torsdag 7. mars 2013

En veldig god og rimelig hvitvin fra Hirtzberger...


Vinmøte Are 28.2.13:

Puligny Montrachet 1cru Les Pucelles 2005

Strågul med innslag av toast og fat. Fet nese og fet munn. Vi var overseas på denne og gjettet Kistler ! Spearmint, kraftig og veldig aromatisk. Men den roer seg etter en halv time i glasset og blir ikke lenger en hvit burgund på steroider. I denne rekka fremdeles ganske uelegant med touch av brente fat og smør. Over 14% alkohol ? Men ikke antydning til oxidasjon og viser årgangens opulente stil. 91-94 poeng

Jancis Robinson; "very broad and engaging on the nose with its slightly toasty topnote. Round and glorious with a thoroughly satisfying texture – quite a mouthful. So clean. yet rich! This has real deoth and savour. At the end of the palate it shut down a little but all in all this was a very good showing indeed"

.

Riesling Smaragd 2002, Franz Hirtzberger

Litt elde på nesen, frisk og fin syre. Noe våte ullsokker, snev av gønnsak, Øyvind var på Grûner Veltliner. Skifer og petroleum etterhvert som ledet oss mot Riesling. Syra er fenomenal og det funker bra mot en viss fedme i vinen. Vi var i Alsace, Clos St. Hune og Leon Beyer. Enkelvinmark ? En klassevin til en rimelig penge. 92 poeng.

 
Karl Kristian Bjørnland sier dette om vinen; gullfarget, lys, klar. Stor, frisk og fruktig nese. Moden ananas, modne gule plommer, mineralitet og litt sødme. Stor munn, fyldig, frisk, fruktig, mineralsk, konsentrert, balansert, meget lang. Moden gul plomme, stålmineralitet, middels pluss syre tørrer pent. Frukten har nærmest mineraliteten som elegant og stor frakk. Den ligger der inne og viser seg frem, men beskyttes av stålet. Avslutningen kribler av frukt, spillende syre og mineralitet. Lenger enn jeg klarer å vente på neste munnfull. En nydelig vin. Fortsatt ungdommelig, men fylden og rikdommen gir så mye. Denne skulle jeg gjerne hatt en kasse av. Antagelig fantastisk til kraftige fiskeretter med rik og fet saus, grillet sjømat.


 

Meursault-Perrieres 2004, Matrot





Mere gylden, men en moderat og tilbakelent nese som ikke gir så mye til å begynne med. Etterhvert noe gassbind og medisinskap, og vi gikk mot Loire/Coulee de Serrant. Men var også innom hvit Bordeaux. Bra laget vin, korrekt, pen syre, men den har denne litt bitre ettersmaken med halspastill og gjærtoner. Særdeles mineralsk, finkornet sandstein. Som å tygge stein mente Are. Knut var på hvit burgund.  85-88 poeng 






Stephen Tanzer skriver; "Matrot characterizes his 2004s as a cross between 1999 and 2002: “Less solid and powerful than ’99, less nerveux but rounder and perhaps fatter than 2002.” He made the decision not to treat the vines against oidium, as he did not think it would be a bad idea to lose 15% to 20% of the crop in this copious year. The premier crus came in with potential alcohol in the 13.5% to 13.8% range and were not chaptalized. Matrot believes the 2004s wines will be easy to taste early on. As one of the family’s connected cellars is colder than the other, the malos here were only recently finished, or not quite done, and the wines kept here (Meursault, Chevaliers, Combettes and Perrieres) were a bit more difficult to taste this spring. Matrot told me he bottled his 2003s with less gas than the enologists advised, as he believes that carbonic gas has more of a negative effect when it combines with high alcohol (“it burns the wines”) than when it combines with acidity. He stirred the lees just twice in 2003, “so I could say that I did batonnage,” and he feels that the site character is beginning to emerge in a number of these wines. All of the 2003s were bottled by July of 2004.
 
 
 

Riesling Kirchenstûck GG 2010, Won Winning. Rheinpfalz

Lys og transparent, snev av eple, nyslått gress og solbærbusk. Loirevin fra Cotat ? Saltaktig munnfølelse, litt undermoden, floral, elegant, noe hul og spe munnfølelse. Enorm syre dominerer. Elegant vin som bør lagres. En produsent som Vinklubben har drukket lite av. Men til kr. 599,- skuffer den vel litt. En av de beste vinmarkene i Tyskland. 89-92 poeng

Dn.no. 88 poeng; duft av blomster og tropisk frukt. Bløt og fruktig med frisk syre. Den kjedeligste av vinene fra Kirchenstück. Drikk nå til 2022. Passer til sushi.



Meursault-Perrieres 2007, Matrot

Blank og lukket. Noe østers, litt kloakk, fin mineralitet, noe urent. Chablis ? Grønnere stil enn klassisk Meursault. Jordlig, litt "skallkontakt" i munnfølelsen. Rik, konsentrert og noe upresis. Men en vellykket vin. Og mere trøkk enn 2004 årgangen. 92-94 poeng.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar