Vinmøte Øyvind 7. november 2024
Vinklubben ble stiftet i Oslo 1988. 8 rhoner. Medlem i Norges Vinklubbers Forbund.
mandag 14. juli 2025
Champagne Josselin
Bollinger Grande Annè 2002
Vinmøte Øistein 3. april 2025
onsdag 18. juni 2025
White Wine of the Year 2025
Nevlunghavn 23. mai 2025
Morgen Long Hills X Omni Vineyard Chardonnay 2022
Ung vin med grønnskjær og klart yngst i flokken. Anonym nese i en kjølig og disiplinert stil. God balanse med mye citrus og lime. Frisk syre med steinete fine nyanser. Thight, fremstår litt enkel i dette selskapet. Åpner seg i glasset , men mangler litt frukt ? Bør fortsatt lagres. Kr. 1 635,- fortsatt på bl.a. VP Aker Brygge. Medtatt av Kim. 92 poeng
Hør intervju med Seth Morgenlong på podcast Vinforum; https://open.spotify.com/episode/4myWgPr3uA6zyaFXtkKyC4
Meursault 1cru Perrières 2017, Domaine Heitz-Lochardet
Også denne med litt grønnskjær i en kjølig stil. Men med en mer utviklet aroma på nesa. Høy konsentrasjon fra en god vinmark. Lime med bitter finish. Kan fremdeles lagres. Reduktiv start, men utvikler stor kompleksitet i glasset. 2ndre vinen til Knut. 94 poeng.
Corton Charlemagne 2000, Louis Jadot
Gylden eldet hvit burgund med lett oksidasjonspreg og bruised apples. Touch av ananas/ hermetikkjuice og kongen av Danmark. Briljant farge, elegant og pent balansert. Ikke en helt optimal flaske. Mangler endel fruktkonsentrasjon. Epleskrotten blir ikke borte over tid i glasset. Medtatt av Are. 91 poeng.
Montrachet 2008, Lucien LeMoine
Matt briljant med en tydelig og fet frukt. Rik og juicy med innslag av moden aprikos, honning og marmelade. Høy konsentrasjon, breial og snev av botrytis. Men samtidig et eldet gammelt preg. Stor munnfølelse og mye energi. Medtatt av Roar. 95 poeng
Meursault Les Rougeots 2002, J.F. Coche Dury
Et friskt spearmintslør av eik på nesa. Ganske typisk for produsenten. Noe sødmetouch, sylta lime med høy konsentrasjon. Citrus, ren i stilen med en flott balanse. Kraftfull energi med et godt steinete jordsmonnspreg. Grand Cru stil med en laaang ettersmak. En strålende vin. WHITE WINE OF THE YEAR 2025 ! Medtatt av Jon. 96 poeng.
Puligny Montrachet Clavoillon 2010, Domaine Leflaive
Tydelig oksidasjonspreg. Selv om noen mente denne ble bedre. 1ste vinen til Knut. NR
Batard Montrachet 2006, Etienne Sauzet
Rik Grand Cru sentralburgund fra en mye oksidert årgang og produsent. Overraskende flott vin, fabelaktig konsentrasjon og en stor vin. Xtra vin fra Roar. 94 poeng
mandag 2. juni 2025
Red Wine of the Year 2025
Stavern 24. mai 2025
Chateau Figeac 1985, St. Emilion
Utviklet tawny farge mot Cola. Sniff av kork og kjeller. Lyse bær, moden merlot med fioler og pent fatbruk. Snill vin, typisk for årgangen. Parfymert og lett munnfølelse. Behagelig og elegant. 94 poeng. Medtatt av Are.
Vi har hatt denne noen ganger tidligere i vinklubben. Bl.a i vimøte hos Jon i april 2014 og Are tok den med på GF i 2014:
Chateau Figeac 1985, St. Emilion
Myk, bretty, løs og lys frukt. Myk, sliten og varm. Endimensjonal, paprika, utvikler kork og mer brettomyces i glasset. Snev av råttent stillestående myrvann. Ikke vurdert og retur til Vinmonopolet.
Denne har prestert bra tidligere:
GF 2014; Rød med vandig kant. Colafarge. Klassisk med bra struktur. Led nok endel under av at det var pop`n pour. 94 poeng. Medtatt av Are.
Vinmøte Roar 22.9.11: Oversjøisk burgund i nesa mente Kim ! Jeg gjettet både på Felton Road og tysk spâtburgunder ! Men flere var på østside i Bordeaux. Bjørnebær, tobakk, 5-spice, en utrolig spennende vin. Sømløs og flott. Nå helt uten tanniner og vinen drikker usedvanlig godt. Viser at Figeac fremdeles er en spesiell vin i denne klubben ! Kjøpt på spesialslippet Vika november ifjor ? 96 poeng.
Chateau Lafite Rothschild 1996, Pauillac
Mørkere vin med et tydelig innslag av solbær, krekling og Cabernet Sauvignon (83%). 1995 ? Kompakt og solid, bør fortsatt lagres. Ikke så elegant lafittish med en mineralsk sursøt finish. Litt rar duft med cidertoner (Øistein). En frisk og elegant vin med laang ettersmak. Den første årgangen for Lafite med "anti-fraud" merket flaske. 93 poeng. Medtatt av Jon.
Hermitage "La Chapelle" 1990, Jaboulet
Ruby med vandig kant, ikke alle var i Rhone, men alle kom dit etterhvert. Utviklet sur-søt flaske med litt mye krekling på den syrlige siden. Syltet frukt, usikker på fortsatt lagring. Tror det finnes bedre flasker av denne. Mangler litt god balanse. Skal være en av beste Chapelle`ne ved siden av 1961 og 1978. 94 poeng. Kims flaske.
Chateau Cos d`Estournel 1989, St. Estephe
En rik og frempå rød bordeaux med en litt typisk grønn 1989 touch. (en veldig varm sommer modnet druene for raskt og tanninene ble ikke fullt modne) Tørker litt i finish, men en solid semi-moden vin. Dypt fatkrydret, viser godt slottets rike vinstil. Jeg gjettet 1990. 95 poeng. Medtatt av Knut
Chateau Cheval Blanc 1989, St. Emilion
Floral og lekker nese med innslag av merlot. Jeg gjettet 1990 Chateau Margaux. Gode integrerte tanniner, smooth og pent eika. Kledelig kjellerpreg på nesa. Også her litt grønn stilk, men det gjør vinen friskere. 95 poeng. Roars vin
Chateau Cheval Blanc 1989, St. Emilion
Øivinds 1ste bidrag. Blodkork deluxe.
Chateau Leoville Lascases 1982, St. Julien
Utviklet med vandig kant. Elegant moden frukt som viser at Lascases trenger 40 år horisontalt. Tørrer litt på finish. Mer mot kirsebær/bjørnebær enn solbær. Sursøt og litt Rhone-aktig. Parker ga den 100 poeng tvert i sin tid. 94 poeng. Medtatt av Øistein
Chateau Montrose 1990, St. Estephe
Utviklet vin, uklar med brett, gjødsel og kumøkk. Jeg var rask på Montrose 1990. En av de beste røde viner Are har smakt og ga den 98 poeng ! Innslag av liljekonvall, sommerblomster, sigar og dypt eksotisk. Rik og elegant, samtidig dyp med en intens konsentrasjon. Lang smeltende ettersmak og igjen en fabelaktig flaske Montrose 1990 ! RED WINE OF THE YEAR 2025 ! 96 poeng. 2ndre vinen til Øivind !
Fra GF 2019:
Chateau Montrose 1990, St. Estephe
Eksotisk og dyp nese. Litt brettanomyces, men mer ren rødbærsfrukt enn 1989. Lag-på-lag-vin, krydrede liljer, jordlig, går av seg hesteparfymen etterhvert. Ren og fin flaske etter 1 time, litt uenighet om stall/brett, men alle var enig at det var en fantastisk vin. Alle tok denne som en St. Estephe unntagen Knut. Are og Øistein ga den 98 poeng. 97 poeng.
tirsdag 27. mai 2025
Champagne of the Year 2025
Stavern 23.5.25
Charles Heidsieck Millesimè "La Collection Crayères" 1990
Tydelig eldet lett kobberfarget champagne med innslag av autolyse, brioche og hardt brent kaffe. Kremet i munnen med treverk og karamell. En klassisk aroma på nesen. Mister litt fizziness og friskhet over tid i glasset. Gogget i 2021. 800 flasker. 65% PN/35% C. 96 poeng. Knuts bidrag.
Champagne Krug 2000
Yngre stilfull champis med citrus, appelsinskall og lime. Safran, lettbrent lys kaffe og sniff av møbelpolish. Burgundersk dyr ny eik, klassisk stil med frisk zest av appelsin. Karamell og en innsmigrende delikat champagne. Kan nok fortsatt lagres. Flere trodde dette var en DP. 95 poeng. Medtatt av Øyvind.
Champagne Salon 1996
En stram og rettlinjet klassisk Salon. Bra snert i syra og en typisk Bl.d.bl. 96 stil. I munnen litt krevende med bitter finish. Mangler endel fruktsødme og dybde i frukten som den vel har hatt tidligere. Kan fortsatt lagres, men denne flasken vil nok ikke bli bedre. 93 poeng. Medtatt av Jon.
Salon 96 på GF i 2020 (Kim):
Transparent syrlig og ungdommelig. Smal og lite utviklet. Bør lagres. Kompleks munnfølelse med whiff av myrvann og citrus. Tørr i stilen, stram, delikat og veldig forfriskende. Medtatt av Kim. 93 poeng
Fleur de Passion 2008, Diebolt-Vallois
Lys farge med en anonym sky nese. Bitter og stram, steinete med innslag aprikos. Bør fortsatt lagres, slank og lekker, men mangler kompleksitet og elde. Non malo i stilen med mye citrus. Kr. 3 775,-. Fremdeles tilgjengelig på VP. 93 poeng. Kims bidrag.
Krug 1990
Gylden farge med innslag av honning og marsipan. Eldre champis med mye aroma og faktisk litt skrinn i frukten med 88 syre. Mager, ikke typisk Krug, men har dog klassisk dyr vanilje og eik på nesa. Elegant og kompleks med innslag av appelsinskall og mandarin. 95 poeng. Medtatt av Øistein
GF i 2019;
Krug 1990
Gylden og moden med snev av appelsinskall og bitt av citrus. Sursøt snert, spenstig i munnen, frisk med deilige små bobler. Syltet tørket frukt, ingefær, stålstreng linje samtidig utholdelig spicy og sexy. Korrekt bitterhet, full gass her, har et superdrag i finish du sjelden opplever. Hvorfor ikke 100 ?
99 poeng !
Øistein serverte denne i sitt vinmøte oktober 2013;
Krug 1990
Blanc des Millenaires 1985, Charles Heidsieck
Gylden farge med bittert og kledelig appelsinskall. En kraftplugg av en champagne ! Høy konsentrasjon, innslag av aprikos og honning. En stor vin med mye karakter. Mister litt mousse, men kommer seg igjen ved påfyll. 96 poeng. CHAMPAGNE OF THE YEAR 2025 ! Medtatt av Are.
Denne champagnen ble også Champagne of the Year både i 2013 og 2016 !
Champagne Blanc des Millenaires Brut 1985, Charles Heidsieck
Dom Perignon 1996
Kompleks semimoden champagne med mye energi. På nesa tydelig brioche med en rik dosage. Litt vanskelig finish i munnen. Finner ikke så mye kaffe. Litt skuffende vs. tidligere flasker. 94 poeng. Medtatt av Roar.
søndag 13. april 2025
Meursault 1998 & 2011
Vinmøte Øistein 3. april 2025
Meursault 1cru Porusot 2011, Domaine Roulot
Meursault 1cru La Pièce Sous le Bois 1998, Robert Ampeau
Honningfarget vin med moderat syre. Snev av TCA som whiffer av. Men den har et kjellerpreg som skjemmer litt. Sopp, botrytis, kandisert stein og noe urent. Fremdeles på VP kr. 1 349,- ! 89 poeng
lørdag 12. april 2025
Cote Rotie La Mouline 1998
Vinmøte Øistein 3. april 2025
Volnay Les Mitans 2002, Domaine de Montille
Mørk med transparent kant. Lett og fragrant Volnay stil med toner av jordbær og rustikk jord. Elegant og clean på nesa, mangler litt konsentrasjon og tørrer litt på finish. Stilen på Montille før 2010 er ganske krevende. 92 poeng
Kim serverte denne i vinmøte august 2014:
Volnay Les Mitans 2002, Domaine de Montille
Utviklet og helt åpen i nese og struktur. Eksotisk og forførende med et sjarmerende fatbruk. Nesten oversjøisk fatbruk i stilen og mangler strukturen til en god klassisk burgund. Men deilig å drikke nå. Usikker på om denne blir bedre ved lagring. 90-92 poeng.
Les Mitans is a 3.98-hectare Premier Cru climat in Volnay. The vineyard downhill, just to the southeast of the Autun Road (RN73) between Premiers Crus Les Brouillards and En L’Ormeau. “Mitans” means “between”. The vineyard is mostly clay-limestone, very stony, and enjoys an elevation of 250-260 meters and an exposition of east, southeast
Chateau Beaucastel 1996, Chateau Neuf du Pape
Lysere farge mot garnet. Hestemøkk, 5-spice, brett på nesa. Enorm nese 98 poeng. Rik, transparent, delikat og burgundersk. Moderat smak med medium konsentrasjon, nesa er best. Men en veldig innsmigrende vin. 93 poeng
Clos de Lambray Grand Cru 1999, Morey St. Denis
Lettere vin i en chambolle-aktig stil. Klassisk med et frisk bitt av kirsebær og bladverk. Rustikke skogsbær, bra struktur, men vil nok ikke bli bedre med lagring. LVMH kjøpte eiendommen og vinmarken for over 1 milliard kroner i 2014 ! 92 poeng.
Cote Rotie Le Mouline 1998, Guigal
Tydelig syrah på nesa, klar og solid vin. Syrlig og perfekt balansert. Endel fat og superelegant eika vin. Ekslusiv munnfølelse, super smooth i munnen, En fabelaktig årgang. Stor vin. 95 poeng.
onsdag 9. april 2025
Det nye Spania
Vinmøte Øistein 3. april 2025
Since its origin, the main purpose of Compañia de Vinos Telmo Rodriguez is the use only of native varieties from original areas. This philosophy contrasts with the boom of the implantation of foreign varieties, practically throughout the Spanish vineyard. Another of the initiatives to which the project wants to pay special attention, also from its origins, is the recovery of forgotten vineyards.
Matallana is composed of Tinto Fino (mass selection of the best vineyards in Ribera), Navarro, Valenciano, Albillo and other indigenous grape varietals. It goes through fermentation in oak vats and tanks, with native yeasts and is aged for 14 months in French oak barrels.
96 Points Wine Advocate
There is a change in the 2020 Matallana, as they have included Jean-Guillaume Prats (ex-Cos d'Estournel, ex-Lafite...) in the Ribera del Duero project, and the wine is going to be sold for the first time with this vintage through the négociant system of La Place de Bordeaux. The grapes from the five villages (mentioned but then crossed out on the label) were picked between the sixth and 18th of October and fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. The wine matured in French oak barrels for 14 months. This is a little riper than the 2019 I tasted next to it, despite both being 14.5% alcohol (at least on the label). It follows the path of seriousness and austerity of the last few vintages and has a very calcareous mouthfeel with chalky tannins that lift up the finish. 19,624 bottles produced. It was bottled in May 2022.
95 Points Decanter
The best Matallana I have ever tasted, developing the best and most elusive quality in top Ribera: tightly grained finesse. Delicate aromas, with blackberry fruit and spicy notes from the oak that are enhancing the fruit. Dense but not overpowering in palate, silky, poised, tight but gentle. Toffee and blueberries in aftertaste, still a bit close. The wine needs some years to open up. Very good ribera, with a distinctive character.
95 Points James Suckling
A very elegant and complex red with super fine tannins that show a chalky and subtle white pepper character. Medium body. Fine integrated tannins which are creamy. Yet they are chewy and very typical for the region. So attractive now but this is built to age beautifully. A very refined wine for Ribera del Duero. Drinkable now, but better in three or four years.
94 Points The Wine Independent
The 2020 Matallana is blended from Tinto Fino, Navarro, Valenciano, and Albillo, among other varieties. Medium to deep garnet-purple in color, it charges out of the glass with exuberant scents of baked black plums, black cherry compote, and dried mulberries with hints of dried Provence herbs, unsmoked cigars, and crushed rocks. The full-bodied palate is packed with savory-laced black fruits supported by chewy tannins and just enough freshness, finishing long and earthy.
tirsdag 18. mars 2025
Grosses Gewâchs
Vinmøte Are 12. mars 2025
Champagne Blanc de Noirs Xtra Brut 2019, Julien Prelat
Moden med rask mousse, tydelig røde bær, virker eldre og flater litt ut i munnen. Bra energi, rik og fet i stilen. Endel eik. Gogget mars 2024. 4g/l dosage. Kr. 830,- på VP. 91 poeng
Champagne Grand Cru Blanc de Blancs 2015, Bonnaire
Lineær, presis med innslag av grapefrukt i finish. En god aperitif, stram, citrus i en slank stil. Kan fortsatt lagres. Mangler litt fruktbredde. Gogget januar 2023, 2,5g/l dosage. Kr. 675,- på VP. 89 poeng
Champagne Les Chêtillons 2004, Pierre Peters
Gul moden champagne, tydelig autolyse med en god balanse. Champignon, chablis med bobler. Frisk, karakterfull med en saltaktig finish. Bør nok drikkes nå. 93 poeng.
Fra Botti.no
Merk at Grosses Gewächs kun brukes på de tørre vinene, mens viner merket Grosse Lage kan være viner fra de beste vinmarkene men med mer restsødme. Også betegnelsene fra Pradikat-systemet kan brukes sammen med viner merket Grosse lage.
I tillegg er det i Rheingau tillatt på grunn av historiske årsaker å bruke betegnelsen Erstes Gewächs på viner fra de beste vinmarkene. Dog er det en trend at flere produsenter også i Rheingau går over til bruken av Grosses Gewächs på de tørre vinene.
Riesling Grossess Gewâchs Heerkretz 2011, Wagner Stempel
Litt heady aroma med whiff av botrytis. Petroleum, noe tropisk frukt med safran og Alsace toner. Noe uelegant og tung. Endel stofflighet med tanninslør. Kan lagres. 88-90 poeng. 22 årgangen VP kr. 580,-
Riesling Grosses Lage Kirchenstûck 2012, von Buhl
Rik nese med små urenheter, petroleum med blå frukt. Også denne litt heady med sødmetouch. Utvikler seg litt i glasset og en meget god riesling. 92-93 poeng
Riesling Grosses Gewâchs Morstein 2011, Wittmann
Rik stil, strågul, sødmefull munn med moden aprikos. Samtidig litt grønn kledelig steinfrukt. Ett hakk opp fra de andre i rekka. Ikke så lett å få tak i disse lenger. 93-94 poeng.
onsdag 5. mars 2025
Barolo 2001 & 2004
Generalforsamling Vinklubben 6.juni 2023
Fruktig og dyp med overraskende my eik i nese og munn. Jordbær, elegant og genuin. Kirsebærstein og Are var rask på Serralunga. Tøff struktur og vinen kan fortsatt lagres. 92 poeng
mandag 3. mars 2025
White Wine of the Year 2023
Generalforsamling Vinklubben 9. juni 2023
Montrachet Grand Cru 2010, Domaine Bouchard Père & Fils
Grønnskjær, rik vin med innslag av allehånde. Stram og presis, trenger ytterligere lagring. Litt hard steinfrukt nå, mye å gå på. Lirker av seg litt karamell, citrus og blomstereng. Umoden ferskenstein, noe smør, men idag en kompakt vin så prøv igjen om 5 år. Øivind likte denne spesielt godt. 93-96 poeng
Batard Montrachet Grand Cru 2005, Domaine Blain-Gagnard
Gylden utviklet vin med innslag av kanel og sjøbris. Bra konsentrasjon, litt tung på labben mht. alkohol. Varm stil, slanker seg i glasset. Tutti-frutti, litt eik, mais og en lekker stor vin i munnen. Vellykket for årgangen som er risky. 92-94 poeng.
Meursault Les Rougeots 1997, Domaine Coche Dury
Gul og eldre vin. Rik og konsentrert i en heftig stil. Krydret med innslag av svidd gummi og popcorn. Urteaktig kompleks og flere var på Leflaive. Viser noe elde i glasset, syra flater litt ut. Roar likte denne spesielt godt. 93-96 poeng.
Meursault 2009, Domaine Coche Dury
Strågul og gylden i en eldre stil. Mye citrus med innslag av gule umodne plommer. Noe sjø og stor uenighet om dette var premox. Jeg mente den tørret for mye og hadde mistet endel frukt og lengde. Men et vanskelig varmt år for hvit burgund. 91-95 poeng.
Puligny Montrachet Les Pucelles 2010, Vincent Girardin
Stram mineralitet som de andre i rekka manglet. Lettere i anslaget, mye citrus og bra stem. En superelegant vin med lang ettersmak. Ved påfyll i glasset en nesten heftig US Chardonnay med smørtoner og spearmint. Are likte denne spesielt godt. 92-96 poeng. WHITE WINE OF THE YEAR 2023 ! Medtatt av Knut.
søndag 2. mars 2025
Chateu Latour, Margaux & Mouton Rothschild
Vinmøte Jon 6. februar 2025
Rivesaltes 1955 Vin doux Naturel, Riveyrac
Mørk cognac farge, salte nøtter, marsipan, en rik oloroso/sherry aktig stil, kanskje mer morsom enn god, endel oksidasjon, tørket frukt og en vanskelig syre/sødme kombinasjon. Men vi var ganske entusiastiske. 92 poeng
Chateau Mouton Rothschild 1978, Pauillac
Pen nese med moderat intensitet. Noe brett, mild eldre bordeaux, lett syrlig og har mistet frukttrøkket. Sval rolig finish og faller litt i glasset. Jeg gjettet 1990 så god energi fremdeles. 91-92 poeng.
Chateau Latour 2001, Pauillac
Mørkere fruktbilde og aroma enn forrige vin. Tydelig solid Cabernet Sauvignon fra vestside. Flere var i St. Julien og det får vel årgangen ta skylden for ! Litt hul og tom finish, sjokolade og sedertre på nesa. En god vin fra en ikke all verdens årgang for rød bordeaux. 93 poeng.
Chateau Mouton Rothschild 1998, Pauillac
Litt sky og sjenert på nesa. Elegant mokka med moderat intensitet. Tørket frukt, pen nese med innslag av sedertre og fioler. Mere elegant enn kraftfull. 91-92 poeng
Chateau Margaux 1997, Margaux
Lett og elegant med snev av undermoden grønn stilk. De fleste var i Margaux. Røyktoner, paprika, fragrant med endel eik. Overraskende enkel vin, men elegant. 89 poeng
Chateau Margaux 1978, Margaux
Korket. NR
torsdag 27. februar 2025
5 Grand Cru Rød Burgund
Vinmøte Jon 6. februar 2025
Echezeaux Grand Cru 2010, Domaine d`Eugenie
Benchmark burgund, kjølig og spicy. Mørk farge med svartkirsebær. Grov tekstur med en litt vanskelig finish. Sous bois, god energi, en intens og meget god rød burgund. Men mangler de finere nyansene. 92-93 poeng
Chambertin Clos de Beze Grand Cru 2007, Dominique Laurent
Kork. NR
Echezeaux Grand Cru 2010, Phillippe Pacalet
Lys transparent, delikat og skjør. Moste jordbær, fragrant, kjølig, mineralsk og elegant. Klokkeren med en spicy bitter finish. Best de første 10 min. Men en fantastisk deilig sensuell vin. 2021 årgangen på VP til kr. 4 250,- ! 92-96 poeng
From finewineexperience.com;
Pacalet is originally from Beaujolais and along with his uncle, Marcel Lapierre, has been a champion for natural wine. His wines represent some of the finest examples of the benefits of this style of winemaking. For many years Pacalet managed Prieuré-Roch before making wine under his own label beginning in 2001. Pacalet doesn’t own any vineyards instead he rents land and makes the wine in a facility he purchased from the De Montille family that’s located in Beaune.
Philippe is passionate about and studied organic winemaking, so the farmers he works with farm organically and sustainably.
There are many interesting personalities out there in the wine-making sector, and Philippe Pacalet is definitely one of them. Born in Beaujolais, he was greatly influenced by his uncle Marcel Lapierre, a leading figure in making natural wines in Beaujolais. Pacalet have also spent 10 years in Domaine Prieuré Roch, taking the role as an estate manager. If this doesn’t sound impressive enough, he has also been making wines in Château Rayas, and Domaine Leroy. This is the man who turned away the invitation from Domaine de la Romanée-Conti, as he wanted to start something of his own. His winemaking journeys and experiences are all written in his wines: minimal intervention, great purity and terroir reflective. These are wines that gained a climbing attention since they were made, especially in recent years.
Philippe Pacalet’s philosophy is to let each terroir speak for itself. He rents selected plots in various parts of Côte-d'Or. All grapes are harvested and fermented in whole bunches, with natural yeasts on the grape skin driving the fermentation. Wines are fermented in wooden vats, with pigéage for a gentle extraction, and then aged with a low portion of new oak (usually below 25%), so to preserve the fruit/ floral characters which are extremely delicate. All wines are bottled without any fining or filtration. As the dead yeast cells are not removed from the finished wine, they gradually break down and becomes part of the wine, adding body, concentration and a round mouthfeel on palate. Even the bottling process is done by hand, as opposed to a mechanized production line. Those who have tried his wines will know these are wines of authenticity. They blossom like summer flowers in your glass, and leave a clear, pure impression on your tastebuds.
Delicious in their youth, Philippe Pacalet’s wines are amazingly approachable, even with their newer vintages. The wines just simply show well in relation to other producers at similar vintages. The wine that excites me from Pacalet, is their very limited quantities of Echezeaux Grand Cru they produce. They have highly aromatic qualities, with hints of exotic spices. It’s a combination of power and generosity.
Philippe Pacalet is a man of story, and a grand artist. His wines are pure juice given from mother nature. The immense effort of him and his team had accurately draw out the essence from each terroir, but this also meant his wines are hard to come by, as his wines are only made at a super small production (around 50,000 bottles per annum).
Clos de la Roche Grand Cru 2007, Olivier Bernstein
Lys moden kant, mye kraft og tørrer endel på finish. Lakris, dyp eika Grand Cru med snev av buljong og kjøttkraft på nesa. Kommet langt, sursøt med røyktoner. Litt sliten flaske. Har ikke drukket mye fra denne produsenten. 91-92 poeng
Corton Grand Cru 2010, Domaine Tollot-Beaut
Mørk kjerne i en ungdommelig stil. Friske bjørnebær, typisk Corton dvs. lite sjarm. Kjølig, solid og endel eika. Tørrer litt på finish, rustikk i en fast og syrlig stil. 93 poeng
mandag 17. februar 2025
Corton Charlemagne 1980, Bonneau du Martray
Vinmøte Jon 6. februar 2025
Cava Gramona Imperial Gran Reserva 2011
Høy modning med endel dosage, frisk og kompleks, alle var i Champagne ! Og den beste Cava smakt ? God balanse, mister endel mousse i glasset. 10% chardonnay, 40% Macabeo og 50% Xarel-lo. 91 poeng
Fra iGlasset:
Imperial Gran Reserva Brut har et mer fruktig uttrykk enn storebror Ill Lustros. Her har Xarel-lo (50%) og macabeo (40%) fått selskap av 10 % chardonnay som gir et friskt og livlig uttrykk som harmonerer godt med den lille sødmen. 60 måneder på bunnfallet gir tydelig kjekspreg med litt nøtter, men mindre tofee og karamell enn Ill Lustros. Dosage er 10 gram/l og Gramonas Liqueur d’expédition (vin- og sukkersirup som justerer sødmen) er noe helt spesielt. Den søte vinsirupen er laget i et solerasystem som startet for over hundre år siden da familien solgte vin til phylloxera-rammede franskmenn i Champagne.
Dom Ruinart Blanc de Blancs Brut 2002
Kompleks aristokratisk nese med innslag av DP kaffe med fin snert. Citrus, brioche med god modning. En deilig elegant klassisk champagne fra et godt år. Men Ruinart blir sjelden wow, dette er toppcuveen. 93 poeng. 2013 nå på VP kr. 2 880,-
Dom Perignon 1996
Snev av friskt og modent appelsinskall. En god flaske, men en liten kjellertone trekker ned. Ikke kaffe, god modning, men best de første 10 minutter i glasset. Endel flaskevariasjon og bør nok drikkes i 0,75. 91-95 poeng.
Fra en champagnesmaking STOCK 12.9.16;
Champagne Dom Perignon 1996 ; Pen, ren nese med en frisk og god munnfølelse. Jeg har opplevd mye variasjon tidligere og denne er en av de beste. Samtidig må årgangen være en av de beste Dom Perignon har laget. God intensitet med et kledelig bittert appelsinskall i finish. Strålende Dom ! 94 poeng
Corton Charlemagne 1980, Bonneau du Martray
Gylden farge med en ungdommelig snert. Medium konsentrasjon, noe eik, fremdeles fruktig med pen syre. Mineralsk steinfrukt, citrus og en eminent flaske. Knut likte spesielt denne godt. En ren og intakt gammel vin og faller ikke i glasset. Sjelden opplevelse med en så intakt eldre vin fra BdM. 93-95 poeng
Corton Charlemagne 2010, Bouchard Pere et Fils
Litt reduktiv på nesa, tydelig hvit burgund, mineralsk med innslag av spearmint og nye fat. Citrus, bra spenst, mye stein og grus. Men aromatisk mot Ramonet. 22 årgangen nå på VP kr. 2 291,-. 91-92 poeng.
Chablis Grand Cru Les Grenouilles 2008, Louis Michel & Fils
Godt moden utviklet gul Chablis. Korn og mais, rik, litt trå i munnen med bitter finish. Uenighet mht. videre lagring. 92-94 poeng.
Chablis Grand Cru Les Preuses 2010, Domaine William Fevre
Transparent og chassagneaktig, melon, litt undermoden, fruktig, minty og eika. Nyåpnet eske av gassbind og nådeløs mager i frukten. Batterisyre og ikke helt i balanse. 89 poeng
onsdag 12. februar 2025
21 Champagner på en mandag
BYO STOCK 27. januar 2025
1.
C+C Grand Cru Blanc de Blancs Extra brut, Suenen
Moderat oksidativ på nesa, frisk og med
god modning. Glassepler, steinfrukt, ung med kledelig bitterhet i finish med
smak av grapefrukt og slør av eik. Bør lagres. Base 2016. Gogget juni 2019.
Druer fra Cramant & Chouilly. Kr. 1 430,- på VP. (2020 base) 90 poeng
2. Terroirs Grand Cru Blanc de Blancs Extra
Brut, Agrapart
Syrlig, enklere frukt i munnen, moderat
dosage (5g/l). Ung og ivrig mousse som dør litt ut i glasset. Mye kropp, bra
snert, svakt kremet munnfølelse i kombi med høy syre. Gogget i juni 2024. Druer
fra Avize. Kr. 889,- på VP. 89 poeng.
3. Charles Ellner Seduction Brut, 2008
Moden frempå stil, melne epler med
medium konsentrasjon. Snev av gul frukt. Blir flat i glasset over tid.
Grovskåren og mangler litt finesse og eleganse. Jeg har ikke drukket noe fra
denne produsenten før. 70% chardonnay & 30% Pinot Noir. 8,7 g/l dosage. Kr.
799,- på VP. 87 poeng.
4. Abyss 2014 Brut Zero, Leclerc Briant
Lineær, stram og kjølig stil. Viser seg
betydelig bedre fram nå enn for 4 år siden. En solid champagne lagret 10/15mnd
på 60m dyp ved kysten av Bretagne. Steinet, mineralsk, kalktoner, men prisen er
blitt for høy (kjøpte for kr. 1 340,- i 2020 !) 33% chardonnay , 33% Pinot Noir &
33% Pinot Meunier. < 3g dosage. Kr. 2
390,- på VP. 90 poeng.
5.
Les
Beurys & Les Secs 2008 Brut, Rodez
Mere gylden i farge (selv om det var
dårlig lys ;) Rik og moden frukt, varm og giving i stilen med småbitter kledelig
PN finish. Rødlige bær og pen
mousse. Høstes fra to lieux dits i Ambonnay; Les Beury 95% og Les Secs 5%. 100%
Pinot Noir. Vinifisert i små eikefat og non malo. 90 poeng.
6. Les Chètillons Blanc de Blancs 2008
Brut, Pierre Peters
Snev av klor og badeball på nesa som
whiffer av. Oksidativ steinfrukt, bitter grapefrukt/ marmeladeskall og klassisk
epleskrott. Men har en liten unote på nesa som trekker ned. Les Chettillons fra
gode årganger skal være mega bra ! 86 poeng
7.
Jolivettes
Bouzy Grand Cru Blanc de Noirs Xtra Brut 2019, Nicolas Maillart
Litt
grov og rustikk i munnen med en bra grapefrukt snert i finish,. Ung og livlig,
mangler en del kompleksitet, bør lagres. En god årgang for champagne.100% Pinot
Noir. < 3/l dosage. Degorgert oktober 2023. Kr. 1 098,- på VP. 89 poeng
8. Ecueil Franc de Pied Premier Cru 2012,
Nicolas Maillart
En kompleks og karakterfull champagne.
Bra trøkk med en god konsentrasjon av rød frukt. Bitter hale med et godt
lagringspreg. Får nok litt hjelp av en
god årgang. 100% Pinot Noir. 0g/l dosage.
Degorgert oktober 2019. 92 poeng
Slank
og elegant i uttrykket. Lysere tone enn de andre og denne er varsomt og pent
vinifisert. Høy syre med relativt enkel frukt. Citrus, saltaktig og grapefrukt
i finish. Viser årgangens kvaliteter. 50% Pinot Noir - 50% Meunier. 3g/l dosage.
Degorgert juli 2022. Kr. 1499,- på VP. 90 poeng
10. Le Jardin de la Grosse Pierre 2015 Grand Cru Brut Nature, Benoit Lahaye
Litt
off på duft, Enkel og rett fram champagne, ubønnhørlig mager natur finish,
bitter, bra snert, men skraper nedpå metallet. Høy syre og årgangen mangler
frukt. 50% Pinot Noir - 50% Meunier. Degorgert februar 2020. 86 poeng
Valnøtt og brioche på nesa, klassisk 96 syre med hvit steinfrukt. Surt bitt med streng mineralitet og frukt. Helt nedpå nå og bør nok drikkes. Ingen kosevin. Frisk pris også; kr. 4 495,- . 91 poeng
Moderat fizz
og moden frukt på nesa. Kaffe og lynghonning og en rik dosage. Cuveeaktig med stor
og bred munnfølelse. En av de mest utviklede champisene i smakingen og bør nok drikkes.
90 poeng
Gylden
farge i en moden stil. Moderat fizz med en uren nese med innslag av linoleum og
våt kjeller. Lik tone som tidligere flasker. 2009 årgangen nå på VP til kr. 3 180,-.
86 poeng
Ivrig mousse, slank og elegant. Litt trang
i skjæret med relativt enkel frukt. Lagres ytterligere ? Vanskelig å vurdere.
88 poeng
Lys i frukten, en tydelig cuvee stil, rik
med toner av kaffe og hasselnøtter. Brioche, litt flat i frukten og mangler
litt spenst. 92 poeng
Gylden mot oransje. Snev av brett og ox.
Ikke en optimal flaske. 85 poeng
Rik og kompleks stil. Yppig og frisk
energi. Superb balanse med bitter finish av citrusskall og brioche. Vanskelig å
vurdere ung Cristal og den trenger ytterligere lagring. 93 poeng
Kork. NR
Lekker lakserosa farge. Moderat på nesa, men en pen ikke for bitter finish. En del alkohol og tåler ytterligere lagring. 91 poeng
20. Xtra Brut Rosè Celebris 2008, Gosset
Lys og lett elegant i munnen. Stram i
stilen , litt hard kant og bør lagres. Enkel frukt og fremstår nå litt
uharmonisk. 87 poeng.
Bruspulver, utvikler kork i glasset. NR