Etter noen champagner i bilen fra Roma, Roederer Vintage 2004 (86p) og Laurent Perrier NV (83p) samlet vi oss på Campoe`n for litt snacks og viner før middagen:
Bruno Paillard Cuvêe Extra
Mye sjøaromaer med extrem østers i en overraskende personlig stil. Litt mye aroma og varm frukt. Selvom Mæleng ikke er enig; den smakte nok bedre her på Campo`en ! 88 poeng.Chianti Classico 2008, Isole e Olena
Parfymerte sommerblomster med en pen og yppig rødbærsfrukt. En genuin Chianti som ikke viser mer enn det som er nødvendig. Deilig, upretensiøs og vellykket. God mineralitet og den friske frukten takler ypperlige fet skinke og parmesan. Kr. 215,- nå på Polet for 2009 årgangen. 87 poeng.Chianti Classico Riserva Il Poggio 2006, Monsanto
Mørkere og mere purpur farge. Også her typiske sommerblomster med innslag av mokka, sjokolade og kaffe. Mørk frukt også i munnen og ganske trå i ettersmak. Friskt eikebruk og denne bør lagres. Men en god vin, selvom den nå koster hele kr. 491,- på Polet. 88-90 poeng.Chianti Classico Riserva Rancia Berardenga 2006, Felsina
Tydelige eikefat på nesen tildekker den strenge og typisk Felsina-syra. En mere elegant og klassisk Sangiovese enn Il Poggio. En rå vin til under kr. 300,- på Polet. Vil nok lagre OK, men litt diskusjon om dette kan være et 10års prosjekt. 88-90 poeng.Se hva Vinforum skriber:
Fattoria di Felsina ligger i den sydøstlige del av Chianti Classico ved byen Berardenga rett utenfor Siena. Eiendommen eksisterte allerede i det 12. århundre og det ble i middelalderen her drevet et hospital av benediktinermunker.
Felsinas nåværende omdømme som vinprodusent er imidlertid av nyere dato. Eiendommen med 57 ha vinmarker ble ervervet av Domenico Poggiali i 1961 og drives i dag med stor entuiasme etter økologiske prinsipper av Poggialis svigersønn Guiseppe Mazzocolin og med konsulenthjelp fra ønologen Franco Bernabei, som også er konsulent hos blant annet Selvapiana i Chianti Rufina.
Vi har tidligere hatt Felsinas vanlige Chianti Classico som ukens vin og fremholdt den som en av de beste standardchiantiene. Men også husets Chianti Classico Riserva Rancia hører hjemme blant de beste riservaene i Chianti, og den fremragende årgang 2006 er intet unntak. Vinen kommer fra vinmarken Rancia som omfatter 2,4 ha med sydvendt eksponering i 400 meters høyde, tilplantet i perioden 1958-1982.
Chianti Classico Riserva Rancia 2006Felsina Berardenga, Toscana
#34950, kr 276,90
100 % sangiovese. Tiltalende og ungdommelig riserva med innslag av skogsbær, mørke moreller, lær, tobakk, seder og fat på duft. Rund og fyldig vin med flott frukt i munnen, fin syre, stor lengde og fast, tørr og stram finish. En sublim riserva.
Fattoria di Felsina
Felsina is an estate with ancient history, although it is only in the last few decades that it has morphed into a Chianti estate of the highest quality. This all began in 1961, when Domenico Poggiali acquired the buildings and 57 ha of vineyards that are now largely run by his son-in-law Guiseppe Mazzocolin, who married Gloria Poggiali. An examination of more ancient history, however, reveals Felsina's fascinating past. Already in existence by the 12th Century, this estate, or grancia, was once a roadside hospital manned by Benedictine monks, who tended to the needs of the sick and weary pilgrims that passed by on the Strata de Rancia. The monks worked in association with the staff at the nearby Santa Maria della Scala hospital in Siena, a huge complex of Medieval buildings opposite the Duomo, the town's cathedral, both of which I mentioned in my introduction to my Siena trip.
The estate is located in the most south-eastern part of the Chianti Classico zone, just up the road from Castelnuovo Berardenga, and just a stone's throw from Siena itself. The Medieval towers of the town are clearly visible from the Felsina vineyards, the vineyards peaking with a sandstone outcrop at 420m. Other soils are typical of the Chianti region, being galestro (shale, a form of compacted clay) and albarese (a lime and clay soil with limestone rocks), although some vineyards include some heavier clay soils, lending more body to the final product. About 6 ha of the classic Chianti soils, cropped at 40-45 hl/ha, are the source of the estate's flagship wine, the Felsina Chianti Classico Riserva Rancia, rancia a derivative of grancia, above. The fruit sees temperature-controlled fermenttaion, before 12-18 months in small barrels, then a further 6 months in bottle prior to release. This is, in my opinion, not just the estate's leading wine, but also one of Tuscany's premier wines, challenging any Sangiovese, be it Chianti, Brunello or Vino Nobile di Montepulciano, on a matter of quality.
Others would perhaps place the IGT Fontalloro over the Rancia; this is an impressive wine made from Sangiovese grown on the Fontalloro or Poggio al Sole vineyard, classic soils within the Classico zone, as well as the Casalino and Arcidossino vineyards in the Chianti Colli Senesi region, where the soils are much heavier clays. Once in the winery, the fruit is handled in much the same way as that of the Rancia Riserva. There is also a Chianti Classico Riserva, which is produced exclusively for the North American market, and a straight Chianti Classico. Felsina also maintain the production of a traditional Vin Santo, from Malvasia, Trebbiano and Sangiovese. The international varieties also have a presence, with a Cabernet Sauvignon from vines grafted onto old rootstock in 1984, Maestro Raro, and I Sistri, a Chardonnay.
Giuseppe Mazzocolin, aided by consultant Franco Bernabei, has enjoyed great success at Felsina, facilitating expansion by purchase of the neighbouring property, Pagliarese. This purchase allowed the replanting of Felsina, whilst the Pagliarese estate provided the fruit. The vineyards are managed by Agostino Buracchi, who has overseen new plantings at Felsina, at a density of 5400 vines/ha, more than that at the old Pagliarese estate (which will be replanted) where it is 3200 vines/ha. The vineyards are orintated south-southwest, Guyot trained, see summer-time canopy management in the form of leaf plucking, a green harvest in August if required, before hand harvesting when the fruit is ripe.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar