torsdag 23. mars 2017

4 Chardonnay


Vinmøte Are 16.3.2017




Puligny Montrachet Folatieres 2010, Vincent Girardin
Allerede en fremoverlent og drikkemoden Puligny med syrlig melon på den elegante siden. Perfekt nå og i fullstendig balanse. 2010 kan være litt "heady" med alkohol, men denne var superb. Vincent lager betydelig bedre hvite viner enn røde !  92-93 poeng





Chassagne Montrachet Abbay de Morgeot 2014, D. Berthelemot
Litt mye svovel med fyrstikkeske og bitter finish. Lufter av seg endel og blir bedre i glasset. Ukjent produsent for klubben. 1cru vinmarken Morgeot er på hele 54 hektar og består av 19 oppdelte parseller. Vinmarken rundt det gamle klosteret "Abbaye" ligger på et flatere område som flere mener passer bedre for Pinot Noir.  89-90 poeng






Meursault Genevrières Premier Cru 2014, D. Bouchard Père & Fils
Minty, kaffe, smør, popcorn, fat, bål og brent trevirke. Mangler endel spenst og grenser til "flabby". Men en rik, ung og balansert vin. 91 poeng




Friuli Colli Orientali Chardonnay Sol 2015, Ronco del Gnemiz
Svidd popcorn, røykbål og fet i munnen. Klassisk hvit burgund for de fleste, kanskje litt mye smørtoner. Det ble liksom litt for mye av det gode ! Rik vin, mangler endel pene og fine nyanser, men vinen er tydelig og vil nok lure de fleste. Med temperatur vel mye aroma. Men en spennende vin laget for å imponere ! 91 poeng

Owned and managed by Serena Palazzolo and her sons, Ronco del Gnemiz has been one of Friuli Venezia-Giulia’s leading wineries for more than a decade. The Palazzolo family bought the estate back in the 1960’s, and Serena took over from her father in the early nineties when she returned home after college graduation. Her management of the winery has enabled it to reach new heights in terms of uncompromising quality, natural viticulture and most notably, aging potential. The wines are outstandingly ageworthy, with whites which are still beautifully balanced after ten years; a quality which Serena and her partner and fellow winemaker Christian Patat attribute to their deep-rooted respect for the terroir, preservation and improvement.   

The 10 hectare winery lays on the hill of Rosazzo. Despite the vineyards’ south-facing exposure which should make them extremely hot in the summer, the heat is tempered by sea breezes and the vineyards are sheltered by the Alps. Friuli does not always have a gentle climate and often suffers harsh winters in comparison to the good summers, and has also endured its fair share of freak, heavy rainstorms, for which the Northwestern region is renowned. If it weren’t for the good North winds known as ‘Bora’ which dry out the land, it would be impossible to manage the drenched vineyards.  Ronco del Gnemiz is lucky to have vineyards based on Friuli’s prized sandstone soil ‘Ponca’ which comprises many layers of soil built up over millions of years making it rich in minerals and microelements which give the wine a highly distinctive character. 

Ronco del Gnemiz wines are characterised by bright acidity in the whites, with a very careful use of oak, while the reds adopt a classic Bordeaux style and austere tannins. All wines are made with fully mature grapes which are never overripe, and subsequently the rich fruit is the focus for both reds and whites. It is the purity, length and display of true varietal style which places Serena’s wines among the gems of the region, and make them a testament to her commitment and passion. 




Champagne Guiborat

Vinmøte Are 16.3.2017




Champagne Fleury Blanc de Noirs Brut Nature
Grovskåren og tydelig Pinot med rødskjær. Vassen ettersmak og mangler konsentrasjon, spenst, renhet og presisjon. Men druen tok vi ! 84 poeng




                                                   

Champagne Guiborat Grand Cru Blanc de Blancs Xtra Brut 2009
Gogget i april 2015. Vitaplex, Sana-Sol, intens nese, god konsentrasjon og mer karakter enn den forrige champagnen. Overraskende "pleasant" og lettdrikkelig for en ung champagne. Viser noe av 2009 årgangens bløte stil ? 89-90 poeng.


Champagne. Landsbyen Cramant i Côte de Blancs er et chardonnay-mekka i Champagne. Foto: Hampus Lundgren
Cramant

tirsdag 21. mars 2017

3 x Fûrst

Vinmøte Are 16.3.2017




Riesling Centgrafenberg GG 2014, Fûrst
Gulgrønn mot lett gylden. Noe sødme på nesa, streif av alkohol, stor og kraftig riesling i munnen. Steinfrukt, litt tung i sessen og mangler endel friskhet. Altfor høy pris. 84 poeng

Dn.no : Dufter av blomster, våt stein og sitrus. Floral og kjølig, fast frukt på smak med en lekker syrestruktur. Balanserte og fyldige tørrstoffer i finish. Flott riesling fra Franken.   BDK.    Pris: 414,50  92 poeng





Riesling Centgrafenberg GG 2013, Fûrst
Moden rabarbra (finnes det ?), kompleks og viser årgangens markerte syre. Men her passet det veldig godt. Den beste årgangen av de tre. 89 poeng



Riesling Centgrafenberg GG 2012, Fûrst
Gulgrønn og flatere munnfølelse. Viste noe mindre modning med vegetalt tilsnitt. Stikkende syre. 86 poeng.






Riesling Trocken Kiedrich Grâfenberg 2007, Robert Weil
Erstes Gewâchs. Gylden, snev av petro, moden riesling med en god balanse mellom syre og sødme. Raffinert krydderbunn, streng av solmoden frukt. Holder seg fremdeles fantatstisk godt. Og den kan kjøpes på Vinmonopolet ! De siste årganger er ikke så bra som dette. 93 poeng.

Are har servert denne tidligere:

Riesling Trocken Kiedrich Grâfenberg 2007, Weingut Robert Weil

Tydelig riesling med mye skifer og petroleum. Flere var i Alsace (Leon Beyer), men denne er frisk, mineralsk og syrestreng. Øyvind var i Østerrike. Aromatisk, bitter og litt vanskelig i munnen. Slankere etterhvert, en topp riesling. Riesling stopper på 95 poeng mener Øistein. Moden gul steinfrukter, aprikos, floral, fint kjølig urtepreg, limeblader, kafir, kompleks nese med god dybde og fint aromaspenn. Rik og fyldig i munnen, fokusert, balansert, fokusert og presis i munnen, konsentrert, med god friskhet, lang ettersmak av gule modne steinfrukter,urter og krydder  93 poeng.

GF 2013: Riesling Kiedrich Grafenberg 2007, Weingut Robert Weil

Are hadde med seg en Chevalier Montrachet 2005 fra Leflaive, men den var premox. Så da ble det en overraskende god erstatningsvin. Tydelig riesling på nese og en deilig og åpen frukt. Skifer og mineralitet, jasmin med snev av parfyme og "horehus". Alle var ikke på riesling. Fyldig og rik munnfølelse, varme skifertoner. Elegant og en veldig god vin. Viser årgangens kvaliteter. 94 poeng

Are
Utseende: Klar, middels dyp, gulgrønn, fargevaløren indikerer utvikling. Nesa: God intensitet, kjølig fokusert moden frukt med begynnende utvikling, aromaer av gule steinfrukter, floral, jasmin,  grønt urtepreg, krydret, lime, sitron, syltet lime og jordsmonnspreget; steinmineraler; skifer, kompleks og tiltalende nese med moden sunn frukt med begynnende utvikling, fine overtoner og nyanser i vinen. Munnen: Fylde 8, rik smak av gule steinfrukter, fast god fokusert munnfølelse med flott intensitet som løfter frem jordsmonnspreget og friskheten til vinen, konsentrert med lang ettersmak med smak av gule steinfrukter, lime, jordsmonnspreget, tørrer litt ut noe som gir en litt ru munnfølelse i finishen. Vinen viser begynnende utvikling. Det er fin dybde i frukten, samt at vinen oppleves som elegant i munnen. Meget god og drikke nå, men både frukten og friskheten gir et tydelig signal om at denne vinen har ennå lenge igjen. Prøver derfor å vente til vinen er 10 år med å åpne neste flaske.




onsdag 15. mars 2017

Sliten 2002 Angerville

Vinmøte Roar 16.2.17



Rioja Gran Reserva 904 2005, La Rioja Alta
Popcorn, smør og "Long Island Ice Tea". Utvikler seg positivt i glasset, eikepreget avtar og den blir slankere. Men tørrer endel i finish. Men bedre enn forrige gang jeg smakte denne. 88 poeng

Kim smakte denne i november 2016:
La Rioja Alta 904 Gran Reserva 2005; ruby farge med lys kant. Smør og vanilje på nesa. Rik munnfølelse, men tørrer endel i finish og dette blir for mye bløt sødmefull eik. Lammevin ja, men elegant..nei. 84 poeng





Taurasi 2005, Perillo
Uklar, sursøt og en kokt fruktkarakter. God stofflighet, men tørker veldig i munnen. Ubalansert med en vanskelig finish. 83 poeng





Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2011, Domaine Faiveley
Purpur, ren & fresh i munnen. Delikat nese med kledelig sødme og kryddersting. Karakterfull, viser ikke årgangens grønne markør. Kaffe, slør av eik. Stor vin. 92-94 poeng.





Volnay Premier Cru Caillerets 2002, Angerville
Uklar, rustrød/granat. Sursøt, kjølig og sliten nese. Rustikk, litt vanskelig syrespill i munnen. Blir bedre i glasset etterhvert, men ikke en optimal flaske. Ikke vurdert.





Rioja Reserva Contino 2008
Roar tok denne direkte fra kjeller`n. Purpur farge og frisk ren frukt. Ikke eik og vanilje. 89-90 poeng

onsdag 8. mars 2017

Grampant


Hjemmvin 8.3.17


Jauma Grampant Grenache 2014, McLaren Vale

Purpur, tynn vandig kant, noe uklar, ikke briljant. Semsket skinn på nesa, rå frukt og hul munnfølelse. Lettvekter i munnen, overraskende elegant for en McLaren Vale og Grenache. Relativt moderate 13,8 alc. hjelper på. Snev av spritzy/frizzante i første glasset. Etter 1/2 t roer den seg ned og "setter" seg med en bedre krydret munnfølelse. Må si meg ganske uenig både mht. metode og konklusjon vedr.lufting av vin i siste Vinbladet. Min erfaring er at 90% av vin blir bedre med dekantering og lufting. Det gjelder også denne. Hvorfor utgir Vimomopolet slik feilinformasjon ?
Frisk bærfrukt, kledelig bitterhet i finish, elegant og lett vinifisert for å være denne druen. Men den har faktisk 35 dager på skallet. Alternativ helklasefermentert vin, viser nok områdets ønske å lage "den nye vin". Men semi-vellykket i min munn. Det er veldig mange viner nå som lages i dette snittet. Kommer fra to vinmarker i McLaren Vale; Foreman Block (plantet i 1973) og Blewitt Spring`s Genovese Vineyard (plantet i 1942 !) Men anbefaler at man følger med på australsk vin. Det er mye som skjer for tiden. 85 poeng