mandag 25. juni 2012

Champagne of the Year 2012


Vinklubben Kåte Rhoner har avholdt  "generalforsamling" hver sommer siden 1989. Etter endel år ble champagnefrokosten et høydepunkt på lørdag morgen der spesielt Jon & Roar står sentralt mht. innkjøp av mat og uttak av de champagner som skal drikkes. F.o.m. 1995 er det kåret  "Champagne of the Year" og i den anledning ble det iår laget en vandrepokal / champagnekjøler som går til den beste champagnen ! 17 tidligere champagnebidrag/vinnere er gravert inn på sokkel som er:


2011;    Laurent-Perrier Grand Siecle NV, 96 poeng   (medtatt av Knut Gaaserud)

2010;    Krug  1998.  95 poeng

2009;    Pol Roger Winston Churchill  1990.  97 poeng
2008;     Dom Perignon  1982.  98 poeng

2007;    Salon  1985.  96 poeng

2006;    Dom Perignon  1990.  96 poeng

2005;    Henri Giraud  1993 Tetè de Chene.  94 poeng
2004;    Dom Perignon  1993.  92 poeng

2003;    Jacques Selosse Brut ”Substance” Blanc de Blanc NV. 92 poeng
2002;    Pol Roger Winston Churchill   1990.  95 poeng

2001;    Salon  1985.  93 poeng
2000;    Salon  1988.  93 poeng

1999;    Taittinger Comtes de Champagne  1989.  88 poeng
1998;    Bollinger Grande Annè  1989.   89 poeng

1997;    Dom Perignon  1990.  88 poeng
1996;    Dom Perignon  1988.  85 poeng

1995;   Bollinger RD  1988.  85 poeng

Lørdag 12. mai 2012.

Champagne nr. 1: Blanc des Millenaires 1985,  Blanc de Blancs, Charles Heidsieck



Moden, lys gylden, servert litt varm, enorm mineralitet, men skjemmende korkduft sitter i. Bedre på smak, men selv ved påfyll merkes korkduften. Klassisk stil med tydelige og markerte gjæraromaer og god mineralitet. Synd ! 89 poeng og sisteplass. Ca. kr. 2 200,- på Vinmonopolet Vika.


Champagne nr. 2: Cristal 1982, Roederer




Frisk med et tydelig fatpreg og snev av vanilje i nesen. En god utviklet champagne, men de fleste trodde nok denne var betydelig yngre enn det den var. 2 stk. gjettet 1996 og 2 stk gjettet 1988/1989 !  En fantastisk munnfølelse, Krugaktig i sin elegante og rike stil. Mister endel mousse og denne champagnen er veldig vinøs og kompleks. Kremet stil med lang ettersmak. Cristal er ofte særdeles slank de første 10 år. Deretter "feter" de seg opp og denne synes jeg var optimal. Ca. 300 euro. 96 poeng og denne ble nr. 2.



Champagne nr. 3: Deutz Blanc de Blancs Brut 1989:



Lysere farge med tydelig gjæraroma. Klassisk stil med ivrige bobler. Moden og rik frukt, men skjuler endel. "Fra et veldig godt år" sier Are. En veldig god struktur og ryggrad i vinen. 1995 eller 1996 ?  Champagne Charlie ? En enorm munnfølelse med en korrekt bitter og "vanskelig" ettersmak. En champagne med superb balanse. 95 poeng og 3dje plass.

Vi hadde denne på vinmøte hos Are 17.2.11; Gylden moden stråfarge. Rik og vinøs i munnen. Deilig gul nesten brunlig frukt, ikke så mye mousse. Korrekt bitter marmelade i ettersmak, ikke så lang. Mye gjæraktig autolysepreg og alle var entusiastiske på denne. Moden champagne er fantastisk godt ! Til halve prisen av Salon er dette veldig bra. 94-98 poeng. Kr. 976,- på spesialslippet Briskeby høsten 2010.

Champagne nr. 4: Cuveè William Deutz Brut 1988



Ivrig mousse og ganske lett i munnen. Slank, rettlinjet, klar, ren og flott. Cristal-aktig lys med litt "enkel" frukt. Gjær, toast og klassisk. Stram og konsentrert, trenger mere tid ? Den "trangeste" champagnen med snev av eik. Litt mye battonage ?  To gjettet årgang 1985, en gjettet 1982. 93 poeng og nr. 6.


Champagne nr. 5: Legras St. Vincent 1996




Servert litt for varm, fruktig, energisk, uforløst og litt uelegant. Sitroner og solbær, bør lagres. 1996 ? Brioche, Bl. de Blancs ? Dyrepels, snev av sopp og surt friskt munnbitt. En veldig karakterfull champagne, til denne prisen et veldig godt kjøp. 95 poeng og nr. 4.


St. Vincent er noe av det aller beste som lages overhodet på chardonnaydruen i Champagne. Dosagen er på bare tre. Dette var en cuvée de begynte å lage i 1964. Siden er den blitt laget i 1969, 71, 73, 76, 81, 83, 88 og 90 før altså 96 som nå er i salg. Siden har de også laget 2000 og vil trolig også lage en i årgang 2007.

Selv om lageret av skikkelig gammel vin er veldig lite så har selskapet en politikk om å la cuvéene ligge lenge før de selges. Med den enorme syren vinene har bør de helst få litt tid før de selges er mottoet. Så i dag selges årgang 1990 og 1996 av St. Vincent. Tidligere ble 70 prosent av produksjonen solgt i Frankrike, i dag går 70 prosent til eksport, storts ett bare til europeiske markeder. Så langt har rundt 10.000 flasker de siste to-tre årene gått til Norge.

33904 Legras Cuvée Saint Vincent Blanc de Blancs Brut 1996

R&L Legras, Champagne, Frankrike. 648,39 kroner. 1038,70 kroner (magnum med varenummer 43431). Vanlige 0,75-literflasker med varenummer 33904 til 401,30 kroner. 95 poeng. Red& White

Dessverre har prisen gått litt opp fra den gang den ble lansert i Norge. Likevel: Fantastisk champagne fra fantastisk årgang. Laget av svært gamle chardonnay-vinstokker i Grand Cru Chouilly. Denne vinen blir bedre for hver gang vi smaker den. Nydelige aromaer av sitrus, eple, gjær, sjø og kalk. Intens og konsentrert, med syrerik og tørr smak. Flott, lang og jordsmonnspreget ettersmak. Magnumflaskene er tomme akkurat nå, men nye kommer inn om en ukes tid, altså akkurat for sent til 17. mai-feiringen. Finnes riktignok på enkelte utsalg. Den vanlige flasken finnes i gode antall på svært mange butikker i Oslo og i Bærum samt i Trømsø. Drikkes fra nå til 2016. TM

Champagne nr. 6: Salon 1985




Nedfallsfrukt, høstepler, utviklet og deilig moden. Helt på kanten, optimal nå, mørkere frukt, gylden. En fantastisk energi og indre kraft. Bittesmå bobler, appelsinskall, nøtter, kompleks og en perfekt champagne. Den eldste champagnen i rekken ? (det var det ikke !) Sjelden man drikker en slik champagne. 97 poeng og CHAMPAGNE OF THE YEAR 2012 ! Tatt med av Kim.



Champagne nr. 7:  Bruno Paillard NPU 1996

 

 

 



"Lys farge, en fantastisk energisk champagne med vitalitet, ungdom og friskhet. 1996 ? Lanson ? Gjærtoner, citrus, smal og uforløst. Bør lagres. Klassisk og stram champagne og flere var på Blanc de Blancs. En veldig karakterfull champis som har en litt undermoden og grønn karakter. Noe bitter og skråstilt ettersmak. Nedfallsepler. Oh så godt ! Men man må like denne stilen. Ikke alle gjør det. 93,5 poeng i gjennomsnitt. Og den ble nr. 5 av 7. Et utrolig høyt nivå på denne smakingen "





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar