Barbaresco Asili 1982, Produttori del Barbaresco
Tydelig nebbe med god intakt frukt. Pen kirsebær tone og vinen virker å være på et optimalt drikkepunkt. Kan nok lagres også, men vil da legge på seg mere "rare" aromaer. God sursøt kraft, ikke antydning til buljong. Vinen har en "indre" kraft som ofte Asili har. 1982 er nok en litt undervurdert Piemonteårgang.
91 poeng
Rune Rake sa dette for noen år siden:
Første årgang Produttori laget denne vinen var i 1970. Sydvendt vinmark på 25 mål.
Nedre halvdel av korken var gjennomtrukket. Mørkere rødfarge enn normalt etter alderen.
Delikat nese som er mer maskulin enn normalt for denne vinmarken. Rød frukt, mineralsk,
anis, svak hummus, svak tobakk, røyk, floralt preg som øker i intensitet med lufting.
Kjølig frukt, saftig, flott syre, støvaktige tanniner. Flott lengde med bølger av stram frukt,
svak tobakk, røyk og svak spice. Med lufting blir tanninene mer merkbare og gir en merkbar
snusleppe, samt at munnhulen bokstavlig talt tapetseres av finknust steinstøv. 1982 er en
årgang som virkelig trenger lagring. 1989 Produttori er faktisk mer moden og drikker bedre
i dag enn 1982. 1982 og 1978 nærmer seg samme smaksbilde ved lagring og det blir vanskelig
å skille disse to årgangene blindt. Drikk nå- 2015. (91+) Etter ca 2 timer med lufting viser vinen
flyktige innslag av svak rosin. Jeg tror ikke at lengre decantering/lufting av denne vinen er heldig.
Ca 30 minutter i en smal decanter burde holde.
Første årgang Produttori laget denne vinen var i 1970. Sydvendt vinmark på 25 mål.
Nedre halvdel av korken var gjennomtrukket. Mørkere rødfarge enn normalt etter alderen.
Delikat nese som er mer maskulin enn normalt for denne vinmarken. Rød frukt, mineralsk,
anis, svak hummus, svak tobakk, røyk, floralt preg som øker i intensitet med lufting.
Kjølig frukt, saftig, flott syre, støvaktige tanniner. Flott lengde med bølger av stram frukt,
svak tobakk, røyk og svak spice. Med lufting blir tanninene mer merkbare og gir en merkbar
snusleppe, samt at munnhulen bokstavlig talt tapetseres av finknust steinstøv. 1982 er en
årgang som virkelig trenger lagring. 1989 Produttori er faktisk mer moden og drikker bedre
i dag enn 1982. 1982 og 1978 nærmer seg samme smaksbilde ved lagring og det blir vanskelig
å skille disse to årgangene blindt. Drikk nå- 2015. (91+) Etter ca 2 timer med lufting viser vinen
flyktige innslag av svak rosin. Jeg tror ikke at lengre decantering/lufting av denne vinen er heldig.
Ca 30 minutter i en smal decanter burde holde.
Chateau Calon Segur 1982, Saint-Estephe
Dyp og typisk Bordeaux 1982. Ren stil, utvikler seg i glasset og blir bare bedre og bedre i glasset. Samtidig har den strukturert og stram ryggrad som holder den oppe. En forførende vin med noe eksotisk innslag med søte og modne bær. Kanskje noe kork eller brett ? Et bra trøkk i vinen som skiller den tydelig ut i rekka. Var dette den siste superårgangen Calon-Segur ? 95 poeng
Montepulciano de A`bruzzo 1982, Emidio Pepe
Parfymert og noe vanskelig/anonym i starten. Rustikk og grov/uelegant og kanskje litt urettferdig å putte den inn i rekka. Frisk og god underliggende syre. Uklar. Men den beste Pepe smakt. 86 poeng
Emidio Pepe med sin datter Stefania Pepe driver i dag firmaet Emidio Pepe sammen. Stefania står nå i spissen for en forsiktig modernisering av vinene. Har du lyst til å smake vin slik den smakte på 1800-tallet er Emidio Pepe’s Montepulciano d’Abruzzo et sikkert valg. Emidio Pepe har alltid dyrket sin vin 100 prosent organis,k og den er håndlaget på grensen til det parodiske.
Hånd og fotarbeid
Emidio Pepe vil ikke bruke noen som helst form for maskiner eller kjemikalier. Han høster druene for hånd og tar også av stilkene for hånd. Han tråkker druene og bruker bare naturgjær og tilsetter overhodet ikke noen kjemikalier i vinmakingen - ikke en gang svovel.
- Svovel gir bare hodepine og er helt unødvendig forklarer Emedio.
Eikesmak vil han ikke ha. Vinene blir derfor gjæret i sementtanker (han hater stål). Dernest tappes vinen (for hånd naturligvis og uten filtrering) over i flaske for å lagres i opptil 30 år før de selges. Dette er imidlertid ikke slutten. Når vinene skal selges dekanteres hver flaske over i en ny flaske for hånd for å fjerne bunnfallet. Her brukes ikke engang trakt for å hjelpe til.
Emidio Pepe vil ikke bruke noen som helst form for maskiner eller kjemikalier. Han høster druene for hånd og tar også av stilkene for hånd. Han tråkker druene og bruker bare naturgjær og tilsetter overhodet ikke noen kjemikalier i vinmakingen - ikke en gang svovel.
- Svovel gir bare hodepine og er helt unødvendig forklarer Emedio.
Eikesmak vil han ikke ha. Vinene blir derfor gjæret i sementtanker (han hater stål). Dernest tappes vinen (for hånd naturligvis og uten filtrering) over i flaske for å lagres i opptil 30 år før de selges. Dette er imidlertid ikke slutten. Når vinene skal selges dekanteres hver flaske over i en ny flaske for hånd for å fjerne bunnfallet. Her brukes ikke engang trakt for å hjelpe til.
God ”magefølelse”
Det fines ikke et laboratorium eller rutiner for å sjekke vinenes utvikling hos Emidio Pepe. Her brukes kun naturmetoden. Pepe smaker og bestemmer når alt skal skje.
- Jeg arbeider etter min magefølelse. Jeg gjør de viktige tingene som å ta bort skinn og steiner fra vinene, omstikking og tapping når jeg fører at det er riktig å gjøre
det. Hver årgang blir behandlet på sin egen måte. Det kan du også smake i de gamle vinene. Alle årgangene har sin egen personlighet. Her lages ikke vinen etter en oppskrift.
Det fines ikke et laboratorium eller rutiner for å sjekke vinenes utvikling hos Emidio Pepe. Her brukes kun naturmetoden. Pepe smaker og bestemmer når alt skal skje.
- Jeg arbeider etter min magefølelse. Jeg gjør de viktige tingene som å ta bort skinn og steiner fra vinene, omstikking og tapping når jeg fører at det er riktig å gjøre
det. Hver årgang blir behandlet på sin egen måte. Det kan du også smake i de gamle vinene. Alle årgangene har sin egen personlighet. Her lages ikke vinen etter en oppskrift.
Emigrerer til Australia.
Emidio Pepe er mildt fortvilet over alle påbud og forordinger som hindrer ham i å lage vin slik han vil. Han er i stadige krangler med kontrollerende myndigheter av alle slag. De har blant annet vært nødt til å kjøpe ståltanker og tappelinje for å tilfredstille EU-krav. Foreløpig bruker ikke Emidio selv dette utstyret.
Nå har han kjøpt seg vinmark i Australia av alle ting. Dette er nokså originalt da Australia er i utgangspunktet mest kjent for teknologisk manipulerte viner og at det ikke stilles samme strenge krav til kvalitet og opphav som i Europa.
- Så hvorfor vil du til tekno-vinlandet Australia?
- Fordi du kan gjøre hva du vil der nede. Det er ingen regler. Jeg drar ned dit for å lage en håndlaget vin uten at noen blander seg bort i det. Her i Italia får ikke små produsenter arbeide i fred. I Australia skal jeg lage håndlagede viner av Montepulcianodruen, men også skikkelig australsk Shiraz.
Emidio Pepe er mildt fortvilet over alle påbud og forordinger som hindrer ham i å lage vin slik han vil. Han er i stadige krangler med kontrollerende myndigheter av alle slag. De har blant annet vært nødt til å kjøpe ståltanker og tappelinje for å tilfredstille EU-krav. Foreløpig bruker ikke Emidio selv dette utstyret.
Nå har han kjøpt seg vinmark i Australia av alle ting. Dette er nokså originalt da Australia er i utgangspunktet mest kjent for teknologisk manipulerte viner og at det ikke stilles samme strenge krav til kvalitet og opphav som i Europa.
- Så hvorfor vil du til tekno-vinlandet Australia?
- Fordi du kan gjøre hva du vil der nede. Det er ingen regler. Jeg drar ned dit for å lage en håndlaget vin uten at noen blander seg bort i det. Her i Italia får ikke små produsenter arbeide i fred. I Australia skal jeg lage håndlagede viner av Montepulcianodruen, men også skikkelig australsk Shiraz.
Familiebedrift
Firmaet Vini Pepe eier 15 hektar med vinmark og lager hvert år omtrent 50.000 flasker vin i kjelleren under familiens bolighus. De lager til sammen bare 30.000 flasker av deres berømte Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo.
Nå har imidlertid fjerde generasjon Pepe kommet på banen. Datteren Stefania Pepe ordner nå det aller meste av salg og markedsføring (i den grad de i det hele tatt har noen markedsføring).
Hun lager nå også sin egen hårfint moderniserte Montepulciano d’Abruzzo. Forskjellen er først og fremst at hun gjærer vinen på ståltanker og lagrer den på eikefat før tapping på flaske. Resultatet er definitivt en Pepe vin, men den er mer myk og elegant med tiltalende eikesmak. Litt av den eksentriske jordsmonns-smaken i vinen er gått tapt, men dette er fremdeles en stor og kompromissløs Montepulciano d’Abruzzo-vin.
Firmaet Vini Pepe eier 15 hektar med vinmark og lager hvert år omtrent 50.000 flasker vin i kjelleren under familiens bolighus. De lager til sammen bare 30.000 flasker av deres berømte Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo.
Nå har imidlertid fjerde generasjon Pepe kommet på banen. Datteren Stefania Pepe ordner nå det aller meste av salg og markedsføring (i den grad de i det hele tatt har noen markedsføring).
Hun lager nå også sin egen hårfint moderniserte Montepulciano d’Abruzzo. Forskjellen er først og fremst at hun gjærer vinen på ståltanker og lagrer den på eikefat før tapping på flaske. Resultatet er definitivt en Pepe vin, men den er mer myk og elegant med tiltalende eikesmak. Litt av den eksentriske jordsmonns-smaken i vinen er gått tapt, men dette er fremdeles en stor og kompromissløs Montepulciano d’Abruzzo-vin.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar