12. oktober 2012
Are hadde ordnet dette besøket for oss og vi traff en bestemt eldre dame; Coralia Pignatelli (73)
Jeg ble vel egntlig mere imponert av stedet og dama enn vinene som ble servet ?
Hun er en greskfødt prinsesse (noe fornemt var det over henne ja...) og hun giftet seg på begynnelsen av 60-tallet inn i en av Italias rikeste familier. I 1968 kjøpte Pignatelli og hennes mann Riccardo den enorme eiendommen Castell’in Villa på 300 hektar, som innbefatter blant annet en liten landsby, skoger, 6000 oliventrær og 52 hektar vinmarker hovedsakelig beplantet med druen Sangiovese. Deres første årgang som kom på markedet, var 1971.
Vinstokkene på eiendommen er svært gamle. Selv hennes vanlige Chianti Classico kommer fra vinplanter med en gjennomsnittlig alder på rundt 40 år. Pignatelli har en finger med i alt som skjer på eiendommen i hjertet av Toscana. Vi merket det ganske godt da vi var der. Hun lot oss smake på en tank med sangiovese fra 2012 årgangen, der hun hadde en diskusjon med sin medarbeider når vinen skulle tappes. I helgen eller vente til mandag ? Hun skjulte dårlig sin sterke mening om at den måtte tappes på lørdag, hun ville bare teste ut sin medarbeider om han ville opponere !
Da hennes mann døde i 1985, sto hun helt alene med ansvaret. Hun valgte å selge huset i Roma for å satse alt på olivenolje- og vinproduksjonen i Toscana. I dag lages Pignatelli Chianti av 100 prosent Sangiovese som høstes for hånd. Alle vinene blir spontangjæret før de oppbevares i store, gamle italienske eikefat, kalt botti, i 12 måneder.
Vinstokkene på eiendommen er svært gamle. Selv hennes vanlige Chianti Classico kommer fra vinplanter med en gjennomsnittlig alder på rundt 40 år. Pignatelli har en finger med i alt som skjer på eiendommen i hjertet av Toscana. Vi merket det ganske godt da vi var der. Hun lot oss smake på en tank med sangiovese fra 2012 årgangen, der hun hadde en diskusjon med sin medarbeider når vinen skulle tappes. I helgen eller vente til mandag ? Hun skjulte dårlig sin sterke mening om at den måtte tappes på lørdag, hun ville bare teste ut sin medarbeider om han ville opponere !
Da hennes mann døde i 1985, sto hun helt alene med ansvaret. Hun valgte å selge huset i Roma for å satse alt på olivenolje- og vinproduksjonen i Toscana. I dag lages Pignatelli Chianti av 100 prosent Sangiovese som høstes for hånd. Alle vinene blir spontangjæret før de oppbevares i store, gamle italienske eikefat, kalt botti, i 12 måneder.
Poggio delle Rose 1996
God intens kjernefrukt med elegante kirsebær og et moderat fatpreg. Ca. 50% barrique. 90 poeng
This wine is made purely from a selection of our own Sangiovese cuttings,
which have then been planted in this particular vineyard, which gives its name
to the wine. It has been vinified according to the high standards and special
methods used here at Castell’in Villa and then stored in new French oak
barriques for more than 18 months.
SantaCroce 2008
Mørkere frukt med mere innslag av barrique. Bra syre, men litt lite toskana. Blir ikke tatt inn av importør NonDos. 87 poeng.
The Santacroce is Castell’in Villa’s flagship wine made from 50% Cabernet
Sauvignon grapes and 50% Sangiovese grapes. The wine is then stored for 18
months in barriques, traditional Bordeaux oak barrels of 225 litres capacity
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar