tirsdag 31. januar 2017

Pistus Etna Rosso 2013, I Custodi

Hjemmevin 31.1.17



Pistus Etna Rosso 2013, I Custodi
Ruby/purpur med lilla blank kant, litt uklar, funky nese, med gjødselwhiff og bondegård. Syrlig og frisk i munnen, helklasefermentert, ren og en vin for sene sommerkvelder. Men på en mørk januarkveld blir det tynn frukt og lite kompleksitet. Naturvin light med en kledelig tørrhet i finish. Men jeg er litt svak for Nerello Mascalese, den har ofte en innyndende floralitet og en frisk, ungdommelig stil. Og den ligner litt på Pinot Noir...til halve prisen. 88 poeng



onsdag 25. januar 2017

En strålende Mersault Goutte d`or 2007 fra Comte Lafon

Vinmøte Roar 19.1.17


Corton-Charlemagne 2002, Bonneau du Martray
Pen strågul farge med grønnskjær. Grønnskjær er alltid et "pre" da fargen sjelden indikerer premox. Minty og elegant nese, transparent, men med et snev av oksidative epler. Litt "hot" i munnen med alkohol, litt for rik og litt for ivrig vinifikasjon. Vi tok produsenten i forsvar og konkluderte med en ikke helt optimal flaske. NR
De eldre vinene fra produsenten synes jeg er strålende, dette blir for uelegant og etterhvert er det for stor risk mht. premox. Samtidig er disse vinene vanskelig å drikke unge, de imponerer ikke alltid, men etter 10-15 år kan de forvandle seg til utrolig ren og elegant juice. Som 1993.
Eiendommen driver nå biodynamisk, og det blir spennende å se hvordan dette spiller inn. Laurent Juillot har nabomarken i Corton Charlemagne og da vi besøkte han for noen år siden, var han ikke imponert hvordan Morinière forvaltet og stelte med vinplantene. Kanskje bare misunnelse, men Jean-Charles le Baut de la Morinière  solgte nettopp eiendommen til amerikaneren Stan Kroenke, eier av Screaming Eagle og Arsenal ! Dette kan jo ha sin årsak i arvelovgivningen i Frankrike (som gjør det vanskelig å drive videre i neste generasjon), men med 11 hektar vinmark, der du kan få 50 mill NOK pr hektar ble nok dette "an offer difficult to refuse" !




Chateauneuf-du-Pape Blanc "Le Crau" 2001, Vieux Telegraph
Gylden mot gull og Sauternes. Voks, honning og oksidativ i smak. Veldig tørr, nesten Fino Sherry i finish. Mangler endel frukttrøkk, alkoholstikk, smal og elegant. Annerledes vin. 87 poeng.




Coteaux du Loire "L`Effraie" 2004, Domaine de Bellivière
Gylden mot Sauternes + , fruktig saftig, iste, harmonisk og god i munnen. Bra konsentrasjon. Igjen; vi drikker for lite vin fra Loire. 89 poeng




Meursault -Goutte d`Or 2007, Domaine des Comte Lafon
Medium utviklet med spearmint, eik, stor rikdom og høy konsentrasjon. Årgangen drikker fabelaktig godt nå, men tåler ytterligere lagring. 95 poeng.




Chablis Les Clos 2007, Domaine Louis Michel 
Ullsokker, utviklet nese, sandstein og en perfekt chablis nese. Et fantastisk uttrykk for vinmarkens vitalitet. Mineralsk og drikker veldig godt nå. 93 poeng.

tirsdag 24. januar 2017

Deutz Blanc de Blancs Brut 1988 & 1993

Vinmøte Roar 19.1.17





Champagne Deutz Blanc de Blancs Brut 1993 
Gylden farge med moden nese. Rik og kompleks duft av nedfallsepler, appelsinskall (det hvite), honning og bivoks. Noe alkohol og snev av calvados. Presis, citrus og kledelig bitter i finish.
Har god frukt nå, men bør nok drikkes. 93 poeng.


Champagne Deutz Blanc de Blancs Brut 1988 
Mere cuvèe stil med kaffekrem, eik og i en "fetere" stil. Rik og deilig vin og de fleste trodde denne var 10 år yngre. Bred og god munnfølelse. Stor kompleksitet. Viser årgangens storhet, men overraskende rik for en Bl.d.Bl. fra 1988. 94 poeng.

Igjen sliter klubbens medlemmer med å identifisere Blanc de Blancs !
Deutz 1988 var vi sikker på hadde endel Pinot Noir i seg ! BdB er ofte litt trange og syrlige med eple og sitrusaromaer i ung alder. De får ofte noter av oksidative nedfallsepler og autolyse med brioche/gjæraromaer. Men når de blir eldre kan de bli overraskende komplekse og de kan endre seg mye. Deutz 1988 er et godt eksempel på en slik utvikling.

onsdag 18. januar 2017

Sylvain Cathiard Vosne-Romanèe en Orveaux 2009

Pans vei 18.1.17:


Vosne-Romanèe en Orveaux 2009, Domaine Sylvain Cathiard
Denne er fabelaktig i Zalto Burgund. Du får liksom hele pakka i nesa umiddelbart. Vosne-spice, den varme 09 stilen, skogsbunn og fatbruk. 2009 årgangen er en veldig karakterfull årgang både i Bordeaux og i Burgund. På samme måten som jeg alltid har likt 1985 årgangen i Bordeaux, liker jeg 09 Burgund for den optimale og intense feminine nesa. På en måte er dette en vin å servere "rookies" i rød Burgund. De som ofte synes Pinot Noir er tynne og bleke uten substans. Her får du full pakke. Men det går på bekostning av "terroir" og typisitet, du har ikke en sjanse på å ta vinen som en Chambolle eller Vosne, men du kan ta den som en årgang rød burgund 2009. Det holder for meg.
94 poeng.

Chateau Montrose 1989

Vinmøte Jon 27.10.16:



Barolo Riserva Le Rocche del Falletto 2004, Bruno Giacosa
Mørk og varm frukt. Intens og ungdommelig. Rypeblod og nesten syrah-aktig i sin konsentrasjon. Solmoden, "blå" frukt. Flere var på Aglianico, Grenache, Priorat og Amarone ! Øistein var på nebbe..
Furunål, grønt og bør lagres. En veldig vanskelig Bruno vin og egentlig ikke veldig representabel for hans stil. 92 poeng.

99+ points Robert Parker: "The 2004 Barolo Riserva Le Rocche del Falletto is off the charts. Sweet roses, menthol, tar, licorice and minerals come together in a sensual, elegant style that recalls Giacosa’s legendary 1989 Riserva Collina Rionda, a wine many observers (this one included) place at the top of the hierarchy of all-time legendary Barolos. Ripe, sensual, and utterly spellbinding, the 2004 Riserva Le Rocche del Falletto offers superb elegance and pedigree. At this stage the wine remains surprisingly accessible. Readers will want to taste the 2004 Rocche as soon as possible as it will almost certainly head for a long period of dormancy in the near future. This magical Barolo will likely merit a perfect score in the future. The 2004 Rocche is the last wine Giacosa and former longtime oenologist Dante Scaglione produced together from start to finish and it is an appropriate bookend to a wonderful partnership that yielded so many profound wines. Anticipated maturity: 2024-2044." Wine Advocate # 185 Oct 2009




Barolo 1978, Renzo Seghesio
Røkt skinke på nesa, elegant nese med nype og tjære. Moden vin med en deilig utviklet munnfølelse Bål, få gjenværende tanniner og bør drikkes. 92 poeng


Barbaresco Chrichet Pajè 2004, Roagna
Cola frge, litt anonym på nesa, snev av furunål og ingen typisk nebbiolo. Medium utviklet, kan fortsatt lagres. Brunello ? Litt skuffende, disse flaskene er blitt veldig dyre. 90 poeng.


Chateau Louviere 1989, Pessac Leognan
Mørk, moden, ost, kaffe, paprika, østside ? God lengde. Megaårgang. 92 poeng.




Brunello di Montalcino Pian dell Orino 2008
Overraskende lys farge, kraftig vin, brunello-toskansk, mangler endel eleganse, for "broody" og eikete. For mye Parkerized. Men mye vin. 89 poeng


Chateau Montrose 1989, St. Estephe
Mørk, mokka, kaffe, rik, myk og moden. Syrerik, klassisk vestside, gode tanniner, tørrer korrekt i finish. Nærmer seg optimalt drikketidspunkt ? 95 poeng


Chateau d`Issan 1988, Margaux
Elegant rødbærsfrukt, fantastisk nese, solbær, sedertre, syrlig, holder seg godt. En veldig god kombo av årgangens fasthet og distriktets eleganse. 90 poeng.




Moss Wood Cabernet Sauvignon 1983, Margaret River
Reduktive søte samtidig bitre bær. Varm stil med mye alkohol. Men frukten holder seg bra. Uelegant som bare australsk vin kan være. 86 poeng

tirsdag 17. januar 2017

Monfortino 1970

Restaurant Coccinella 12.11.16




Barolo Cascina Francia Riserva 1982, Giacomo Conterno
Lys farge med moderat elegant nese.  Vinen har stålsyre med enorm power og lengde. En skikkelig "macho-vin", noe hard i kanten og på grensen til undermoden. Men stilen passer inn i produsentens smaksprofil. Lett volatil, men tørker ikke ut i samme grad som Monfortino`en. 93 poeng


     

Monfortino Barolo Riserva Speciale 1970, Giacomo Conterno
Ruby farge faktisk, ikke granatrød. Rene kirsebær, pur ren nese og en heftig munnfølelse. Syrlig, frisk og lang ettersmak med integrerte tanniner i en sursøtfinish. men den tørrer fælt og den blir vanskelig i munnen etterhvert. Usikker på lagringskapasitet, men de fleste mener denne årgangen er stunning for Monfortino. Monfortino lager ofte veldig bra viner i "mellomårganger"  94 poeng

Rune i 2015; 1970 Giacomo Conterno Monfortino - Mørkere enn yngre utgaver, men lysere enn senere Årganger. 70 har kommet noe i skyggen av den mer tannisk brutale 71. 70 viste moden Volnaysk eleganse uten spice - godt polerte tanniner, svakt opulent mørk frukt, men nerve og energi. Normal dose av lakris/asfalt/tjære etc. Imponerende lengde! Dette er stor vin som er på toppen nå og minst 10-15 år til. (98)

fredag 13. januar 2017

Poderi Aldo Conterno

Besøk Poderi Aldo Conterno 11.11.16



Etter et relativt kjønnsløst besøk hos Roberto Conterno for noen år siden var det med litt bange anelser vi satt oss ned sammen med en av sønnene som tok over etter faren sin Aldo; Giacomo. 
Aldo Conterno døde i 2012 og det er brødrene Franco, Stefano & Giacomo som idag er ansvarlige. 
Besøket startet litt på den vanlige rolige måten;  hyggelige fraser rundt bordet mens vinmaker`n sjekker om vi fortjener 3 eller 12 flasker. ! Og mange flasker ble det ! 
Besøket varte i nesten 3 timer og Giacomo dro opp den ene flasken etter den andre. Giacomo er ingen "show-man", han virket i starten nesten sjenert i sin lavmælte modus. Men etterhvert ble han lidenskapelig italiensk og engasjert. For engangs skyld skal jeg ikke snakke så mye om vinene vi drakk. 
Av og til fortjener vinmakeren omtale. 
Giacomo spurte hvem vi hørte på mht. anbefalinger av hans viner. Vi svarte som sant var at vi hadde drukket Aldos viner i Vinklubben Kåte Rhoner i over 20 år, men jeg nevnte vel også Antonio Galloni i forbifarten.....Giacomo Conterno liker ikke mannen ! 
Galloni har sagt rett ut at han ikke er imponert av vinene fra Poderi Aldo Conterno de siste årene og Giacomo mener Galloni driver med en personlig vendetta mot de. 
Galloni er derfor nektet adgang til smakinger i regi av Aldo Conterno. Og når Galloni kommer til Piemonte for å smake Aldo`s viner kjøper han de selv og smaker de på hotellrommet sitt ! 
Det som nok går mest innpå Giacomo er at Galloni hentyder at de ikke ivaretar arven etter Aldo. Og det ble endel snakk om å fylle store sko etc. Det er jo flere vinskribenter som er nektet adgang til vinhus de kritiserer. Jeg nevnte i farten Tom Stevenson som ikke er en favoritt hos Bollinger. Dette var noe annet mente Giacomo, dette var personlig, slik bare en italiener kan si det ! 
Samtidig synes jeg smakingen viste enklere fruktbilde i noen av vinene. Tidligere synes jeg Aldos viner var fryktelig imponerende, men det kan også være at annen vin er blitt så mye bedre. 
Men den vennligheten og gjestfriheten Giacomo viste oss den kvelden var storveis. Besøket ble avsluttet med en rundtur på den imponerende eiendommen. Dette er et museum og stedet er en stor kontrast mot det man ellers ser i Piemonte.   












US Pinot 2012 & 2013

GF 27.5.2016



Årgangsmessig er 2012 og 2013 relativt like med mye varmt og godt vær. Ikke for mye varmestress og ikke for mye regn. Noe tidligere plukking av druer i 2013 (august) og derfor er nok 2013 ansett som en noe bedre årgang. Årgangene kom etter "dårligere"  årganger 2010 & 2011.



Pinot Noir Sonoma Coast Kutch Falstaff 2012; Denne vinen hadde solmoden frukt, rik i munnen og drikker godt nå. Klassisk og med en  "US Pinot-sursøt" munnfølelse. 88 poeng


Pinot Noir Sonoma Coast Kutch Falstaff 2013; ferskere stil, noe gjær og bør lagres ytterligere. Litt usikker på om dette var en optimal flaske, men mange ferske US Pinot`er kan ha litt "frizzante-frisk" stil. 87 poeng


Occidental Sonoma Coast Pinot Noir 2012 (Kistler); elegant, ren og rettlinjet med et moderat fatpreg. Har ikke den sursøte stilen som de andre. Er laget i en rik, moden og fruktig stil som jeg liker. Men den koster noe mer. 90 poeng.



J. Christopher Dundee Hills Abbey Ridge Vineyards 2012
frisk og urtete, god mineralitet, sursøt, men svir litt i munnen. 89 poeng



Pinot Noir Laguna 2012, Radio-Coteau; varmere stil, men fremdeles sursøt og frisk. Harmonisk og avrundet munnfølelse. Men ganske lik stil som de andre og etter 4-5 US Pinot`er er mange av vinene i det samme formatet. 90 poeng


Pinot Noir Terra Numea 2012, Radio-Coteau
myggspray, mangler kompleksitet, saftaktig og relativ enkel. Bra balanse. 90 poeng


Pinot Noir Sonoma Coast 2012, Anthill Farms:
gode tanniner, litt annerledes enn de andre, rødbet, god frukt. 88 poeng





Pinot Noir Demuth 2013 Anderson Valley, Anthill Farms:
transparent rødbærsfrukt, lysere enn de andre vinene. Gule steinfrukter, jordbær og en lekker vin. 91 poeng




Gevrey Chambertin Vieille Vignes 2012, Domaine Fourrier
Villbringebær og jordbær, skjør og nervøs vin. Spennende vin. 90 poeng