vital og ung, men overdøves av brett. Vanskelig å vurdere. Moden tydelig utviklet frukt,
kompleks med tørkede elementer, i munnen rik, men som på nesa begynnende
tørkede elementer i munnen, avslepne tanniner. 91-92 poeng
Soldera Intistieti Brunello di Montalcino Riserva 1995
Mørk sjokolade, tanninrik, syrlig og frisk. Typisk Soldera kompleksitet der vinen viser tyngde i munnfølelsen, samtidig som den er lett, frisk og elegant. Knut var tidlig på Brunello. Men ikke den beste Soldera`en vi har hatt. Modne kirsebær og røde bær, og
sopp/underskog, fokusert og kompleks på nesa, i munnen fokusert med fremdeles
rødbærsfrukt, fremdeles god snerp, god friskhet. 95 poeng
Musigny 2000, Mugnier
Mørk vin og ingen typisk burgunder. Naturvinaktig og flere gikk rett til syrah og nordrhone ! Moden karakter, full harmoni og lang ettersmak. Rik og en fantastisk munnfølelse. Klokkeklar og fokusert nese, med
stor kompleksitet og dybde, utviklet, aromaer av modne røde bær, floral, mint,
anis, våt underskog og sopp, stor presisjon i munnen med faste tanniner av
meget god kvalitet, intens og vital med lang ettersmak som varer. Tydelig
jordsmonnspreg både på nesa og i munnen. 96-98 poeng
Fra dN.no:
Chambolle Musigny er berømt for å stå bak noen av de mest rendyrkede og rasepregede pinot noirer fra hele verden. Den ypperste representanten for denne stilen var på slutten på 90-tallet og på begynnelsen på 2000-tallet Jacques Frederic Mugnier.
Med sine fortryllende viner fikk han oss til å trekke frem de flotteste superlativene som vi tidligere bare hadde kunnet drømme om å bruke.
Stilendring på gang?
I 2005 tok han i bruk sitt nye vineri. Flere av oss ble litt bekymret i forhold til det vi oppfattet som Mugnier sine ekstraherte og rike viner i denne årgangen. Vi håpet at det bare reflekterte årgangens karakter.
I 2005 tok han i bruk sitt nye vineri. Flere av oss ble litt bekymret i forhold til det vi oppfattet som Mugnier sine ekstraherte og rike viner i denne årgangen. Vi håpet at det bare reflekterte årgangens karakter.
Moden og bløt frukt kombinert med beskjeden syrestruktur er en fellesnevner.
2006- årgangen fremstår hos de fleste produsentene som strammere med tydelige tanniner og kjøligere klassisk frukt enn 2005. Hos Mugnier er det nesten motsatt. Moden og bløt frukt kombinert med beskjeden syrestruktur er en fellesnevner. Tanninstrukturen er mye kraftigere enn i tidligere årganger, noe som krever mer tålmodighet av oss konsumenter. Vinene må med andre ord i kjelleren og gjemmes vekk. Tidligere lot vinene seg nytes selv om de var pur unge, med sin attraktive toppfrukt som ikke var til å motstå. Nå vil mange hevde at Mugniers viner har lukket seg. Det kan hende, men de smakte ikke langt unna det de smaker i dag fra fat i fjor heller. Vi har smakt alle hans viner en gang fra flaske og en gang fra fat. Tre viner ble sjekket om igjen, da ble de luftet lenge før test.
Til tross for at Jacques Frederic Mugnier fortsatt produserer veldig god vin, og som kanskje har en større evne til å ligge lenge i kjelleren enn tidligere, har de mistet noe av sin sjarm på veien.
Da vi i fjor spurte hvilke endringer han hadde foretatt seg i produksjonen, fikk vi som svar at han bare hadde gjort alt mye bedre enn tidligere. Har veien til perfeksjonisme blitt for tøff for de tidligere så sarte vinene? Eller ønsker vi oss rett og slett for mye?
Uansett, Mugniers viner er blant de beste fra årgangen.
Oppkonstruert kaos
I fjor ble det fullstendig kaos rund Mugnier 2005 i Norge. Kunder ringte i harnisk og skjelte ut importøren Red & Whites kontoransatte fordi de ikke fikk vinene de hadde bestilt. Det gikk så langt at Vinmonopolet etter skriverier på Vinforum gikk til innstramninger i salget av bestillingsviner.
I fjor ble det fullstendig kaos rund Mugnier 2005 i Norge. Kunder ringte i harnisk og skjelte ut importøren Red & Whites kontoransatte fordi de ikke fikk vinene de hadde bestilt. Det gikk så langt at Vinmonopolet etter skriverier på Vinforum gikk til innstramninger i salget av bestillingsviner.
- Det er grunnen til at vi ikke har lagt Mugnier-vinene ut for salg i bestillingsutvalget i år. Vi ville rett og slett ikke ha det racet med illsinte folk en gang til. Hadde folk på alle sider i det som skjedde i fjor besinnet seg, så hadde kunder over hele landet hatt en sjanse til å skaffe seg Mugnier i år også, sier administrerende direktør Torgrim Frafjord i Red & White.
Han forteller at årets kvote stort sett er fordelt til privatkunder og restauranter. Noen viner vil bli solgt på Briskeby, Storo og Valckendorfsgaten i Bergen. Han beklager at folk i Sandnes, Førde og andre steder i landet ikke får den samme muligheten.
- Vi har hatt Mugniers viner på salg i ni år. Kun i fjor var det problemer på grunn av den enorme interessen. I år har det lagt seg igjen. Vi får trolig en større kvote neste år, så da skal vi vurdere hva vi gjør, om vi på nytt skal legge vinene ut på bestillingsutvalgets lister, sier Torgrim Frafjord.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar