lørdag 28. februar 2015

Fourny

Vinmøte Knut 26.2.15



Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Millèsime 2008
Frisk Blanc de Blanc stil. Ung, trang og spiss. Slanke syrlige epler, non-malo aktig Lanson stil. Litt grønn og undermoden, selvom året er veldig bra. Ultrabrut og stram. Denne produsenten har vi ikke drukket tidligere i klubben. 86-87 poeng.

Dn.no : 16241 Millesime Blanc de Blancs Extra Brut 2008              
Veuve Fourny. Champagne, Frankrike 
Kroner 445,90 CC-Vest, Sandnes Kvadrat, Valken, Vika
91 poeng. Moestue Grape Selections
Grapefrukt og mineraler med innslag av blomster og brioche på duft. Elegant, kjølig frukt på smak med en flott konsentrasjon og bitende tørr utgang. Drikk nå til 2030. Passer til aperitiff og hvit fisk. BDK






Fourny & Fils Blanc de Blancs Vertus Grand Millèsime 1996
En mere moden og utviklet champagne. Rik karakterfull chamapgne med innslag av eple, autolyse og gjær. Uenighet mht. flaskekvalitet. Noen mente 1996 champagner skal holde seg strammere, mens andre mener flere 1996 nå "knekker" i frukten. 82-89 poeng



                                                

Champagne Bruno Paillard 1996
Frisk og rik stil. Fetere i munnen, fenoler, bitter med ru finish. 10 år på bunnfall og det merkes. Epler, champignon og den holder seg godt. Knut fikk denne av Vinklubben i bryllupspresang. 90-92 poeng.



Charles Heidsieck Blanc de Millènaires 1995
Rik, fet med sentralburgundersk eik på nese. Grand Cru-aktig, ristede nøtter, honning og kaffe. Full munnfølelse, rikelig med dosage, en stor champagne i munnen. Men samtidig friskt og presist. 93-95 poeng.

 Vi hadde denne på picnic`en i Champagne oktober 2014: rik, god og solid frukt. Nøtter, fet i munnen, brioche. Et utrolig godt munngrep, karakterfull som alltid med et delikat kalkaktig preg. 94 poeng


lørdag 21. februar 2015

Middag Le Berceaux i Epernay


lørdag 25.10.14





Champagne Brut Millèsime Blanc de Blancs 2004, Pierre Moncuit

Moden og åpen, frisk og tilgjengelig. Drikker optimalt nå, kremet og en perfekt aperitif. Deilig start. Produsenten lager gode champagner, kanskje litt enkle, men harmoniske. 89 poeng.


 Champagne Cuvêe des Caudaliers de Sousa NV

Rik og kompleks. Fet "cuvèe" stil til 93 euro. Dette er en Selosse elev som bør sjekkes ut. Laget som en non-vintage i "solera-system".  Gogget i 2011. Spennende champagne i en oksidativ stil med epleskrott, markert og tydelig i munnen. Ingen champagne for sveklinger. Selv om den er vel oksidativ er fruktkvaliten såpass bra at dette blir strålende. 92 poeng.



Champagne Blanc de Blancs 2002, Delamotte 

"Lillesøster" til Salon. Lys strågul, en rik Blanc de Blancs. Årgangens kvaliteter viser seg godt fram. Nøtter og brioche. Touch av lime. Sitter veldig godt i munnen. DK 350 på Philipsson. Løp og kjøp. 91 poeng.




Champagne Saint-Vincent Blanc de Blancs 1996, Legras

Frisk og limey. Holder seg utrolig bra og det har den gjort lenge. "Lemon curd" / citrus, elegant og intens. Tror kanskje den bør drikkes nå ? 94 poeng.







Champagne Le Clos des Belvals Blanc de Blancs 2006, Person

Veldig eple, oksidativ, utviklet, åpen, konsentrert med lang ettersmak. Bitter tone, mye syre.
Kan lagres, tross litt svakt år. Stor champagne fra en produsent som må sjekkes ut. 93 poeng




Champagne Extra Brut Millèsime 2004, Geoffrey

Rik og kremet Pinot Noir, mye mousse, citrus, ren og slank frukt. Lang ettersmak, en deilig champagne, lys strågul, bitter smak, endel dosage ? 90 poeng.




Chapelle-Chambertin Grand Cru 2010, Domaine Trapet

Lekker "up-front" frukt, rik og dyp Pinot Noir. Litt "candy-fresh" vs. sødme. Noe oversjøisk med innslag av kalk og blomster. Lett tobakk, minty med full harmoni. En fantastisk vin fra en fantastisk årgang. 94 poeng.



Charmes - Chambertin Grand Cru 1998, Joseph Drouhin

Et betydelig "mørkere" fruktbilde enn forrige vin. Innslag av sjø, lakris, nype, knekker mot rosin.
Litt gammel barolo i glasset og nok ikke en optimal flaske. Blir noe bedre i glasset over tid og spesielt Roar var entusiastisk. 89-91 poeng




Chateau Palmer 1999, Margaux

Mørk, lilla, ikke helt ren, typisk Palmer blomsterduft mot dypere parfyme, frisk med lang ettersmak. Saltaktig fin mineralitet. Bra terroirfølelse. Uenighet om flasken var optimal. 89-92 poeng.



Chateau Gazin 1982, Pomerol

Mørk, kompakt, saftig inngang, tørker litt ut i munnen. Intens og dyp, med "1982" sødme med innslag av dadler og fiken. Mye smak ,det er mye som skjer, men den tørre avslutningen gjør den litt vanskelig. 92-94 poeng.




Les Francs de Pied Blanc de Noirs 2005, Nicolas Maillart

Gullbrun og oksidativ, rik, xtrabrut, men med en god støttesødme. Epleskrott, mye aroma, stor i munnen, granatepler med snev av eddiksyre. Til oster. Ikke helt vellykket. Degorgert i 2011.
86 poeng.



Champagne Extra Brut NV, Louis Casters

Velutviklet, rik, non-malo, kaffe og sjokolade på nesa. 70% chardonnay. En blanding av årgangene 1999, 2000 og 2001. Faller fort i glasset. Ukjent produsent for Vinklubben. 89 poeng.

fredag 20. februar 2015

2010 ***

mandag 16.2.15


Chateau Marquis de Terme 1982, Margaux

Mørk og god kjerne med vandig kant. Uklar med tertiær aroma, sursøt og flere var på 70-tallet. Noe dentalt og spicy, krydder, fat og tørrende munnfølelse. Bør nok drikkes. Selvom den nok holder noen år til. 89 poeng.



Pommard Les Vignots 2007, Domaine Leroy

Intens fragrant og blomstereng med innslag av sigarkasse og dyp frukt. Imponerende for en mellomårgang. Fjøs, klassik Pinot, bra løft i munnen. Men såklart for dyr. 93 poeng.




Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese *** 2010, Markus Molitor

Knivskarp rabarbra med innslag av mere gul frukt. Rik, litchi, utrolig bra modningspreg som arresteres hele veien av en megasyre. Mye energi, mye mineralitet. Veldig bra balansert vin mellom syre og frukt. Uendelig ettersmak, citrus, kirurgisk presis i anslaget. Blir dette bedre ved lagring ?
97 poeng.



Pinot Gris Clos Jebsal 1999, Zind Humbrecht

Mere gul farge, bitter aprikos, tenderer mot uelegant etter forrige vin. Steinfrukt, bra syre for druen. Men litt grov og upresis. 89 poeng.




Mandagsmouton del 2 på Fjellhamar




Chateau Mouton Rothschild 1992, Pauillac

En utviklet og fin moden vin med fjøs, sjokolade og mokka. Den mest typisk Pauillac hittil. Elegant og igjen en fantastisk nese. Samtidig overraskende kompleks for en dårlig årgang. Dette må være "Wine of the vintage" ! Full harmoni, mild og snill og bør nok drikkes. Bør kjøpes. 93 poeng.



Håvard; Mye blyantspiss og treverk. Slankere vin, kunne godt hatt noe mer fruktsødme. Flott struktur, meget bra konsentrasjon. Holder trøkket oppe. Fast finish som sitter lenge. Fin balanse.
Denne var vel den antatt svakeste i flighten, men var overraskende bra. 92p







Chateau Mouton Rothschild 1990, Pauillac

Mørk farge fremdeles, solbær og et friskt løft i munnen. Moderne i stilen, litt grønn og raspete, gode saftige tanniner som var godt skjult for 10 år siden. Kraftfull etterhvert i glasset, intens, rik og krydret. Te, røyktoner, julekrydder og vinen utvikler seg enormt i glasset. Ikke dekantert, noe den skulle vært. Denne vinen blir bare bedre og bedre. 95 poeng.


Håvard: Deilig elegant nese med rødfrukt, blyantspiss, og litt spice. bra konsentrasjon fin friskhet. Ungdommelig vin. Flott dybde i frukten. Eleganse, friskhet og kraft oppsummerer denne godt.
Flott lengde med bra bitt i tanninene. Dette er stor vin! 94p. Denne er vel noe undervurdert.



1990 Bordeaux smaking mars 2014: Mørk frukt, men litt varm, flat og kjedelig i forhold til Lafite og Latour.  Bløt, mangler ryggrad og ikke helt sikker på om dette er en optimal flaske. 93 poeng.


Lars W: Blind. Some brett, a bit exotic, both sweet and fresh in the mouth, moderate length, lacking in complexity. (91 pts.)





Chateau Mouton Rothschild 1999, Pauillac

Mørk, "muted", humidor, våt tobakk, kjølig og virker som et ytterligere lagringsprosjekt. Snille og semimyke tanniner, 1% for mye alkohol, rik og krydret "Mouton" stil. God tørrhet. Bør lagres. 90 poeng

Håvard; Kjølig frukt, rødbærspreget, noe lukket på nesen. Elegansen kommer frem etterhvert. Denne trenger tid.Bra konsentrasjon, men er noe uforløst her. Brukbar lang finish med godt tanninbitt. 91p






Chateau Mouton Rothschild 1995, Pauillac


Lukket nese, lett i munnen, men en tørrende og kraftig ettersmak. Elegant i munnen, med endel lettere frukt. Dekantert i 3 t. Litt hard og kantete. Lilla i fargen. Vanskelig å drikke nå. 93 poeng.

Håvard; Trang nese, noe rødfrukt, blomster og treverk. Har en ørlite rustikk munnfølelse.Litt hard og vanskelig å ha med å gjøre. Kjenner at det ligger mye her.Litt brutale tanniner for øyeblikket.Vanskelig å score. 

92p for nå.




Chateau Mouton Rothschild 1996, Pauillac

Mørk, intens og dyp frukt. Solide tanniner, mye Cabernet og solbær. Solid vin, vanskelig å vurdere, massiv frukt selv om den ble dekantert i 3t. Mokka, mørk sjokolade, bør lagres. 95 poeng.


Håvard: Litt fjøs til å begynne med. Det ligger dyp frykt å lurer i bakgrunnen her. Forskjellige nyanser som ligger lagvis. Spennende nese. Ganske massiv i munn, svær konsentrasjon. Bærer fortsatt elegansen, men her er det power! Lang strukturert finish med tanniner som biter godt fra seg. 
Wow! 95-96p





Chateau Mouton Rothschild 1983, Pauillac

Mørk med vandig kant, varm kjerne, solmoden, rustikk og klassisk. Litt sliten frukt, flere var på østside, noe fat og rustikt. Drikk opp. 89 poeng.

Håvard: Blyantspiss, jordlig, mer tørket enn frisk frukt. Bra power, men noe rustikk. God konsentrasjon og flott lengde.Godt med tanniner enda. 91p

Gunnar; Mørk med tett kjerne og svakt murstens kant. Fortsatt varme dufter med cederte og mørke frukter, solbærtoner og eucalyptus, men jeg syns den har utviklet seg videre i positiv retning - svært behagelig preg av varme teglstein, søt tobakk, hint av bålrøyk. 
Flott struktur, modent preg, saftig og fyldig munnfølelse. Cedertoner ligger og lurer bak et tykt lag med frukt og mørke bær. Tydelige, lett uttørrende tanniner, behagelig syre som kiler lett i munnhulen. På den modne siden, drikker fint nå, men har frukt nok til å holde noen år til, tenker jeg. 92 p.

Mandagsmouton del 1 på Fjellhamar

Mandag 16.2.15


Champagne Brut Premier Cru Chardonnay 1989, Pierre Gimonnet

Moden og gylden med snev av linoleum. Rik frukt med bitter hale. Fullmoden med endel dosage. Bør nok ikke lagres ytterligere. Årgangstypisk og det er endel flaskevariasjon her. Denne flasken synes jeg var vellykket med en intakt stramhet og syre i munnen. For mye smak å ta stilling til vs. østers. Etter noe gjetting på Pinot, gikk jeg rett på årgang og produsent ! 93 poeng.

Håvard; " Moden, men flott nese av gulfrukt, nøtter, sopp og litt sjø. Moden munnfølelse, ganske rik BdB.
Syren hjelper at denne ikke blir plump. Lang prikkende finish. På tide å drikke denne nå. Flott vin. 92p
Ble litt i det rikeste laget til østersen "




Fra vinmøte hos Kim i september 2013:

Champagne Pierre Gimonnet 1cru Chardonnay 1989

Eldre champagne , noe mere gul og tydelig utviklet. Moden frukt på nesa, gule steinfrukter, epler og snev av champignon. Skinke, autolyse og jordsmonnspreg. Fin kompleksitet på nesa. Bra fylde, herreskuff, har nok ligget lenge på bunnfall (20 år?) Champagnen er fremdeles frisk, Are sa han hadde smakt betydelig mere slitne flasker av denne. En velstrukturert og rik champagne med myk og harmonisk mousse. God munnfølelse og intensitet, tørr, fin dybde i frukten, konsentrert og lang ettersmak. Tørket frukt, kryddertoner og noe svakt grønt mot urter. Litt merkelig at denne var priset likt som 1996. 93 poeng





Champagne L`Apotre Blanc de Blancs 2004, David Lèclapart

Mye mousse ved skjenking, dør raskt ut i glasset. Litt stum både på nese og i munn, bittert appelsinskall og mye mineralitet. Kompleks, bra citrus og synes dette var røde bær og Pinot. Slank og annerledes. Den beste Lèclapart drukket, men det sier ikke så mye egentlig ! 91 poeng

Håvard; Noe stum på nese, slank med noe havbris. Kommer seg litt med luft, åpner seg ørlite. Litt karamell. Halvfunky. Flott syre og mineralsk så det holder. Bra konsentrasjon og lang finish med mye mineraler. Særegen stil. 90p. Selv om dette er en vin i særeste laget, sto den seg godt til østers




Fra madaboutwines: 
Every time you talk with someone about the ’04 “L’Apôtre”, you always talk about whether it was closed or not? The ’04 shined like a diamond when it was released, with the most insane fresh laser precision and soil intensity. But shortly after it closed down – or did it? I have tasted it many times before and I have to say it feels like it’s constantly bouncing between opened or closed. If conclude anything I would say it’s more closed than open right now. This was also the case at this vertical – but more pronounced on the nose, where it reveals an intense, but somewhat angular character. The taste is however divine- creamy and clinic purity with out of this world focus. It will hold many years – but be patient.




Chateau Mouton Rothschild 1997, Pauillac

Pen mørk purpur intens farge intakt, en deilig eksotisk og forførende nese drar deg til Mouton/Lafite land. Tydelig solbær og Cabernet Sauvignon, en "personlig" vin som er "lett å bli gla i". Milde tanniner jevner det hele ut og det blir snilt og harmonisk. Moden i uttrykket, elegant med et visst tørt og korrekt etterslep. Eterisk på duften mot eksotisk treverk/teak e.l. Litt grønt og undermodent balanserer fint mot det snille. Ikke dekantert. Den beste 1997 Bordeaux smakt ? 92 poeng

Håvard; Solbær med stor intensitet, parfymert. Mye frukt her, veldig flott nese. Fin konsentrasjon, elegant, sitter meget godt i munnen.Fine tanniner i lang avslutning. En av kveldens beste på duft.
92p.


Chateau Mouton Rothschild 1994, Pauillac

Mørkere stum, større struktur, mere tanniner, ikke så sexy og eksotisk. Mere mørke bær. Litt grønn og vanskelig munnfølelse. Jordlig, lakris, litt vandig og metallisk. 90 poeng

tirsdag 10. februar 2015

Echezeaux 2002 fra Mongeard-Mugneret

Vinmøte Jon 22.4.14



Echezeaux 2002, Mongeard-Mugneret

Barbequesaus, lys og oversjøisk i stilen. En rik og tydelig Pinot Noir. Lett og elegant. Cathiard ? Aromatisk optimal nå med "asian-spice", frisk, kan fortsatt lagres og en veldig god munnfølelse. Den beste vinen i rekka. 94-95 poeng

Jean Mongeard has been a key figure within Burgundy serving as the President of the Association des Viticulteurs de la Cote d`Or for many years. He is also one of the most prominent growers inVosne-Romanée. In 1985 he handed over responsibility for winemaking to his 29-year-old sonVincent.The Domaine has 20 hectares of vineyards, including small parcels of Clos de Vougeotand Richebourg. These are sturdy, concentrated, well-proportioned wines that over the years have become more elegant and refined.


Clos des Mouches Beaune 1993, Joseph Drouhin

Mørk frukt med avslepen nese. Vandig i munnen, og smaken tar deg ikke til det "neste nivået". Vanskelig i munnen med tanniner, syrerik årgang og vinen har ikke fruktkvalitet for ytterligere lagring. Noe klassisk, men for trang og mager. Vinmarken synes jeg sjelden imponerer. 86-87 poeng





Nuits-Saint-Georges 1cru Aux Murgers 2003, Sylvain Cathiard

Mørkere fruktbilde, kvalitet mht. fatkrydder som tilsier en vin fra en god produsent eller av Grand Cru kvalitet. Rik rødbærsfrukt som blir kamuflert vel mye av eiken. Litt brent pepper, krydret. En Gevrey Chambertin Clos St Jacques fra Sylvie Esmonin ? Jeg synes 2003 drikker godt nå. 89-91 poeng.

The family Domaine was established by Sylvain Cathiard’s grandfather in the 1930s and then maintained by Sylvain’s father from 1969 until 1985, when Sylvain himself became involved. The following year, Sylvain set up his own with parcels of vines rented from his father and other vignerons, before taking on his father’s original vineyards. From 2006, he has been joined by his son, Sebastian, and they have formed the estate of Sylvain Cathiard et Fils.
Based in Vosne, his 5 hectares span Vosne-Romanée, Nuits-St-Georges and Chambolle-Musigny, with a very small parcel in Romanée-St-Vivant. All vineyard work is carried out with meticulous attention to detail by only himself, his son and his wife.
For winemaking Sylvain has a definite hands-off approach, preferring to do nothing rather than interfere with the natural development of the wines. He destems entirely, cold settles the juice and ferments the wines for between 16 and 22 days. The new wines are matured for 18 months in oak as follows: Village wines, 40% new oak and 60% 1 year old; 1er Crus, 70-80% new oak and 20-30% 1 year old; Grand Cru, 100% new oak. Since 2000 none of the wines are fined or filtered.



Corton Grand Cru 2002, Louis Jadot

Lys og genuin rødbærsfrukt. Fragrant og elegant. Lekker, klassisk og flere var i Chambolle. Lang ettersmak, kanskje vel mye eik, tørrer litt med en kledelig rustikk finale. 89-91 poeng




Vintage Port 1963, Cockburns

Lys, fragrant og gjennomsiktig. Mangler endel intensitet og bør drikkes. Typisk lettere stil ala Cockburns. 89 poeng.